Scholieren met expositie in het Museum van de Twintigste Eeuw

ingevoerd op 25-4-2006

Het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn toont van woensdag 26 april t/m 31 mei 2006 de mini-tentoonstelling ‘Kijk in de toekomst’ van de leerlingen van groep 6 van basisschool De Hoeksteen. De 30 leerlingen van groep 6 van basisschool De Hoeksteen in Hoorn zijn na een bezoek aan het Museum van de Twintigste Eeuw aan de slag gegaan met een eigen expositie over de Eenentwintigste Eeuw. Het resultaat mag er wezen; 5 vitrines vol met uitvindingen en prachtige zelfgemaakte voorwerpen.
 
Het Museum van de Twintigste Eeuw heeft sinds november vorig jaar een nieuw educatief programma, genaamd ‘Alles Kist!, 100 jaar in 1 museum’. Dit programma is speciaal opgezet voor de groepen 5 en 6 van het basisonderwijs. In een 2 uur durend programma gaan de leerlingen in groepjes aan de slag met een zestal kisten die over de vaste expositie verspreid staan. Na afloop is er een gezamenlijke afsluiting. Dit programma heeft groep 6 van basisschool De Hoeksteen ook gevolgd.

Samen met het museum is aan de hand van het programma een project opgezet, waarbij de leerlingen zelf echte museumstukken gaan maken. Er is een gastles gegeven over verzamelen en verzamelingen in musea, in de klas is gebrainstormd hoe een Museum van de Eenentwintigste Eeuw er uit zou komen te zien en kinderen hebben eigen voorwerpen ontworpen. Op maandag 10 april is in de klas, samen met twee medewerkers van de educatieve dienst van het museum, begonnen met het fabriceren van de eigen ontwerpen. Heuse robotten, kloonapparaten, beautyzwembaden en fantasie-dieren verschenen er die middag in het lokaal. De twee weken die daarop volgden is er hard gewerkt aan de ‘finishing touch’. Tekstbordjes, een affiche en folders, de leerlingen weten precies wat er allemaal komt kijken bij een expositie.

Alle voorwerpen hebben een mooie plek gekregen in de vitrines in de patio van het museum. Op woensdag 26 april werd de expositie geopend door de directeur van het museum. Nu is het Museum van de Twintigste Eeuw ruim een maand ook het ‘Museum van de Eenentwintigste Eeuw’.
Tot en met 17 september toont het museum ook nog de expositie ‘The Seventies’ over de jaren ’70.
Museum van de Twintigste Eeuw – Bierkade 4 – 1621 BE Hoorn – 0229 214001 www.museumhoorn.nl