Recesleed

Column van Sjaak Grosthuizen

Het is reces voor onze hardwerkende politici. Even bijkomen van de hectiek die het besturen van een stad nu eenmaal met zich mee brengt. Tot september de boel de boel laten, want er lopen genoeg capabele ambtenaren rond die de schijnbare bestuurslacune uitstekend aankunnen. Bovendien bestaat er in het college een soort wisseldienst die onmiddellijk in het geweer kan komen bij calamiteiten.

Toch is deze periode van een flink aantal weken een tijd met kansen voor onze volksvertegenwoordigers. Het hele jaar door doen zich situaties voor die groepen van onze wel aanwezige burgers kunnen teisteren. Hoe prettig is het dan je te kunnen wenden tot een politicus van één van de dertien fracties, om daartegen je gram te uiten en dat je voorts, naast het begripvolle schouderklopje dat je het als burger toch nog zo lang heb weten uit te houden, ook de toezegging krijgt dat zijn fractie de klacht ontzettend goed begrijpt en er werkelijk alles aan zal doen om het probleem op de agenda van de raad te krijgen en er een aantal stevige raadsinstrumenten op los te laten. 

De onder de komkommersfeer afwachtende persmuskieten, die nog niet op vakantie mogen, zullen zeer graag vernemen welk leed er onder de burgerij schuilt en zullen ook graag zorgen dat de lezer, die nog net niet genoeg heeft aan de stripverhaaltjes, dit onder de ogen komt. Zie, en ergens daartussen kan een politicus zitten. Zeker de wat grotere fracties zullen binnen hun gelederen de vakantiemomenten op elkaar moeten afstemmen om het risico te vermijden dat je een burgerlijk ongemak mist.

Er doen zich genoeg momenten voor dat je als fractie een probleem kunt adopteren. De irritaties van de natuur zijn vanouds welkom bij de lokale partij FT en als ik mij niet vergis heeft deze fractie zich al afgevraagd waarom er nog nooit iets gedaan is aan de maatschappijvijandige gedragingen van planten, rupsen of ander gebroed. Maar er liggen meer onderwerpen die nog verder kunnen worden uitgediept. De Realistische Partij heeft zich al wel eens in een motie uitgesproken tegen het beeldenplaatsprogramma van In den beginne, maar dat was voor het reces. Ook het protest van bewoners van het woonwagenkamp tegen het bouwen van degelijke en comfortabele woningen komt net iets te vroeg voor het reces. Misschien is het avondse lawaaioverlast vanuit het skatepark Hollandia iets?

Een tip voor de Hoornse fracties: wacht niet totdat het leed waarmee jij iets had kunnen doen, al in de krant staat en als je weet dat het in de krant komt, zorg er dan voor dat er ook vermeld gaat staan dat jouw fractie zich daarvoor aan het warm lopen is. Hebben we in Hoorn ook snippergroen, zoals in Koggenland? GroenLinks of Fractie Danny Verdonk, is dat iets voor jullie? Wie ontfermt zich over de inwoners van de Kersenboogerd, die nauwelijks een pinautomaat kunnen vinden in hun wijk? VVD misschien of wordt het dit jaar stadstuintjes op onvermoede plekjes? Welke fractie schaart zich achter het bewonersprotest tegen het daadwerkelijk gaan gebruiken van een fietstunneltje dat onder de nieuwe Westfrisiaweg is aangelegd? Er valt echt wat te winnen bij de bewoners van de Bangert en Oosterpolder. Wel even in de gaten houden of je andere bewoners dan aanwonenden langs het aan te leggen fietspad belemmeringen gaat beloven.

Ik weet natuurlijk niet welk onrecht zich in de recesperiode zal aandienen. Ik kan alleen zeggen dat ik het altijd hogelijk waardeer, wanneer ik in de vakantietijd de mij zo dierbare bekende namen van lokale politici aantref. Een laatste tip: overdrijf niet met het aantal problemen en gun andere fracties ook wat en oja, verdeel het leed gelijkmatig over de hele recesperiode. Het mooie is dan, dat er zelfs in de tijd van het reces zeker dertien Hoornse noden op de lijst komen om te worden gelenigd.

Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column