Koninginnedag met vrijmarkt in Hoorn, Blokker en Zwaag

ingevoerd op 14-4-2006

Op zaterdag 29 april 2006 is het Koninginnedag. In de Hoornse binnenstad, Blokker en Zwaag is die dag vrijmarkt. Wettelijk gezien mogen de winkels zaterdag open. Burgemeester en wethouders geven in verband met de vrijmarkt echter een zeer dringend advies aan de winkeliers om hun deuren gesloten te houden. Dit in verband met de toeloop van mensen die in alle vroegte een plekje kiezen.

Winkeliers die toch van plan zijn hun zaak op Koninginnedag te openen, doen er goed aan een pamflet op hun deur of in hun etalage te hangen met een verzoek om de ingang naar de winkel of nooduitgang vrij te houden.

De politie, de gemeentelijke marktmeesters, de brandweer en de Keuringsdienst van Waren zullen toezien op de naleving van de spelregels voor de vrijmarkt. Overtreders lopen kans op een bekeuring. De politie zet extra personeel in om de naleving af te dwingen van het verbod op het nuttigen van alcoholhoudende drank. Ook mensen die aangebroken flessen, blikjes e.d. met alcoholhoudende drank bij zich hebben zijn strafbaar. De politie is deze dag gehuisvest in Bureau Stadstoezicht.

Let op: in verband met de openbare orde en veiligheid mogen er geen grondplekken worden ingericht in de Lange Kerkstraat, de Kerkstraat, de Roode Steen, het Dal (voor Pietershof) en mag het in de Nieuwsteeg slechts aan één zijde.

Beroepshandelaren uit de non-foodsector en particuliere voedselverkopers worden geweerd. Verkoop is vanaf 06.00 uur toegestaan.

Spelregels vrijmarkt
Om de viering van Koninginnedag tot een succes te maken staat de gemeente een vrijmarkt, muziekoptredens en andere festiviteiten toe.
Juist omdat er die dag meer mag dan anders, hanteert de gemeente spelregels om Koninginnedag feestelijk door te brengen en problemen en overlast te beperken.
• De vrijmarkt is bedoeld voor particulieren. Particulieren hebben tijdens de vrijmarkt geen vergunning nodig voor een standplaats om goederen op straat te verkopen. Verkoop is vanaf 06.00 uur toegestaan. Particulieren mogen geen voedsel verkopen.
• Kiest u allereerst voor een plekje in het winkelrondje. Het winkelrondje is voor deze dag uitgebreid en bestaat uit Kleine Noord, Grote Noord, Kerkplein, Nieuwstraat, Gouw, Gedempte Turfhaven en Veemarkt en de tussenliggende straten. (Ook de Gouw is op Koninginnedag weer beschikbaar voor de vrijmarkt).
• Om veiligheidsredenen moet bij het innemen van grondplekken rekening worden gehouden met vrije doorgang van brandweer, politie en ambulances. Deze vrije doorgang dient minimaal 3.5 meter te zijn. Daarom mogen geen grondplekken ingericht worden in de Lange Kerkstraat, Kerkstraat, Roode Steen, Dal (voor Pietershof) en mag het in de Nieuwsteeg slechts aan één zijde. Pas als het winkelrondje vol is, kunt u in overleg met de politie een andere locatie innemen.
• Ga niet pal voor de deur zitten van een winkelier die te kennen geeft dat hij zijn winkel op Koninginnedag geopend wil houden. Houd vooral ook de nooddeuren vrij!

• Op grond van artikel 2.4.2 van de Algemene plaatselijke verordening is het niet toegestaan om met plakband op de openbare weg grondplaatsen af te bakenen. De afdeling Stadstoezicht zal gratis krijt uitdelen. Ook kunt u gratis krijt ophalen op 28 april, tussen 9.00 en 17.00 uur bij de volgende uitgiftepunten: Bureau Stadstoezicht (Roode Steen), beheerdersgebouw Transferium (achter station) en de bewaakte fietsenstalling (Veemarkt).
• Verkoop van voedsel is alleen toegestaan aan beroepshandelaren die in het bezit zijn van een bewijs van inschrijving in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Uit deze inschrijving moet blijken dat de beroepshandelaar bevoegd is tot het bereiden en verkopen van de etenswaren die hij op Koninginnedag bereidt en verkoopt. De overige beroepshandelaren worden zoals gebruikelijk van de vrijmarkt geweerd.
• De handelaren uit de foodsector moeten voldoen aan de voorschriften van de Keuringsdienst van Waren. Met name dient aandacht geschonken te worden aan het verpakken van etenswaren en het gekoeld bewaren.
• Het gebruik van compressoren, vermogensaggregaten (stroomgeneratoren) mag geen overlast veroorzaken. Wat betreft geluidsoverlast, zal het betreffende apparaat dienen te voldoen aan het in 2001 in de Staatscourant nr. 166 gepubliceerde toelaatbare geluidsvermogensniveau.
• De verkoop van alcohol en het plaatsen van buitentappunten op de openbare weg is niet toegestaan (ook niet vanuit blik). Ingevolge de Algemene plaatselijke verordening, artikel 2.4.8 is het verboden alcoholhoudende drank te nuttigen of aangebroken flessen, blikjes e.d. met alcoholhoudende drank bij zich te hebben.
• De afstand van een standplaats(en), waarin wordt gekookt, gebakken en/of gebraden, dient tot een ander bouwwerk, niet zijnde een standplaats(en), tenminste 5 meter te bedragen.
• Het is niet toegestaan om een podium of ander object op de openbare weg te plaatsen of versterkte muziek te maken.
• Alle activiteiten op straat dienen ‘s avonds om 18.00 uur beëindigd te zijn.
• De aanwijzingen of bevelen die door daartoe bevoegden in het belang van de openbare orde en veiligheid worden gegeven, dienen stipt en onmiddellijk te worden nageleefd.
ATTENTIE: Op 5 mei kunnen particulieren deelnemen aan de door het Comité 40-45 georganiseerde Bevrijdingsmarkt. Het comité is telefonisch bereikbaar onder nummer 0229-54 00 67.

Verkeersmaatregelen
Koninginnedag gaat gepaard met de nodige verkeersmaatregelen en omleidingen. De omleidingen worden door middel van borden aangegeven. Fietsers kunnen uiteraard gratis gebruikmaken van de bewaakte fietsenstalling op de kop van de Veemarkt.
In verband met de vrijmarkt is het winkelrondje op 29 april de gehele dag gesloten voor het verkeer. De verkeersafzettingen worden op vrijdagmiddag 28 april geplaatst. De volgende straten zullen gesloten zijn voor het verkeer: verbindingsstraatje tussen Stationsplein en Veemarkt, Noorderstraat tussen Veemarkt en Baanstraat, Noorderveemarkt, Veemarkt, Roode Steen, West (deels), Kerkstraat, Kerkplein, Nieuwstraat, Gouw, Gedempte Turfhaven, Nieuwland en Breed (deels). Op de Spoorstraat zuidzijde en Noorderstraat noordzijde tussen Baanstraat en Koepoortsplein wordt een stopverbod ingesteld en tevens borden ‘wegsleepregeling’ geplaatst.

Doorgaand verkeer wordt vanaf de Draafsingel omgeleid via de Spoorsingel langs het station en de busstandplaats over de busbaan naar het Keern. Verkeer dat de binnenstad in wil, wordt omgeleid via Keern en Stationsweg. Komend vanaf de overweg is het wel mogelijk om linksaf te slaan naar het station: via de busbaan. Alle omleidingen zullen met borden zijn aangegeven.