Alkmaar toekomstige vestigingsplaats hoogheemraadschap

ingevoerd op 16-3-2006

Het hoogheemraadschap gaat een nieuw kantoor bouwen voor 450 medewerkers in Alkmaar. Dat heeft het Algemeen bestuur besloten. Uit onderzoek is gebleken dat vestiging in Alkmaar het meeste voordeel oplevert. Het nieuwe gebouw moet eind 2009 gereed zijn.
 
Het hoogheemraadschap wil een centrale kantoorlocatie om recht te doen aan de organisatieverandering die nu is ingezet. Werken op één locatie levert de organisatie een flink efficiencyvoordeel op. Het hoogheemraadschap beschikt zelf niet over een pand dat groot genoeg is voor al het kantoorpersoneel. Op de markt is een dergelijk pand ook niet beschikbaar. Daarom is gekozen voor nieuwbouw. Alkmaar heeft de voorkeur gekregen op basis van een lijst met criteria.

Het zuiveringsterrein
In november 2005 hebben de gemeente Alkmaar en het hoogheemraadschap een intentieverklaring getekend om de mogelijkheden van het terrein van de rioolwaterzuiveringsinstallatie aan de J. van Scorelkade samen te onderzoeken. Door de conventionele zuivering te vervangen door een nieuwe techniek, de MembraanBioReactor (MBR), ontstaan daar interessante ontwikkelingsmogelijkheden. Zo kan ruimte ontstaan voor woningbouw voor de gemeente Alkmaar en een nieuw kantoorpand voor het hoogheemraadschap. Momenteel werken gemeente en hoogheemraadschap samen de plannen hiervoor uit.

Geen beletsel
De plannen voor de zuivering gaan onverminderd door, maar mogen van het bestuur geen beletsel vormen voor het zo spoedig mogelijk realiseren van het nieuwe kantoor. Het hoogheemraadschap heeft daarom de focus voor een locatie in Alkmaar wat verbreed: van het zuiveringsterrein en een aanpalend terrein naar een locatie in de nabijheid van het station die voldoet aan de gestelde criteria.
Vooruitlopend op de nieuwbouw gaat het hoogheemraadschap de huidige huisvesting concentreren op een zo klein mogelijk aantal locaties.
Purmerend (Gorslaan) en Alkmaar (Kennemerstraatweg) worden in de zomermaanden verlaten.Er blijven dan nog drie plaatsen over: Edam, Heerhugowaard en Hoorn.

Reacties
Reactie: (Stefan)
17-3-2006, 13:20
Maar natuurlijk. Er moet een weer een nieuw kantoor gebouwd worden. Het kantoor in Hoorn is net voor miljoenen verbouwd. Het Hoogheemraadschap heeft geen geld voor een dijkverzwaring tussen Hoorn en Enkhuizen en schuift de schuld op Rijkswaterstaat want die wil niet met geld over de brug komen. Ondertussen worden de waterschapslasten met veel meer dan de inflatie verhoogd. Evenals de salarissen van de bestuurders. En dan nu maar weer een nieuw kantoor bouwen, je moet toch ergens naartoe met je geld!