Hoorn Lokaal grote winnaar van Hoornse gemeenteraadsverkiezing

Fractie Tonnaer blijft grootste fractie

HOORNGIDS HOORN | René Assendelft, de lijsttrekker van Hoorn Lokaal moet zich nog even in zijn arm knijpen om te bevestigen dat de droomuitslag van de gemeenteraadsverkiezingen geen droom is maar de gedroomde werkelijkheid. De tot nu toe eenmansfractie telt, volgens de voorlopige uitslag, voortaan vier leden. Fractie Tonnaer heeft weliswaar ten opzichte van 2018 een zetel ingeleverd, maar blijft met 5 zetels de grootste fractie in Hoorn. Ook fusiepartij ÉénHoorn (VOCHoorn, HOP en Hoorns Belang) scoort goed met 4 zetels. Samen met Hoorn Lokaal en GroenLinks net achter Fractie Tonnaer.

Opkomst

In totaal mochten 59.100 inwoners van Hoorn hun stem uitbrengen. 27.337 mensen een geldige stem uitgebracht, 93 blanco en 80 ongeldig. Daarmee is het opkomstpercentage 46,5 procent. Tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018 was het opkomstpercentage 51,9 procent. De kiesdeler (dus het aantal stemmen dat nodig was voor een zetel) was 785,97 stemmen en de drempel om met voorkeurstemmen gekozen te worden is 196,49.

Lokale partijen in de gunst van de kiezer

Het landelijke beeld dat lokale partijen in de belangstelling van de kiezers staan, geldt ook voor Hoorn. Van de te vergeven 35 zetels zijn 18 van lokale partijen. Opvallend is de achteruitgang van de VVD in Hoorn, van 5 naar 3 zetels. Mogelijk dat het verschil bij de nieuwe partij Liberaal Hoorn is terechtgekomen. Voor de overige partijen zou je kunnen spreken van een consolidatie van hun electorale positie.

Voorlopige uitslag

Het zijn nog wel voorlopige uitslagen, er zijn nog zetelverschuivingen mogelijk. Vrijdag worden eventuele voorkeurstemmen bekend en maandag volgt de definitieve uitslag. De complete voorlopige uitslag is als volgt:

 

PARTIJ             ZETELS 2022- 2018

Lijst 1 FRACTIE TONNAER: 5 - 6

Lijst 2 ÉÉNHOORN 4 - 5

Lijst 3 VVD 3 - 5

Lijst 4 GROENLINKS 4 - 4

Lijst 5 CDA 3 - 4

Lijst 6 PVDA 3 - 3

Lijst 7 D66 3 - 3

Lijst 8 SOCIAAL HOORN 2 - 2

Lijst 9 HOORN LOKAAL 4 - 1

Lijst 10 DE REALISTISCHE PARTIJ 1 - 1

Lijst 11 CHRISTENUNIE 1 - 1

Lijst 12 LIBERAAL HOORN 2 - -

 

Foto: HoornRadio deed de gehele uitslagenavond live verslag via de radiokanalen en met beeld via Youtube. 

HoornRadio was de hele avond aanwezig ook met beeld HoornRadio was de hele avond aanwezig ook met beeld