Gemeenteraadsverkiezingen 2006 in Hoorn

ingevoerd op 25-2-2006

Op dinsdag 7 maart vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Stemmen gaat in sommige opzichten anders in Hoorn. In plaats van een oproepingskaart hebben stemgerechtigden een stempas ontvangen. Ook komen er mobiele stembureaus te staan bij de NS-stations. Verder organiseert de gemeente op donderdag 2 maart een lijsttrekkersdebat en iedereen is ook welkom op 7 maart in het stadhuis voor de uitslagenavond.
 
Om overal in Hoorn, Zwaag en Westerblokker te kunnen stemmen, ontvangen stemgerechtigden geen oproepingskaart maar een stempas. De stempas toont aan dat men gerechtigd is om te stemmen. Zonder de stempas kan geen stem worden uitgebracht. Het is daarom van groot belang dat de stempas wordt meegenomen. Neem met de stempas ook een identiteitsbewijs mee (bijvoorbeeld paspoort, identiteitskaart of rijbewijs). De voorzitter van het stembureau kan hierom vragen. Met een stempas kan in elk willekeurig stemlokaal in de gemeente Hoorn gestemd worden. Stemgerechtigden zijn dus niet gebonden aan het stembureau bij hun in de buurt dat op de stempas staat. Dus als het mensen handiger lijkt om in een ander stemlokaal te stemmen, dan kan dat. De normale stemlokalen zijn geopend van 07.30 uur tot 21.00 uur en de mobiele stembureaus bij de stations zijn geopend van 07.30 uur tot 20.00 uur.

Wel stemgerechtigd maar geen stempas?
Hoorn telt 51.805 stemgerechtigden. Wie stemgerechtigd is heeft de stempas inmiddels ontvangen. Zo niet, informeer dan eerst bij de buren. Het komt wel eens voor dat twee stempassen aan elkaar blijven plakken en één daarvan dientengevolge verkeerd bezorgd wordt. Wie zijn of haar stempas echt niet kan vinden, kan tot uiterlijk 6 maart 2006 om 15.00 uur een stempas aanvragen bij de afdeling Burgerzaken in het stadhuis. Het is verstandig dat meteen te doen en niet tot 6 maart te wachten. Vergeet niet een identiteitsbewijs mee te nemen. De afdeling Burgerzaken is geopend op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.00 uur tot 15.00 uur, op woensdag tot 16.00 uur en op donderdagavond van 18.00 uur tot 20.00 uur. Mocht later de ‘oude’ stempas teruggevonden zijn, dan kan daarmee niet worden gestemd; dat kan alleen met de nieuwe stempas. Stemgerechtigden kunnen dus niet meer naar het stembureau gaan met alleen een legitimatiebewijs! Men heeft altijd een stempas nodig.

Niet aanwezig in Hoorn op 7 maart?
Wie niet in Hoorn is op 7 maart hoeft zijn stem niet verloren te laten gaan. Het is mogelijk een ander te machtigen een stem uit te brengen. Dat heet stemmen bij volmacht. Op de achterzijde van de stempas kan de naam worden ingevuld van degene (gemachtigde) die dan gaat stemmen. De gemachtigde kan iedereen zijn die in Hoorn woont en ook een stempas heeft ontvangen. Van belang is wel dat de gemachtigde niet meer dan twee machtigingen heeft aangenomen en de volmachtstem gelijktijdig met de eigen stem uitbrengt. Het geven van de machtiging kan tot en met de dag van de verkiezing zelf.

Mobiele stembureaus
Bij de NS-stations in Hoorn komen totaal drie mobiele stembureaus te staan. Daarmee wordt het stemmen extra gemakkelijk gemaakt om bijvoorbeeld onderweg naar het werk een stem uit te brengen. Bij station Kersenboogerd komt een keet te staan. Bij het station in de binnenstad kan kan men aan weerszijden terecht, want op 7 maart staat er zowel een portocabin aan de kant van het Stationsplein als op het Transferium. Stemmen bij de mobiele stembureaus kan met de stempas van 7.30 uur tot 20.00 uur.

Lijsttrekkersdebat 2 maart
Op donderdag 2 maart vindt 20.30 uur in het stadhuis van Hoorn het lijsttrekkersdebat voor de gemeenteraadsverkiezing plaats. Iedereen is al vanaf 19.30 uur welkom om informatie te vergaren bij de kraampjes van de partijen die in Hoorn aan de verkiezing deelnemen. Het debat vindt plaats in de raadzaal onder leiding van Jan van Eeden en wordt rechtstreeks uitgezonden door Radio Hoorn via de kabel (96.5 MHz) en de ether (105.8 MHz).

Uitslagenavond
Iedereen kan aanwezig zijn bij de bekendmaking van de aantallen uitgebrachte stemmen en de daarmee samenhangende zetelverdeling. Op dinsdag 7 maart vanaf 20.30 uur is men van harte welkom in de foyer van het stadhuis (ingang achterzijde). Voor livemuziek zorgt het Jos van Beest Trio, bestaande uit pianist Jos van Beest, contrabassist Evert Woud en op drums Klaas Baljon. Op een tv-scherm zijn de landelijke ontwikkelingen te volgen. Radio Hoorn verzorgt een live uitzending vanuit de foyer van het stadhuis. Deze uitzending is te beluisteren via de kabel (96.5 MHz) en de ether (105.8 MHz). Voor de thuisblijvers: de uitslag staat zo spoedig mogelijk op de gemeentelijke website www.hoorn.nl.

Informatie
Bij de afdeling Burgerzaken in het stadhuis is informatie verkrijgen over de gemeenteraadsverkiezingen. Bezoekadres: afdeling Burgerzaken, stadhuis, Nieuwe Steen 1, 1625 HV Hoorn, tel. 0229 252694, 252698 of 252689, e-mailadres bz.pub@hoorn.nl. Afdeling Burgerzaken is maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag geopend van 9.00 uur tot 15.00 uur, op woensdag tot 16.00 uur en op donderdagavond van 18.00 uur tot 20.00 uur. Informatie over de verkiezingen is verder te vinden op www.hoorn.nl. Interessante websites om te bezoeken zijn ook www.uheefthetvoorhetzeggen.nl en www.minbzk.nl/koa.

Reacties
Reactie: (Daniël)
25-2-2006, 10:58
Nou heren/dames opvreters,maak de borst maar nat en probeer nog iets te redden van de dalende intolerantie van het vak der gemeenteraadslieden voor u vertrapt gaat worden door de hoornse bewoners die uw optreden de afgelopen 4 jaar meer dan zat zijn,hoewel ik de mening ben toegedaan dat het daarvoor helaas te laat is..ohw en ik weet dat dit geen verkiezingssite is maar ik zou toch alle Horinezen willen oproepen om dan vooral die penneliker van een van Es links (LOL) te laten liggen en GEEN stem uit te brengen op deze proleet die er alles aan gelegen is om van ons mooie Hoorn een groot uitverkoopparadijs te maken..eens kijken hoe hij zich hier uitlu**