Wat te doen met reclamebelasting?

Commissievergadering 2 november

HOORNGIDS HOORN | Het in 2013 afgesloten convenant tussen Hoornse Ondernemers Federatie (HOF) en de gemeente zou gelden tot 2020. Daarbij zijn afspraken gemaakt over het innen van bijdragen van ondernemingen via een reclamebelasting die door de gemeente werd geïnd. Omdat er vorig jaar nog geen duidelijk beeld was hoe verder te gaan en er bij een paar raadsfracties stevige kritiek bestond tegen de huidige afspraken, is besloten 2021 als overgangsjaar te beschouwen.

Kritiek van fracties

De Realistische Partij gaat het verst met de kritiek en meent dat het volstrekt onduidelijk is hoe en op basis waarvan het door de gemeente opgehaalde geld wordt besteed. Lang niet alle bedrijven hebben zich aangesloten bij een van de deelnemende ondernemersorganisaties. ÉénHoorn vroeg naar de verhoging van de tarieven en of die hoger waren geworden dan trendmatig.

College wil huidig convenant voortzetten

Het Hoornse college meent dat er weinig bezwaren zijn om het huidige convenant voort te zetten. De tarieven worden trendmatig verhoogd, tenzij er wordt afgesproken in een bepaald gebied speciale activiteiten te ontplooien, zoals dat in 2017 voor het centrum gold. Afhankelijk van de vraag in een bepaald gebied zal de bijdrage worden verhoogd door de ondernemers zelf.

Toch is er ook instemming met het voorstel. Het zal moeilijk zijn om een regeling te bedenken die het beter zal doen. Zij zien geen verbetering wanneer de gemeente alle taken van de Hoornse Ondernemers Federatie (HOF) overneemt. Men ziet ook de positieve zaken die de afgelopen jaren zijn gedaan met het geld. Hoorn Lokaal hoopt dat men ook wat nieuwere initiatieven weet te bedenken. De PvdA stelt echter voor dit onderwerp mee te geven aan het volgende college en raad. Men hoopt dat ondernemers die niet meedoen met het Lokaal Ondernemers Fonds (LOF) worden gestimuleerd wel te gaan meedoen.

Moet de gemeente toezien op prestaties?

Moet de gemeente ook toezien op de prestaties die door HOF en LOF worden geleverd? Fractie Tonnaer meent van wel, want de gemeente haalt het geld op als een belasting en geeft het aan de ondernemers als subsidie. Andere fracties zien echter voor de gemeente alleen de functie van ophaler van het geld voor HOF en LOF en het resultaat van de prestatieafspraken is een zaak voor de ondernemers. De PvdA merkt op dat de gemeente ook een bijdrage levert en dus ook iets mogen zeggen over de prestaties. Fractie Tonnaer wil die gemeentelijke bijdrage verhogen met €20.000,- om het aantal hanging baskets (hangende bloembakken) in de stad te vergroten. De fractie komt met een amendement om dit te regelen.

Wethouder Arthur Helling is blij met de toch wel brede steun. Er is sinds 2020 heel serieus gekeken naar alternatieven. Er is niet voor gekozen omdat ze meer nadelen hebben dan de huidige constructie. Er zal door het college meer aandacht worden gegeven aan het laten deelnemen van nieuwe bedrijven. De opmerking van DRP over corruptie verwerpt de wethouder. Het is absoluut niet aan de orde en alles wordt jaarlijks bekeken door accountants. Elke vijf jaar zal het convenant weer worden geëvalueerd door de raad. De bestuursleden van de ondernemersorganisaties zijn vrijwilligers die dat om niet doen. Men ziet daar graag ook aanvulling met jongere ondernemers.

Commissievergadering, onderwerp reclamebelasting Commissievergadering, onderwerp reclamebelasting