Museum duikt in “The Seventies”

Nostalgische expositie over de jaren 70

Het Museum van Twintigste Eeuw in Hoorn gaat t/m 30 juni 2006 terug naar de jaren zeventig. Deze breed opgezette tentoonstelling “The Seventies” zal voor veel bezoekers een leuke stap terug in de tijd zijn. Met talloze voorwerpen, beeld- en geluidsfragmenten, foto’s en herinneringen komen deze ‘discojaren’ weer tot leven. Het waren de jaren van dansbare discohits en films als “Saterday Night Fever”, maar ook de tijd van woningen kraken, actievoeren voor legale abortus en de opkomst van de punk-muziek. Menig huis was met de kleuren bruin en oranje ingericht. Met schrootjes plafonds, biezen vloerbedekking en een lekker bont behang. In huiskamers verschenen de eerste dure videorecorders, fonduen was in, brillen waren enorm groot, de plateauzolen hoog en broekspijpen lekker breed.
 
Den Uyl
De Zeventiger Jaren zijn de laatste tijd een beetje verguisd. Ze zitten in het verdomhoekje. De talrijke problemen waarmee Nederland nu te kampen heeft zouden toen zijn ontstaan. De normen en waarden waartoe momenteel vanuit de politiek worden opgeroepen zijn in die periode ter discussie gesteld en te grabbel gegooid. De zeventiger jaren waren de jaren van onder andere het kabinet Den Uyl waarin de overheid “voor Sinterklaas ging spelen” zodat veel mensen alleen maar de hand konden ophouden en er een onduidelijke klasse van geiten-wollen-sokken hulpverleners ontstond.

Emancipatie
De Zeventiger Jaren zijn een boeiende en baanbrekende periode geweest. Veel nieuwe en bevrijdende denkbeelden die in de jaren ’60 voor het eerst werden geuit zijn in de jaren ’70 gerealiseerd. We profiteren daar nog steeds van: de individualisering, de emancipatie van de vrouw, van de homo, de omgang tussen artsen en patiënten, het terugdringen van bekrompenheid en autoriteit, kortom alles waardoor Nederland eindelijk een modern en tolerant land is geworden heeft zijn wortels in die Jaren Zeventig.

Saturday Night Fever
Deze jaren zijn ook een periode van speelse uitbundigheid op velerlei gebied geweest: muziek, dans (disco), kunst, woninginrichting en mode. Wie kent een musical als “Hair” niet? Wie heeft niet genoten van “Saturday Night Fever”? De jongens reden rond op hun Puch’s en hun Kreidlers met achterop hun ‘chickie’ compleet in een Afghaanse jas en een hippe gebreide muts op de lange wapperende blonde haren. Hip was in en vrijwel iedereen voelde zich erdoor aangesproken. Het was een explosie van experimenten, kleren en kleuren, kort maar hevig. De weerschijn ervan is nog steeds te zien. Qua mode en accessoires wil men nu weer op “the Seventies” teruggrijpen.

Woninginrichting
Vanaf 5 maart 2006 zal het Museum van De Twintigste Eeuw met de tentoonstelling “The Seventies” een illustratieve dwarsdoorsnede geven van deze roemruchte jaren. Veel facetten zullen daarbij belicht worden: de politieke achtergrond van die tijd, de muziek, woninginrichting, kunst en de mode. De expositie kon mede tot stand komen doordat vele geïnteresseerden hun spullen en kleding uit de Jaren Zeventig aan het museum ter beschikking wilden stellen. Door al deze bijdragen, en de eigen collectie van het museum, kan iedere bezoeker van het Museum van de Twintigste Eeuw ook nu weer de specifieke sfeer van “the Seventies” van binnen uit beleven. Het behang uit de tienerkamer terug zien, de muziek uit die jaren horen, de boeken en andere kunstuitingen bekijken. Bijzonder zijn een aantal trouwjurken en –pakken uit de jaren ’70 die een prachtig tijdsbeeld geven.

Filmzaal
In een filmzaaltje kunnen bezoekers zittend in echte theaterstoelen oude fragmenten bekijken. Verspreid over de expositie zijn ook talloze beeld- en geluidsfragmenten te horen. En in de MuseumShop zijn DVD’s te koop met opnamen uit de jaren zeventig (“Uw geboortejaar in beeld” en “De onvergetelijke jaren ‘70”) en twee recent verschenen boeken over de seventies: “De jaren ‘70” en “De 70’s, alles over de jaren zeventig”.