Hoornse binnenstadsmanagement van start

ingevoerd op 28-2-2006

Maandag heeft het kersverse stichtingsbestuur van het Hoornse binnenstadsmanagement (SBM Hoorn) zich voor een volle zaal met ondernemers gepresenteerd. Hiermee werd een lange periode van voorbereiding definitief afgesloten. SBM Hoorn, een publiek-private samenwerking, wil de economische positie van de Hoornse binnenstad verbeteren.
 
Vier organisaties, te weten de Koninklijke Horeca Nederland afdeling Hoorn (KHN), de Vereniging van Eigenaren Commercieel Onroerend goed (VECO), de Vereniging Ondernemers Binnenstad Hoorn (VOBH) en de gemeente Hoorn hebben de handen in één geslagen en vormen gezamenlijk de nieuwe St. Binnenstadsmanagement Hoorn (SBM Hoorn). Elke partij vult twee zetels in het stichtingsbestuur in. Het bestuur wordt geleid en vertegenwoordigd door onafhankelijk voorzitter Peter Verdegaal, zodat het bestuur totaal uit 9 personen bestaat.
Hoofddoel van SBM Hoorn is het versterken van het economisch functioneren van de binnenstad. De stichting wil meer bezoekers naar de binnenstad van Hoorn trekken. Promotie en productvernieuwing staan daarbij centraal.

Voorbereiding
De gemeente Hoorn heeft de afgelopen twee jaar hard gewerkt aan de voorbereidingen om te komen tot samenwerking in de binnenstad ter verbetering van de economische positie van de binnenstad. Wethouder Arthur Helling en secretaris binnen het stichtingsbestuur: “Martin de Vries, binnenstadsmanager in Haarlem en voormalig hoofd Economische Zaken van de gemeente Hoorn, Bert Mazurel, hebben uitstekend voorbereidend werk gedaan. Inmiddels is de overtuiging bij zowel de politiek als de ondernemers aanwezig om gezamenlijk aan de binnenstad te gaan werken. Het heeft veel overtuigingskracht gekost en dus veel tijd. Maar ik heb nooit getwijfeld aan het slagen van deze missie. De sfeer in de binnenstad is al duidelijk verbeterd, maar we moeten het nu gaan waarmaken met elkaar. Ik hoop dat de ondernemers en de politiek niet te snel in de oude reflexen vervallen, maar dit stichtingsbestuur het vertrouwen en dus de tijd geven om zich te bewijzen. Want er moet nog veel gebeuren en Keulen en Aken zijn ook niet op één dag gebouwd.”

Overname
In 2005 werd definitief besloten tot stopzetting van de Stichting Stad Hoorn (SSH), die zowel de belangenbehartiging van de binnenstadsondernemers als de promotie van de binnenstad en een aantal evenementen voor haar rekening nam. De nieuwe ondernemersvereniging (OVBH) heeft nu de belangenbehartiging van de SSH overgenomen. Op het punt van het evenementenbeleid en promotie van de binnenstad werd besloten dit onder de vlag van het  binnenstadsmanagement te brengen. Eén van de eerste besluiten was om te komen tot een vaste koopzondag in de maand, te weten de laatste zondag. Peter Verdegaal licht toe: “Dit maakt een effectieve PR van de koopzondagen makkelijker. We willen ook een duidelijke en heldere communicatielijn opzetten voor de koopzondagen. Enkele  woensdagmarkten en superkoopzondagen zullen we verder aankleden met entertainment.”

Activiteiten
SBM Hoorn heeft de bekende woensdagmarkten en de Sinterklaasintocht van de SSH overgenomen en ondergebracht in haar activiteitenprogramma voor 2006. Ook zal SBM Hoorn financieel bijdragen aan evenementen als het Begoniatapijt en de Paardendagen van St. ‘t Paard.
De stichting neemt ook nieuwe initiatieven, zoals het uitbrengen van een flyer voor toeristen. Het oorspronkelijke doel om een geheel nieuw toeristisch magazine uit te geven onder de naam “Mooi Hoorn” is nog niet verlaten, maar vergt meer marktverkenning. Daarnaast werkt ze aan een hotelmap.

Voorzitter Peter Verdegaal: “Het is aan mij om de koers te bewaken en te zorgen dat de vier kernpartijen effectief samenwerken aan het uitdragen van de kwaliteiten van de prachtige Hoornse binnenstad. Tot nu toe is dat overigens in het geheel geen probleem gebleken. Er is veel enthousiasme en saamhorigheid. Iedereen ziet het belang van samenwerking. Het is soms nog even zoeken en aftasten, maar alle bestuursleden hebben er zin in om er wat van te maken de komende jaren!”

Het voltallige bestuur van de St. Binnenstadsmanagement Hoorn bestaat uit:
Peter Verdegaal – onafhankelijk voorzitter
Jan-Wolter Bloem – vice-voorzitter (VECO)
Arthur Helling – secretaris (gemeente Hoorn)
Serge Hagenaar – penningmeester (VOBH)
Klaas Poeze (KHN)
Hoying Cheung (VECO)
Jack van Es (gemeente Hoorn)
Emile van Westerhoven (VOBH)
Peter Buis (KHN)
Het stichtingsbestuur wordt ondersteund door een betaalde bureaucoördinator in de persoon van Hans Stuijfbergen, in Hoorn beter bekend als de directeur van het Museum van de Twintigste Eeuw.