Woningnood in Hoorn neemt ernstige vormen aan

22-07-2019

Bouwen is al heel lang het motto in den lande. De woningnood is groot. Ook in Hoorn wordt veelvuldig het begrip ’bouwen, bouwen, bouwen’ gehanteerd om aan te geven dat er met name in de sociale sector gebouwd moet worden. Maar gebeurt dat ook? We maakten een rondje om te kijken waar gebouwd wordt en voor wie.
 

De Toren aan de Provincialeweg valt als eerste project op, maar valt voor de sociale woningen af. De flats aan de Siriusstraat zijn in aanbouw, maar daar is slechts sprake van vernieuwing. De bestaande flats zijn gesloopt en er komen nieuwe voor in de plaats. Geen aanvulling op de woningvoorraad. Het volgende project waar we een kijkje zijn gaan nemen betreft het project aan de Joh. Poststraat. Ook hier gaat het om vervanging van eerder gesloopte huizen, dus wederom geen aanvulling. Na jaren van passiviteit gebeurt er eindelijk iets op het terrein van het Missiehuis. Er wordt gebouwd. Maar er zal geen enkele sociale woning verrijzen. Bij eventuele onverkoopbaarheid zal mogelijk een enkel plekje ter beschikking komen en datzelfde geldt voor de Toren.

 

Tussenbalans: 0 woningen toegevoegd aan woningvoorraad.

 

Het project Binneblijfstraat / Drieboomlaan is inmiddels voltooid en ook daar betrof het vervanging van verouderde huizen. In het Venenlaankwartier wordt al jaren gesproken over het project Holenkwartier, maar er is nog geen enkel zicht op daadwerkelijke bouw. Het bord waarop ’Hier komt Holenkwartier: onverwachts Hoorn’ staat is binnenkort aan vervanging toe. We zetten de tocht voort richting Blokker. Op de Noorderdracht worden 23 woningen gebouwd: rijtjeshuizen, zogeheten tweekappers en vrijstaande woningen. Geen sociale woningbouw.

 

Tussenbalans: nog steeds 0 woningen.

 

Op naar Zwaag. Om precies te zijn naar de wijk Bangert & Oosterpolder. Ooms Bouw & Ontwikkeling is daar bezig met de bouw van 25 woningen. Circa 40% zal worden bestemd voor de verhuur. Ruwweg 10 woningen dus. Binnenkort zal aldaar ook het project Molenzicht van start gaan, maar ook daar zal slechts sprake zijn van huizen voor de verkoop.

 

Voor zover ons bekend lopen er geen andere projecten en kunnen we dus als eindbalans noteren: 10 huizen zullen worden toegevoegd aan de voorraad sociale woningen. Uitermate teleurstellend voor een stad met zo’n enorme woningbehoefte. Bij Intermaris geldt het adagium ’geef ons de grond en we gaan bouwen’, waarbij het hoog tijd wordt dat we de woningbouwverenigingen de ruimte geven om dát te doen waar ze voor zijn opgericht: onderdak bieden aan huurders.  Met bindende prestatieafspraken tussen de gemeente Hoorn en Intermaris.

 

Bedroevend om te moeten constateren dat er vrijwel geen woningen bij komen. De woningnood wordt alleen maar erger.

Ooms woningbouw B&O Ooms woningbouw B&O
Siriusstraat bouw Siriusstraat bouw
De Toren De Toren
Joh. Poststraat Joh. Poststraat
Missiehuis bouw Missiehuis bouw
Noorderdracht bouw Noorderdracht bouw
Binneblijfstraat - Drieboomlaan Binneblijfstraat - Drieboomlaan

Reacties
Reactie: (Frits Bruin)
28-7-2019, 10:10
Ook de Wachttoren van Hoorn kan mij niet bekoren; het historische stadskarakter gaat immers verloren...

Reactie: (Frits Bruin)
28-7-2019, 09:29
Bouwen bouwen bouwen; zo snel mogelijk ‘Kalverstraat-opstoppingen brouwen’....

Reactie: (Mary Treep-de Bakker)
22-7-2019, 18:57
Nou Interimaris verkoopt sociale huurwoningen aan de Wever en stoelenmatter ook nu staat er op wever weer een te koop , dus maak AUB van interimaris geen heilige die geen ruimte krijgt om sociaal te bouwen !!!!!