Lokale partijen aan zet in Hoorn

Duidingsdebat na gemeenteraadsverkiezingen

HOORNGIDS HOORN | Woensdag  16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. De inwoners hebben hun stem kunnen uitbrengen, waarna het aan de politiek is om tot zaken te komen. De Hoornse gemeenteraadsleden gingen daarover in het openbaar met elkaar in gesprek tijdens het zogeheten duidingsdebat ten stadhuize in Hoorn.

Tijdens dit korte samenzijn werden de partijen in de gelegenheid gesteld om aan te geven wat de uitslag van de verkiezingen betekent voor elke partij en welke vervolgstappen zij willen nemen voor de vorming van het college. Het signaal van de kiezers in Hoorn wees overduidelijk uit dat een coalitie met daarin voornamelijk lokale partijen de voorkeur heeft. Dat kwam ook tot uiting tijdens de korte gesprekken die de vertegenwoordigers van de verschillende partijen hadden tijdens het zogeheten duidingsdebat. 

Fractie Tonnaer
De vertegenwoordigers van de verschillende partijen die in de raad gekozen zijn werd gevraagd naar hun eerste reacties op basis van de uitkomst. Daarbij was allereerst het woord aan Roger Tonnaer, de fractievoorzitter van de grootste politieke partij in Hoorn. Hij gaf aan vaart te willen maken en te beginnen met constructieve gesprekken, waarbij geen enkele partij zal worden uitgesloten. Hij liet weten een prominente plaats in de coalitie te zien voor Hoorn Lokaal als grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezing. Hij wenst een krachtige coalitie te vormen, die op stabiele en constructieve wijze de zaken aan weet te pakken. 

Hoorn Lokaal 
Aansluitend kwam René Assendelft aan het woord, die de laatste tijd bedolven is onder de complimenten vanwege het behaalde verkiezingsresultaat, waardoor Hoorn Lokaal met maar liefst vier zetels de komende raadsperiode in zal gaan. Ook hij liet blijken vaart te willen maken met de vorming van een coalitie vanwege de enorme uitdagingen die ons wachten en maakte van de gelegenheid gebruik om gelijk maar het mes te zetten in de plannen om in Hoorn 12.000 woningen te bouwen in de nabije toekomst. Onrealistisch, aldus Assendelft. Hij gaf aan dat zijn partij een meer realistische blik op wonen heeft. De eerder besproken realisatie van 12.000 woningen en de te uitbundige wens om tot hoogbouw te komen mogen wat Hoorn Lokaal betreft anders gedefinieerd worden. De samenwerking met Fractie Tonnaer zal geen problemen opleveren, al stipte Assendelft nog wel aan dat de “stijl van handelen” beter mag. Dat Eenhoorn deel gaat uitmaken van de coalitie lijkt hem een duidelijk signaal van de kiezers. Wat Hoorn Lokaal betreft liggen de accenten nadrukkelijk op het woningbeleid en veilige en schone wijken. 

Constructief 
Ook de woordvoerders van de andere partijen onderschreven de wens om tot een constructieve samenwerking te komen, waarbij een vastomlijnd coalitieakkoord handvatten moet bieden om de lopende en te verwezenlijken zaken adequaat aan te kunnen pakken. 
Woensdag en donderdag zal Fractie Tonnaer gesprekken voeren met alle partijen, om donderdagavond te kunnen komen met de eerste bevindingen.

Duidingsdebat 22 maart 2022 Duidingsdebat 22 maart 2022