Rode loper voor 5G antennewouden

18-07-2019

Nog maar enkele decennia geleden was een autotelefoon iets heel bijzonders. Auto’s met zo’n telefoon waren te herkennen aan een lange antenne die meestal in het midden van het autodak was gemonteerd. Niet alleen de antenne was flink uit de kluiten gewassen, ook de telefoon zelf had het formaat van een koffertje en was loodzwaar. Je moest er een paar duizend gulden voor neertellen. Je kon er alleen mee bellen of gebeld worden. Zo’n apparaat had snobappeal; het kwam goed uit dat de antenne zo groot was want iedereen moest weten dat jij een autotelefoon had. Zo was het in de jaren 80 van de vorige eeuw.

De ontwikkelingen zijn daarna razend snel gegaan en na 1G kwam in 1990 de 2e generatie: 2G. In 2003: 3G en 2010: 4G. De nieuwe generatie systemen maakten de verbindingen steeds sneller. De telefoon werd steeds compacter. Inmiddels was ook internet in ontwikkeling waardoor steeds snellere netwerken waren vereist. De gebruiksfuncties van huidige mobiele (smart)phones zijn legio. Alleen maar bellen is volledig achtehaald.

Het 4G netwerk is al behoorlijk snel, maar niet snel genoeg voor bijvoorbeeld zelfsturende auto’s of een chirurg die een patient op afstand wil opereren. 5G is ongeveer 50 keer sneller dan 4G. Er worden snelheden behaald van wel 1 terrabyte per seconde. Er is nauwelijks nog sprake van vertragingen, daarom kunnen met behulp van 5G handelingen worden uitgevoerd waarvoor de vorige generaties netwerken te langzaam waren. 

Er is een keerzijde. Door de ultra korte frequentieband die voor 5G wordt gebruikt is de reikwijdte aanzienlijk kleiner dan 4G. Voor volledige dekking zijn er veel meer antenne’s nodig. Om het plaatsen van meer antenne’s mogelijk te maken is door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd.

Te denken valt aan antenne’s op gebouwen, bestaande masten, lantaarnpalen en alles wat een beetje hoog is. Er zal een woud aan antenne’s bijkomen. Niet alleen om die reden, maar ook vanuit gezondheidsoogpunt is er in binnen- en buitenland weerstand vanwege de elektromagnetische straling.

De bedoeling is om vanaf 2020 te beginnen met aanleg en na 5 jaar volledige dekking te hebben bereikt. Ook Hoorn zal niet achter kunnen blijven bij deze technische ontwikkeling. Fascinerend, maar het straatbeeld zal er niet mooier op worden.

5G 5G