Vertraging rond centrum Bangert-Oosterpolder roept vragen op

ingevoerd op 26-4-2006

De plannen voor het centrum van de nieuwe Hoornse wijk Bangert-Oosterpolder lopen vertraging op doordat er nog geen geschikte plannen zijn ingediend door projetontwikkelaars. Dit kan gevolgen hebben voor de realisatie van belangrijke voorzieningen als basisscholen, peuterspeelzalen, kinderopvang, sporthal en een gezondheidscentrum. Naar aanleiding van berichten hierover heeft de Hoornse CDA-fractie vragen gesteld aan het College van B&W. Men wil weten wat de consequenties zijn en vraagt B&W waarom de gemeenteraad nog niet op de hoogte is gesteld.

Lees hier de brief van het CDA:

College van Burgemeester en Wethouders van Hoorn
Nieuwe Steen 1
1625 HV Hoorn


Betreft: Art 43-vragen RvO plan centrum Bangert/Oosterpolder
Datum: 26 april 2006


Geacht college,
Het is u bekend dat het CDA-Hoorn het van groot belang vindt dat onze nieuwbouwwijk Bangert/Oosterpolder gekenmerkt wordt door hoge kwaliteit. Vanaf het begin is dit voor ons voorwaarde geweest om in te stemmen met de planontwikkeling. Er kan geen misverstand over bestaan dat het CDA nog steeds volop gaat voor een kwalitatieve ontwikkeling van deze wijk, inclusief de gewenste kwaliteit van het centrumgebied als “aansprekend hart van de wijk”.
Voor wat betreft deze aspecten is het reeds geruime tijd stil. Dit vonden wij op zich niet verontrustend, omdat wij nader geïnformeerd zouden worden als er zich bij de ontwikkeling van Bangert/Oosterpolder bijzondere ontwikkelingen zouden voordoen. Werden er door uw college geen bijzondere ontwikkelingen verwacht of voorzien? Hoe kan het anders dan de 1e vergadering van de nieuwe raadscommissie Stad en Ruimte bij gebrek aan gespreksstof is afgelast, waardoor de eerste vergadering van deze commissie volgens het vergaderschema pas in juni a.s. plaatsvindt.
In de krant van vandaag lezen we echter dat er wel degelijk bijzondere ontwikkelingen zijn in Bangert/Oosterpolder. We lezen namelijk dat de prijsvraag voor projectontwikkelaars tot nu toe niet het beoogde effect heeft gehad waardoor er nog steeds geen plan op tafel ligt voor het centrumgebied; een feit waarover de raad niet (actief) is geïnformeerd en waarvan we slechts kennis kunnen nemen dankzij het Dagblad voor West-Friesland. Wij kunnen ons ook niet herinneren ooit geïnformeerd te zijn over het loskoppelen van het bouwen van woningen en het bouwen van de voorzieningen in het centrumgebied, waardoor bijvoorbeeld de combinatie Hoornse Ontwikkelingsmaatschappij geen aanstalten maakt om mee te doen aan de ontwikkeling van het centrumgebied. Dit vinden we niet echt handig.
 
Dit alles brengt ons ertoe de volgende vragen te stellen:

1. Heeft u kennisgenomen van het betreffende krantenartikel?
2. Is het juist dat de betreffende prijsvraag tot nu toe niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd en sinds wanneer is uw college op de hoogte van deze teleurstellende ontwikkeling?
 
3. Hoeveel maanden wordt de ontwikkeling van het centrumgebied hierdoor vertraagd en wat zijn de gevolgen van deze vertraging voor belangrijke voorzieningen als basisscholen, peuterspeelzalen, kinderopvang, sporthal, gezondheidscentrum, bibliotheekfunctie?

4. Is uw college van plan om concessies te doen ten aanzien van de beoogde kwaliteit van (de voorzieningen in) het centrumgebied?
 
 

5. Waarom heeft u gekozen voor verschillende projectontwikkelaars voor het realiseren van woningen en voor de voorzieningen van het centrumgebied? Was het bijv. niet mogelijk om met de Hoornse Ontwikkelingsmaatschappij afspraken te maken m.b.t. de ontwikkeling van het centrumgebied? Zou het in één hand houden van zowel de woningbouw als de voorzieningen een vertraging hebben voorkomen?
6. U heeft er niet voor gekozen om de raad actief te informeren hierover. Waarom niet?
7. Waarom heeft u er bij de voorzitter van de raadscommissie Stad en Ruimte er (kennelijk) niet op aangedrongen dat deze informatie aan de commissie overgedragen moest worden?
8. Hoe denkt u de actieve informatieplicht op dit dossier vanaf nu in te vullen?

Uw antwoorden zien wij graag binnen de gestelde termijn tegemoet.

Met vriendelijke groet,
Namens de CDA-fractie,


Johan van der Tuin