Alliantie gestart met aanleg oeverdijk Hoorn

Drie miljoen kuub zand beschermt dijk tussen Schouwburg en Bedijkte Waal

HOORNGIDS | De Alliantie Markermeerdijken is op maandag 7 oktober ter hoogte van Schouwburg Het Park in Hoorn gestart met de aanleg van de oeverdijk. De aanleg duurt ongeveer 2,5 jaar. Voor de oeverdijk is in totaal 3 miljoen kuub zand nodig. Dat is bijna een Johan Cruijff Arena vol.

Waarom een oeverdijk?
Grote delen van de dijk zijn afgekeurd. De Alliantie zorgt ervoor dat we ook de komende vijftig jaar droge voeten houden. Door de oeverdijk, een innovatieve manier van dijkversterken, blijft de monumentale Westfriese Omringdijk intact. Dat geldt ook voor de bestaande voorlanden. Bovendien biedt de oeverdijk kansen voor recreatie, natuur en de lokale economie. In module 2 (Strand Hoorn) richt de gemeente Hoorn de oeverdijk na de aanleg in als stadsstrand. In module 3 (Grote Waal en De Hulk) wordt het noordelijke deel van de oeverdijk een natuurgebied. Het zuidelijke deel van die module krijgt een meer recreatieve functie.

Hoe wordt de oeverdijk aangelegd?
Tot het afronden van de bodemprocedure en de uitspraak van de Raad van State voert de Alliantie alleen omkeerbare werkzaamheden uit.?De werkzaamheden voor de oeverdijk gebeuren grotendeels vanaf het water. Hierdoor blijft de overlast voor de omgeving beperkt. Grote zandschepen brengen hun lading naar een zogenoemde grondpers. Daar wordt het zand gemengd met water tot een zandmengsel. Dit mengsel komt via leidingen onderwater terecht bij een sproeiponton. Onder water wordt de eerste laag van de oeverdijk opgespoten. Daarna volgen nog diverse ophoogslagen en (lange) rustperioden. Op de website www.markermeerdijken.nl (http://www.markermeerdijken.nl) zijn bij ‘modules’ filmpjes te zien over de aanleg van de oeverdijk.

Inloopspreekuur
Tijdens de uitvoering organiseert de Alliantie Markermeerdijken om de week op woensdagmiddag een inloopspreekuur. Het eerste is op woensdag 9 oktober van 16.00 tot 18.00 uur. Het spreekuur vindt plaats in het Wijklab in Winkelcentrum Grote Beer in Hoorn. U kunt hier terecht met al uw vragen over de werkzaamheden. Op de website staat de actuele planning van de spreekuren.

Meer informatie
Op de website www.markermeerdijken.nl is informatie te vinden over de voorbereidingen op de dijkversterking en waar op dit moment gewerkt wordt. Op de modulepagina’s is te lezen welke maatregelen worden genomen om overlast te beperken. Op de website staat tevens informatie over waar tijdens de uitvoering wel en niet kan worden gezwommen en gevaren.

Alliantie Markermeerdijken
De Alliantie Markermeerdijken is een samenwerking van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de marktpartijen Boskalis en VolkerWessels. De Alliantie versterkt circa 33 kilometer Markermeerdijken van Hoorn tot Amsterdam. De Noord-Hollandse dijken beschermen ruim een miljoen inwoners tegen overstromingen. Kijk voor meer informatie op www.markermeerdijken.nl (http://www.markermeerdijken.nl)

Zie ook de informatieve video’s over de aanleg van de oeverdijk: 

Op Module 2 (Strand Hoorn): https://www.youtube.com/watch?v=n_KMlYcNhro (https://www.youtube.com/watch?v=n_KMlYcNhro)

Module 3 (Grote Waal en De Hulk): https://www.youtube.com/watch?v=OW1kydovdSA (https://www.youtube.com/watch?v=OW1kydovdSA)

Foto: start aanleg oeverdijk ter hoogte van Schouwburg Het Park. Foto Alliantie Markermeerdijken

Aanleg van de oeverdijk bij Hoorn 1 Aanleg van de oeverdijk bij Hoorn 1