VVD Hoorn pleit voor bzz-haltes

16-07-2019

De Hoornse fractie van de VVD vraagt aan de gemeente Hoorn om de daken van bushokjes te vergroenen. Als voorbeeld daarvoor geldt Utrecht. Daar zijn daken van bushokjes vergroend. Een initiatief dat navolging verdient van de gemeente Hoorn. Het sluit prachtig aan bij andere initiatieven op dit vlak inzake de bijenlinten. De VVD hoopt dat er Bzz-haltes komen waardoor een fiets- of wandelroute ontstaat langs de bijenlinten in onze gemeente. Zie de brief:

 

 

Aan College van Burgemeester en Wethouders Hoorn

Betreft art 36 vragen: groene bushokjes en bzzz haltes

Hoorn, 16 Juli 2019

 

Geacht College,

Recent zagen wij in Utrecht dat bushokjes zijn voorzien van “groene daken”. Deze bushokjes zorgen voor een betere luchtkwaliteit in de stad en helpen de insecten en bijen. De planten zorgen voor een vermindering van de fijnstof in de lucht. Uit de berichten lezen wij dat het hierbij gaat om  onderhoudsvriendelijke groene vetplantjes. Ook voor de omwonenden is het een mooier uitzicht vanaf bovengelegen etages.

De gemeente Hoorn kent op dit moment al de subsidie op groene daken (energie besparende maatregelen ad € 100.000). Wij vragen ons af in hoeverre van deze regeling gebruik wordt gemaakt voor de realisatie van groene daken. Juist het aanleggen en realiseren van groene daken zet Hoorn mede in beweging om onze stad klimaatbestendig te maken.  Deze subsidie stimuleert bedrijven en particulieren tot het aanleggen van een groen dak. Niet alleen groene daken overigens, ook gevelgroen zou wat ons onder deze regeling mogen vallen. Het begroenen van een gebouw, dak of gevel vergt een investering die op termijn zeker weer wordt terugverdiend.

De VVD ziet het initiatief van het groene bushokje in Utrecht dan ook als een mooi voorbeeld inwoners te inspireren om meer bewust te worden van wat je zelf kan doen om een bijdrage te leveren aan de natuur. Groene daken zijn niet alleen goed voor het opvangen van hoosbuien, maar ze werken in hete zomers ook verkoelend en ze zijn goed voor  de biodiversiteit. Daarnaast zien ze er ook nog eens mooi uit.

Ook zien wij dat de bijenlinten in de verschillende wijken van onze gemeente een belangrijke bijdragen leveren aan het verbeteren van de biodiversiteit. Het zou mooi zijn als deze bijenlinten met elkaar verbonden zouden worden. Het idee is dan ook hier Bzzz haltes te plaatsen. Een informatiebord wat geplaats wordt bij het bijenlint met daarop de mogelijke aanwezigheid van vlinders, bloemen en bijensoorten en de verwijzing naar het volgende bijenlint. Op deze wijze kunnen de inwoners van Hoorn een wandel/fietstocht  maken langs de bijenlinten door het volgen van de borden.

Wij hebben dan ook de volgende vragen:

1. Kent u het project van de groene bushokjes in o.a. Utrecht en wat vindt u van dit initiatief;

2. Kan het college, die zich al op diverse wijze inzet als “bij-vriendelijke” gemeente, onderzoeken of samen met Connexxion ook in Hoorn dergelijke bushokjes gerealiseerd kunnen worden.

3. Worden er in Hoorn groene daken gerealiseerd en om hoeveel daken gaat het per jaar?

4. Is het mogelijk om de bijenlinten in de verschillende woonwijken via Bzzz haltes aan elkaar te verbinden;

Wij zien uw antwoorden graag binnen de gestelde termijn beantwoord.

Vriendelijke groet,

Chris de Meij, Raadslid VVD

Bzz - halte Bzz - halte