Gehandicapten kunnen straks ook op Hoorn-Kersenboogerd instappen

Uitbreiding gaat in op 15 december

Gehandicapten kunnen niet van elk NS station gebruik maken vanwege het ontbreken van noodzakelijke assistentie. Dat betekent voor gehandicapten dat je geen gebruik kunt maken van de trein als op het station waar je in- of uit moet stappen, geen assistentie aanwezig is.

Momenteel is instaphulp alleen op 143 grotere stations beschikbaar. De spoorwegen hebben goed nieuws voor de duizenden reizigers met een beperking. De komende vijf jaar breidt de NS de mogelijkheid voor het vragen van assistentie met 102 stations uit. Dit is de uitkomst van overleg tussen NS, ProRail en o.a. de Oogvereniging.

De eerste uitbreiding, waaronder ook het station Hoorn-Kersenboogerd, is gepland op 15 december bij het ingaan van de nieuwe dienstrregeling. Ook op Amsterdam Sciencepark, Zaandijk Zaanse Schans, Halfweg Zwanenburg, Kapelle Biezelinge, Heiloo, Den Haag Ypenburg, Amersfoort Schothorst, Veenendaal West en Grou-Jirnsum komt de service dan beschikbaar. De overige 90 stations volgen in de jaren daarna. In 2025 moet assistentie op 245 NS sations beschikbaar zijn. Dat is 99%. Stationsassistentie vragen kan via de app of website van NS. Dit kan tot één uur van te voren. 

Voor het mogelijk maken om met een rolstoel of scootmobiel de trein in te gaan, moet op het station een ’brug’ worden geplaatst. Dat is een uitklapbare ijzeren installatie waarmee rolstoelen en scootmobielen omhoog de trein in gereden kunnen worden. Dat is nodig bij oudere treinen waarvan de deur hoger is dan het perron. Bij de nieuwste generatie treinen is dat op dezelfde hoogte. 

 

Station Kersenboogerd1 Station Kersenboogerd1