Jongeren verkopen op Koninginnedag water voor hoorn van Afrika

ingevoerd op 22-4-2006

De Protestante Gemeente Hoorn/Zwaag gaat op Koninginnedag zaterdag 29 april zoveel mogelijk flesjes water verkopen voor de hoorn van Afrika. Het ingezamelde geld gaat naar de protestantse organisaties voor ontwikkelingssamenwerking Kerkinactie en ICCO die samen een landelijke actie zijn gestart onder de titel ‘Schenk water, schenk leven’.
 
Voor meer dan 10 miljoen mensen in de hoorn van Afrika dreigt hongersnood als gevolg van extreme droogte. Kerkinactie en ICCO zijn een landelijke campagne gestart met de slogan ‘Schenk water, schenk leven’ om zoveel geld in te zamelen voor de landen die het zwaarst zijn getroffen te weten Kenia, Noord-Uganda, Tanzania en Ethiopië. De Protestante Gemeente Hoorn/Zwaag doet mee met deze landelijke actie en wil op Koninginnedag flesjes water verkopen. De opbrengst gaat naar de noodhulpactie.
De landelijke actie is inmiddels volop aan de gang. De protestante kerken zijn begonnen met collecteren. Daarnaast is een actie-website gelanceerd www.schenkwaterschenkleven.nl waarop mensen online kunnen doneren. In de week van Koninginnedag worden via de regionale zenders radiospotjes uitgezonden. Op Koninginnedag gaan duizenden vrijwilligers van de protestante kerken flessen water verkopen. In de media wordt aandacht gevraagd voor de publieksactie in Nederland en voor de situatie in met name Noord-Ethiopië.
Met het opgehaalde geld ondersteunen Kerkinactie en ICCO partnerorganisaties in Kenia, Ethiopië, Tanzania en Noord-Uganda met het bieden van noodhulp. Naast het bieden van directe hulp in de vorm van water, voedsel en medische zorg is er ook aandacht voor de aanvoer van veevoer en nieuw vee, voor velen het belangrijkste middel van bestaan. De mensen die getroffen worden door de ramp zijn veelal nomaden. Zij hebben een minderwaardige positie in de samenleving, leven in moeilijk bereikbare gebieden die kwetsbaar zijn voor droogtes en krijgen minimale steun van de overheid.

‘Het is een sluimerende ramp, waarvan de omvang zich tot nu toe moeilijk laat uitdrukken. Ik ben blij dat Kerkinactie en ICCO samen de stap hebben gezet om een publiekscampagne te organiseren, aldus noodhulpmedewerker Klaas Jaap Breetvelt. “De mensen in de rampgebieden zijn gewend om te overleven in droogteperiodes. Maar dit jaar bleven de regens zo lang uit dat hun strategieën om te overleven niet meer toereikend zijn. De acute gevolgen zijn honger en dorst voor 11 miljoen mensen. Daar moeten we met z’n allen wat aan doen. Op dit moment is dringend voedsel, water en medische zorg nodig. Maar ook op de lange termijn hebben mensen steun nodig bij het vinden van andere manieren van inkomensvoorziening.”