Schoonmaak na Outdoor Stereo en Hoorn Zingt verlaat vanwege weersomstandigheden

PVDA en Fractie Verdonk stellen vragen over resterend afval

HOORNGIDS | PVDA en Fractie Danny Verdonk hebben vragen gesteld aan het college van B&W naar aanleiding van de afval die vier dagen na afloop van Outdoor Stereo en Hoorn Zingt werd aangetroffen. Over de hoeveelheid afval is na openbaring van de door de PvdA gemaakte foto enige discussie ontstaan. Volgens aanwezigen in het Julianapark betrof het een minimale hoeveelheid die nog restte en geeft de genomen foto (hierbij afgebeeld) een verkeerd beeld van datgene wat nog was overgebleven. Hierbij de antwoorden van het college.

 

T.a.v. Arnold Wegner en Danny Verdonk 

Geachte heren,
U heeft enkele vragen gesteld over het Juiianapark na afloop van Outdoor Stereo en Hoorn Zingt Hollands. Hieronder de beantwoording.

1. Zijn er duidelijke afspraken met de organisatie gemaakt over het opruimen van het afval in het Juiianapark en - zo ja- wie is daar formeel verantwoordelijk voor?
De organisator is verantwoordelijk voor het opruimen van het Juiianapark. In de vergunning is opgenomen dat de organisator er voor moet zorgen dat het terrein, uiterlijk de dinsdag na het festival, in dezelfde staat wordt opgeleverd als voor het evenement. De eerste schoonmaakronde vindt altijd direct na afloop van het festival plaats. Pas nadat het podium, toiletblokken, hekken etc. zijn verwijderd kan de rest worden schoongemaakt. Dit heeft vanwege het slechte weer meer tijd in beslag genomen dan was afgesproken.
2. Hoe is het mogelijk dat vier dagen na afloop van deze evenementen het Juiianapark toch nog vol afval en plastic bekers ligt?
Zie 1.
3. Bent u het met ons eens dat met de schoonmaak van het Juiianapark eerder begonnen had moeten worden? En -zo ja- hoe wilt u voorkomen dat dit in de toekomst weer gebeurt?
Wij hebben met de organisator gesproken. Volgend jaar zal het park binnen de afgesproken voorschriften worden opgeruimd en schoongemaakt.
4. Bent u met de organisatie van deze festivals al in gesprek over het verduurzamen van hun evenement en -zo ja- wordt daar dan bijv. ook gesproken over het gebruik van recyclebare bekers of hardcups?
De organisator gebruikt reeds recyclebare bekers. De achtergebleven plastic bekers worden opgezogen met een speciale machine, waarna ze ter recycling bij de afvalverwerker worden aangeboden. De afvalverwerker maakt vervolgens van het gerecyclede plastic weer bloempotten.
Er lopen al jaren gesprekken over hardcups bekers. Er is vorig jaar zelfs een test op het festival geweest in samenwerking met Puur Hoorn. Er is toen geconcludeerd dat de hardcups gevaarlijk kunnen zijn als ze op de grond liggen en er wordt op getrapt. De stukken plastic verpulveren niet, maar blijven als harde scherpe onderdelen uit de grond steken. Verder moeten hardcups vaak afgewassen worden en dit lukt niet omdat de waterdruk in het Julianapark te laag is. De organisator zou ook verder willen verduurzamen door te stoppen met het gebruik van aggregaten maar dit is ook niet mogelijk omdat er geen vaste stroomvoorzieningen aanwezig zijn.
5. Mocht dat niet het geval zijn, is het dan mogelijk om op korte termijn met deze gesprekken te beginnen, zodat we volgend jaar weer een stapje verder met onze duurzaamheidsambities ziin?
De collega’s van Puur Hoorn zijn al enkele jaren in gesprek met de organisator om te onderzoeken of ze het evenement verder kunnen verduurzamen. Dit zal de komende jaren verder onderzocht worden.
Tot slot.
Het is ons bekend dat het Outdoor Stereo Festival jaarlijks enige overlast veroorzaakt. Dit vinden wij acceptabel. Het evenement vervult een belangrijke functie en daarom wordt medewerking verleend aan het laten plaatsvinden van het Outdoor Stereo Festival. Een belangrijk uitgangspunt is hierbij dat het evenement veilig verloopt. Van veel bezoekers hebben wij teruggekregen dat zij hebben genoten en dat er een prettige sfeer heerste. Verder juichen wij de actie van de organisator toe, dat hij een deel van de opbrengst besteedt aan de (her)inrichting van het Julianapark. Hiervoor kunnen bezoekers of omwonenden met leuke ideeën komen.
Hoogachtend,
burgemeester en wethouders van Hoorn 

Outdoor Stereo Julianapark foto PvdA Outdoor Stereo Julianapark foto PvdA