Otto´s Brug, Otto´s brug of Ottobrug?

05-08-2019

Het is niet helemaal duidelijk of het aan de verdwenen paal ligt, de vakantie, of gewoon luiheid, maar de media waren in verwarring over hoe eigenlijk de naam van die brug luidt. Je kijkt hoe de gemeente die naam schrijft. Dat was aanvankelijk Otto’s Brug. Later was dat Otto’s brug. Er was een paal weg, dus kennelijk was een hoofdletter dan te veel eer voor de gemankeerde oversteek.  

Er kwam bij HoornGids een bericht van Peter Bijhouwer, een van onze trouwe radioluisteraars en lezer van HoornGids. ’Het is geen Otto’s brug, maar Ottobrug’, becommentarieerde hij onze schrijfsels. Hij maande ons om maar eens bij die brug te gaan kijken wat daarop staat!

De hoogste tijd voor onze redactie om uit te zoeken hoe dat nou toch zit met die brug. Waar komt die naam eigenlijk vandaan? Niemand die het echt wist. Wij hebben niet veel informatie over de brug kunnen vinden. Dit hebben wij opgediept: ’De Ottobrug is vernoemd naar Otto Reynders Hinlopen, die tot zijn dood in 1682 onder meer burgemeester was. Er is al sinds 1870 sprake van een draaibrug op deze plek. De brug is in 1935 gerenoveerd’.

Toegegeven, dit verhaal is geen waterdicht bewijs dat de spelling ’Otto’s brug’ fout is, maar in combinatie met de naam op de brug waarop klip en klaar ’Ottobrug’ staat, neigen wij ernaar om te menen dat het zeer waarschijnlijk is dat de naam ’Ottobrug’ de correcte naam is. Voortaan zult u die naam zo gespeld zien op HoornGids. Met dank aan Peter Bijhouwer.

Foto: Cobouw

Ottobrug Ottobrug

Reacties
Reactie: (frits bruin)
6-8-2019, 09:41
Maak er maar ‘Lottobrug’ van; je weet nl. nooit of je ‘m open of dicht aantreft. ;-)

Reactie: (Bert Ursem)
5-8-2019, 21:07
Ik zou zeggen, einde discussie, volg deze link naar een heeeel lang geleden "Gondelvaart Kroningsfeesten 12 en 13 september 1898.. https://www.oudhoorn.nl/bibliotheek/digitaal/item.php?id=01529