Gemeente gaat overlast parkeergarage 't Jeudje aanpakken

22-07-2019

Er waren twee schriftelijke vragenrondes nodig voordat van de gemeente de toezegging kwam dat de gebreken aan de parkeergarage aan het Jeudje worden opgelost en de overlast wordt aangepakt.

Uit de beantwoording van de vragen die gesteld zijn door raadslid Onno Egtberts namens Fractie Tonnaer, blijkt dat de gemeente gaat optreden tegen permanente parkeerders, hangjongeren en sporters in de garage. Het college wil zelfs bepaalde voertuigen wegslepen uit de parkeergarage.

Fractie Tonnaer heeft hier lang voor gepleit en is daarom met deze toezegging tevreden en verwacht dat er nu daadwerkelijk snel opgetreden wordt. In de beantwoording wordt verder toegezegd dat de externe bouwkundige adviseur brandwerende maatregelen neemt en de oorzaak van de lekkage in de garage verhelpt. Het oplossen van de permanente lekkage en het treffen van brandwerende maatregelen is bittere noodzaak. Fractie Tonnaer gaat de aankoopdocumenten en opleveringsvoorwaarden uit 2001 van de parkeergarage bestuderen en komt zo nodig hierop terug.

 

Het antwoord van het College van Burgemeester en Wethouders:

Onderwerp: Aanvulling op Artikel 36 vragen RvO over lekkage parkeergarage ’t Jeudje.

Geachte heer Egtberts,

U heeft aanvullende vragen gesteld op grond van artikel 36 over diverse zaken parkeergarage ’t Jeudje. Hieronder vindt u de antwoorden bij de betreffende vragen.

Vraag 1:

Wilt u een einde maken aan het oneigenlijke gebruik van de parkeergarage door jongeren, permanente parkeerders en van sportactiviteiten?

Dank dat u ons er op wijst dat er klassieke auto’s het hele jaar in parkeergarage ’t Jeudje geparkeerd staan. Wij zijn het met u eens dat het niet goed is dat deze auto’s voor een dagtarief een heel jaar binnen kunnen staan, wij gaan er nu actief op handhaven.

De Jongerenwerkers zullen bij meldingen van bewoners de parkeergarage gaan controleren en de aanwezige jongeren aanspreken. Ook onze eigen handhavers zullen in hun rondes de parkeergarage meenemen. Ook sporters zullen worden aangesproken, zij kunnen namelijk gewoon in de openbare ruimte sporten. Wij zullen er alles doen wat binnen onze mogelijkheden, wetten en regels liggen voor een openbare parkeergarage.

Het wegslepen van bepaalde voertuigen die maandenlang binnen staan behoort daar ook toe.

Vraag 2:

Kunt u aangeven waar de recent door u aangestelde externe bouwadviseur allemaal naar kijkt en of dit ook de punten van het rapport betreft dat Royal Haskoning DHV Nederland bv in opdracht van de gemeente in 2013 heeft gemaakt?

Deze externe bouwkundige adviseur helpt ons bij het uitvoeren van het gezamenlijke traject tussen gemeente en WE. Daarbij wordt gekeken naar het uitvoeren van diverse brandwerende maatregelen in de parkeergarage en het opsporen en laten verhelpen van lekkages. De rapportage van Royal Haskoning DHV uit 2013 is hierbij een hulpmiddel.

Vraag 3:

Onze fractie wil kopieën ontvangen van aankoopdocumenten inclusief opleveringsvoorwaarden van de parkeergarage ’t Jeudje.

De gevraagde stukken liggen voor u ter inzage bij de Griffie. Een afschrift van deze brief wordt aan de leden van de gemeenteraad gestuurd.

Wij vertrouwen er op u hiermee naar behoren te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,

Burgemeester en wethouders van Hoorn

Parkeergarage 't Jeudje Hoorn - Foto Google Parkeergarage 't Jeudje Hoorn - Foto Google
Fractie Tonnaer Fractie Tonnaer