Hoogheemraadschap wil zich vestigen in Alkmaar

ingevoerd op 23-2-2006

Het algemeen bestuur van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier besluit op 15 maart over een voorstel over de toekomstige huisvesting van de organisatie. Voorgesteld wordt om een centraal kantoor in de gemeente Alkmaar te realiseren dat geschikt is voor 450 werkplekken.
 
Centrale huisvesting van al het kantoorpersoneel is volgens de organisatie een noodzakelijke randvoorwaarde voor het slagen van de organisatieverandering van het hoogheemraadschap. Berekeningen tonen aan dat centrale huisvesting een aanzienlijke besparing op de kosten oplevert.  

Onderzoek
In december heeft het bestuur voor de eerste maal gesproken over het huisvestingsvraagstuk. Destijds is besloten om naast Alkmaar vier andere gemeenten te onderzoeken als mogelijke vestigingsplaats voor het centraal kantoor.

Dit onderzoek leverde weliswaar vele huisvestingsmogelijkheden op in verschillende gemeenten, maar Alkmaar scoorde het best op een lijst van criteria. De centrale ligging van Alkmaar en de nabijheid van openbaar vervoer versterken de geschiktheid van Alkmaar. Ook sociaal-economisch is vestiging in Alkmaar interessant door de aanwezigheid van een ruim arbeidspotentieel en een kwalitatief goed scholingsaanbod.

Intentieverklaring
In november 2005 hebben de gemeente Alkmaar en het hoogheemraadschap een intentieovereenkomst getekend waarin beide partijen hebben afgesproken de ontwikkelingsmogelijkheden van het terrein van de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Alkmaar te onderzoeken. Het vervangen van de huidige conventionele zuivering door een nieuwe zuiveringstechniek, de MembraanBioReactor (MBR), kan niet alleen ruimte opleveren voor woningbouw, een wens van de gemeente Alkmaar, maar ook ruimte voor het nieuw te bouwen centraal kantoor van het hoogheemraadschap.

Uit het nu gehouden onderzoek is gebleken dat de koppeling van huisvesting aan de vestiging van een MBR op dit terrein in Alkmaar bijzonder aantrekkelijke ontwikkelingsmogelijkheden oplevert. Het hoogheemraadschap en de gemeente willen de komende maanden dan ook gebruiken om de plannen verder uit te werken en financiële steun te verwerven.

Besluitvorming
Het voorstel wordt nu voorgelegd aan het algemeen bestuur. De commissie Bestuur en Financiën adviseert op 1 maart, het algemeen bestuur neemt op 15 maart een besluit.

Reacties
Reactie: (van leeuwen)
1-3-2006, 22:48
Wat een kul. Gekeken naar het gebied waar het Hoogheemraadschap werkzaam is, is Hoorn net zo goed per OV bereikbaar (misschien nog wel beter), per snelweg zonder meer beter (en nog minder files ook), Hoorn ligt centraler, en heeft een bevolking met hetzelfde opleidingsniveau. De grondprijs in Hoorn is lager.
De zoveelste keer vertrekt er weer een hoofdkantoor naar Alkmaar. En dat van mijn centen.

Reactie: (graai)
25-2-2006, 10:36
en natuurlijk hooert daar een groter duurder onderkomen bij met natuurlijk meer diecteuren en hogere salarissen, betaald door de bevolking. Maar het is de trend in nederland om schaamteloos de boel leeg te graaien, en ze komen er nog mee weg ook, ordinaire diefstal is het gelegaliseerd door de heren regenten en bestuurders.