Oogstrelende videoshow ‘Twee Graden’ op gevel Westfries Museum

Vanaf vrijdag 23 augustus tot zondag 22 september

Wanneer in augustus de zon ondergaat in Hoorn, komt de geschiedenis van de stad een maand lang tot leven. Van vrijdag 23 augustus tot zondag 22 september ’19 verandert het centrale stadsplein de Roode Steen in één groot openluchttheater. De gevel van het monumentale Westfries Museum is het decor voor een videoshow met oogstrelende beelden, ondersteund door al even spectaculaire muziek. Iedere avond om 21:00 uur zullen er twee voorstellingen getoond worden. Eén keer in het Nederlands (start 21:00 uur), en één keer in het Engels (start 21:30 uur).

De licht- en geluidsshow show die deze zomer zijn première beleeft heet Twee Graden en verwijst naar de klimaatverandering waarmee Europeanen in de zeventiende eeuw te maken kregen. In tegenstelling tot nu, werd het toen niet warmer maar juist kouder. Daarom staat deze tijd ook wel bekend als de Kleine IJstijd.

Twee Graden vertelt het verhaal van ondernemingszin in tijden van klimaatverandering. Kooplieden en reders uit Hoorn werden dé transporteurs van Europa door slim in te spelen op de kansen die de klimaatverandering bood. Ze haalden graan uit het Oostzeegebied om dat naar het door misoogsten getroffen Zuid-Europa te brengen. Daar laadden ze vervolgens hun schepen vol met producten waar in de landen rond de Oostzee juist weer behoefte was. Deze moedernegotie was de ruggengraat van de welvaart die Hoorn nu nog altijd uitstraalt.

De show laat de toegestroomde bezoekers op het plein kennis maken met nieuwe en verrassende verhalen uit de geschiedenis van de voor Hoorn zo belangrijke en vormende periode van de Gouden Eeuw. Daarmee zet Hoorn zijn rijke Gouden Eeuw-verleden op een aansprekende wijze in de etalage.

Twee Graden is een initiatief van de Stichting Herberg Hoorn, het Westfries Museum en Avontuur Vormgevers. Zij hebben hun krachten gebundeld in de stichting Het verhaal van Hoorn.

De techniek voor deze bijzondere videoshow staat ook wel bekend als videomapping: het projecteren van een videoanimatie op een object. Het bijzondere is dat de projectie volledig wordt aangepast aan de vorm en structuur van het te projecteren object. Dit kan een enkel gebouw zijn, maar ook een complete gevelwand. Het imposante formaat van de projectie, de speciale visuele 3D-effecten en het ondersteunende geluid zorgen voor een unieke beleving.

WestFries Museum 10-3-19 WestFries Museum 10-3-19