SV De Rijp – Always Forward 9 – 3

02-09-2019

Men kan m.b.t. de eerste officiële wedstrijd van Always Forward alleen van een droomstart spreken in het besef dat ook nachtmerries tot de dromen gerekend worden en helaas voor Forward was deze droom, althans in een tien minuten durende periode in de tweede helft van de wedstrijd, geen bedrog. De kans dat Forward de poulefase van het toernooi om de KNVB-districtsbeker zal overleven is nagenoeg nihil.

Voor de wedstrijd bij en tegen SV De Rijp begon was er goed nieuws te noteren uit de ziekenboeg. Diovaris is inmiddels zodanig hersteld van zijn knieblessure, waarvoor een operatie noodzakelijk bleek, dat hij een rol kon spelen bij de warming-up van doelman Luuk Weel. Binnen afzienbare tijd hoopt Dio weer inzetbaar te zijn. Delaney en Cemil waren evenmin fit genoeg om tegen De Rijp in het veld te komen en Caio Chioccarelli was  ’beperkt inzetbaar’.

Beginopstelling
De technische staf koos uit de beschikbare spelers een beginopstelling waarin de plaats onder de lat was gereserveerd voor Luuk Weel en de defensie werd gevormd door Mauro Robles Bello, Ferris Inyamah, Remco Bruijns en Rick Hulskes.
Patrick Bruijns en Tibbe de Bruin hadden een controlerende rol op het middenveld en voor Quinten Gorissen, Barry Rageh, Clyde Limbach en Tom de Weerd was een aanvallende rol weggelegd.

De Rijp
Tegenstander De Rijp onderhield de afgelopen vier jaar een onregelmatige pendeldienst tussen de derde en de vierde klasse. Na in het seizoen 2015/16 kampioen te zijn geworden in de vierde klasse C, volgde een jaar later de retourtocht. Vervolgens eindigde de ploeg tweemaal achter elkaar op de tweede plaats in 4B, beide malen met een periodetitel. In 2018 sneuvelde De Rijp in de nacompetitie, maar na het afgelopen seizoen had de poging om de derde klasse via de nacompetitie te bereiken wel succes. Tegen Forward toonde de aanvalslinie zich het sterkste deel van De Rijp. Daarin bundelde de ploeg behendigheid en snelheid, vooral bij de spits op de rechtervleugel, met fysieke kracht in de persoon van een stormram-centrumspits en dat bezorgde Forward in verdedigend opzicht handenvol werk.

Krachtsverschil
In de eerste helft was er van groot krachtsverschil geen sprake. Het eerste gevaarlijke moment deed zich in de vierde minuut voor bij het doel van de thuisclub, toen Barry Rageh uit een voorzet van rechts inschoot. De bal werd in het doel weggehaald en helaas voor Forward was er geen VAR aanwezig om te beoordelen of dat voor of achter de doellijn gebeurde. Drie minuten later opende de rechterspits van De Rijp de score. Met een snelle rush werkte hij zich langs de Forward-verdedigers en schoot vervolgens hard binnen.
Twee vrije trappen boden Forward in de volgende minuten de mogelijkheid iets terug te doen, maar uit de eerste, van even buiten de punt van het De Rijp-strafschopgebied schoot Barry Rageh de bal in de denkbeeldige tweede ring en uit de tweede, vanaf de rand van de korte zijde van hetzelfde strafschopgebied, raakte Ferris Inyamah de bal hoog opspringend tussen twee verdedigers in, waarna die een prooi werd voor de doelman.

Gelijkmaker
Na een klein kwartier spelen kwam de gelijkmaker alsnog. Barry Rageh brak op links door en of hij een voorzet of een schot in gedachten had was niet helemaal duidelijk, maar de bal viel bij de tweede paal in het doel (1 – 1).
Rick Hulskes verwerkte een diepe pass van De Rijp in drie instanties en kort daarna kon de door het centrum bulldozerende spits van de thuisploeg pas op het nippertje gestuit worden. Ferris Inyamah maakte vervolgens een vrije trap van De Rijp met het hoofd onschadelijk.

Mogelijkheden
In de volgende vijf minuten creëerde Forward enkele mogelijkheden met een combinatie tussen Clyde Limbach en Quinten Gorissen, een langdurige aanval waarbij beide vleugels betrokken waren, en een combinatie tussen Mauro Robles Bello en Clyde Limbach, die beiden een goede indruk maakten, maar in alle gevallen konden de Rijper doelman en zijn defensie de problemen oplossen. Dat was niet het geval toen Tom de bal veroverde en langs een verdediger glipte, waarna zijn voorzet helaas voorlangs het doel verdween en even later schoot dezelfde Tom de Weerd uit een pass van Patrick Bruijns hoog over.
In de 27e minuut nam De Rijp opnieuw de leiding. De centrumspits werd op 20 meter van het Forward-doel aangespeeld en op kracht brak hij door en werkte hij de bal voorbij Luuk Weel.
Barry Rageh zag een schot vanaf de 16 meterlijn gestopt door de keeper van de thuisploeg. Na een mooie actie van Mauro Robles Bello bij de doellijn was zijn voorzet iets te hoog voor alles en iedereen. Zijn pass over de volle breedte van het veld was even later wel goed op maat. Quinten Gorissen legde terug op Tom de Weerd, die een tegenstander passeerde en binnenschoot (2 – 2).

Goochelwerk
Na wat goochelwerk van Clyde Limbach, afgerond met een schot dat een metertje te hoog was gericht, nam De Rijp in de 39e minuut andermaal de leiding. De voorzet uit een gevaarlijke aanval over rechts kon nog worden weggewerkt, maar de aanval liep door en na een mooie actie bood de rechtervleugelspits van De Rijp een medespeler een nauwelijks te missen kans (3 – 2).
Tom de Weerd veroverde vlak voor rust de bal in het strafschopgebied van De Rijp. De keeper stopte en loste zijn inzet. In zijn – geslaagde – poging de bal alsnog bij een medespeler te krijgen, raakte Tom de Weerd de naar de bal duikende keeper, hetgeen hem een vrije trap kostte.
In de slotminuut van de eerste helft ontstond er bij het Forward-doel een 2-tegen-2-situatie, waaruit Remco Bruijns als overwinnaar tevoorschijn kwam door de laatste pass te onderscheppen. In de tegenaanval brak Ferris Inyamah bijna door met een 1–2-combinatie door het centrum, maar de al op het verkeerde been staande verdediger raakte de bal net voldoende om hem buiten het bereik van Ferris te brengen.

Tweede helft
In de tweede helft kwam Caio Chioccarelli in het veld voor Ferris Inyamah en nam Clyde Limbach plaats op de linkervleugel van de defensie. In de eerste minuten was er sprake van een kort offensief van de bezoekers. Patrick Bruijns vuurde, na een langdurige Forward-aanval, een knallend schot af dat op een verdediger afstuitte en leverde even later een hoge pass af op Quinten Gorissen, die zijn hoofd tegen de bal zette en de uitlopende keeper van De Rijp passeerde (3 – 3).

Nachtmerrie
Direct hierna begon de bovenvermelde nachtmerrie, die herinneringen opriep aan de openingsfase van de Europacupwedstrijd tussen St Etienne (met Johnny Rep en de toen nog alleen als formidabele voetballer bekendstaande Michel Platini) en PSV in 1979. De TV-verslaggever van dienst in de zesde minuut van die wedstrijd: “Als u net heeft ingeschakeld, dit is niet de aftrap van de wedstrijd maar PSV doet dit nu voor de vierde keer en de stand is al 3 – 0!”. Forwards nachtmerrie duurde nog vier minuten langer en daarin vielen vijf doelpunten, waardoor de stand na ruim een uur spelen op 8 – 3 was gebracht.
Colin de Jager kwam in het veld voor Mauro Robles Bello en vijf minuten later, toen de stand, via een doelpunt dat qua knulligheid van totstandkoming naadloos op de nachtmerrie aansloot, al op 9 – 3 was gekomen, Goos Barentsen voor Clyde Limbach.
In de laatste 20 minuten ontsnapte Forward enkele malen op miraculeuze wijze aan de dubbele cijfers en trof Caio Chioccarelli uit een vrije trap de paal van het doel van De Rijp.

Vijf goals in tien minuten
Negen tegendoelpunten in één wedstrijd is Forward in lange tijd niet overkomen (uit het troebele geheugen borrelt een bekerwedstrijd tegen de toenmalige hoofdklasser ADO ’20 op, dat Forward met 9 – 4 (of 5) verloor. De vijf treffers die Forward in tien minuten incasseerde, vormen een relatief nog veel scherper record, dat hopelijk nooit meer verbeterd wordt. Als alle ellende die Forward in het lopende seizoen treft in deze wedstrijd is samengebald, valt er betrekkelijk moeiteloos mee te leven, gegeven het feit dat voor vierdeklassers het lot in het bekertoernooi in het gunstigste geval een “eervolle” uitschakeling door een hoofdklasser pleegt te zijn. Of, zoals in het vorige seizoen, een administratieve omdat Forward toen weinig trek had om voor het overnemen van een strafschoppenserie, waarbij in eerste instantie de nieuwe, en inmiddels weer afgeschafte, ABBA-volgorde niet nauwkeurig was aangehouden, een tweede maal naar Beverwijk te reizen.