Herdenk de vierde... vier de vijfde mei!

ingevoerd op 4-5-2006

Hoorn herdenkt ieder jaar de vierde en viert de vijfde mei. Tijdens de herdenking worden niet alleen de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog herdacht, maar alle mensen die waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van deze oorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies.
De organisatie van activiteiten is in handen van de Stichting Het Hoorns Comité ’40 - ’45.

 
Tentoonstelling
Ook dit jaar organiseert het Comité de foto-expositie: Hoorn ”Bezet en Bevrijd” van 19 april tot en met 8 mei in de Noorderkerk op de Veemarkt. De openingstijden zijn dagelijks van 12.00 tot 17.00 uur. Op donderdag is tevens gelegenheid de expositie te bezichtigen tussen 17.00 en 21.00 uur.

Activiteiten donderdag 4 mei
Op 4 mei is er om 18.45 uur een kerkdienst in de Noorderkerk, voorgegaan door  ds. G. Verheule van de Evangelisch Lutherse Kerk in Hoorn. Aansluitend start om 19.30 uur de Stille Tocht op de hoek:Breed/Westerdijk. Om 20.00 uur is de herdenking bij het Oorlogsmonument op het Kerkplein. Dit in samenwerking met Het Hoorns Harmonie Orkest. Om 20.15 uur start in de Oosterkerk het herdenkingsconcert. Tijdens deze bijeenkomst wordt de muziek verzorgd door een Turks muziekgezelschap. Zij spelen zowel Westerse als Oosterse muziek op instrumenten als gitaar, basgitaar, tabla en saz. Antilliaanse kinderen voeren een spel op over oorlog en vrede. Door enkele kinderen zullen zelf gemaakte gedichten worden voorgedragen. Een kinderkoor maakt de bijeenkomst compleet. Het geheel zal ongeveer een uur in beslag nemen.

Activiteiten 5 mei
De bevrijdingsmarkt gaat om 9.00 uur van start en staat opgesteld op het Kerkplein, de Nieuwstraat, de Gouw en bij groot aanbod ook op een deel van het Grote Noord. Einde van de markt is rond 16.00 uur. Voor aanmelding en inlichtingen kunt u bellen met Jaap Quakernaat, telefoon 0229 540067. Sluiting van de markt om 16.00 uur. Het is geen commerciële markt. Inwoners van Hoorn kunnen een kraam huren om de rommeltjes van de zolder te koop aan te bieden.
De muziek op het Kerkplein podium begint om 11.00 met een optreden van de streetdancegroep True Skillz. Van 13.00 tot 17.00 uur speelt de band Paradise. 

Kermis
In onderling overleg zijn de bevrijdingskermis en de voorjaarskermis van de gemeente Hoorn samengevoegd. Dat betekent dat vanaf vrijdag 5 mei t/m zondag 7 mei er weer volop te genieten valt op het Kerkplein en de Roode Steen. 

Winkels
De winkels mogen op 4 mei tot 19.00 uur en op 5 mei de hele dag open zijn.

Hoe we herdenken
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei geeft de volgende richtlijnen voor de jaarlijkse herdenking:
Op 4 mei worden van ’s avonds 18.00 uur tot zonsondergang (circa 21.10 uur) vanaf alle openbare gebouwen de Nederlandse vlag halfstok gehangen. Particulieren wordt verzocht deze gedragslijn te volgen.
Van 19.45 uur af tot 30 seconden voor 20.00 uur luiden de klokken van de kerken.
We respecteren de twee minuten stilte tussen 20.00 en 20.02 uur.
Op 5 mei wordt van zonsopgang tot zonsondergang de Nederlandse driekleur met witte wimpel uitgehangen.

Reacties
Reactie: (Jansen)
6-5-2006, 12:05
Niet geschokt of onthutst?
Goed dan allemaal vanavond naar de Rode Steen
18.06 2 minuten stil zijn.
Verzamelen bij het spandoek:
Besef Bezetting!

Reactie: (jansen)
4-5-2006, 15:38
Ik heb niets tegen Dodenherdenking, maar wel dat het bijna verplicht gesteld is door het Nationaal Comite 4 en 5 mei, met dat bespottelijke motto "Vier Vrijheid!". Welke vrijheid? Dus ik mag ook beslissen niet stil te zijn? En die parlementariers dan, die moslimvrouwen die van hun man zijn weggelopen en vergeet de ex-moslims niet, die nu ondergedoken zitten?

De ellende van dat herdenken elke keer weer, is dat we het heden danig uit het oog verloren hebben.
Nederland is verzeilt geraakt in een nieuwe bezetting. Ik hoop dat de meerderheid dat onderhand ook wel door heeft, maar het uit angst voor hun baas, geldschieter, subsidiegever, partijleiding of een knal tegen het hoofd, dan wel een kogel door het hart nog niet hardop durft te zegen. Die het nog niet door hebben zijn dom en moet nodig gaan nadenken.

Maar als niemand een bek opentrekt wordt het alleen maar erger. Laten we ook maar eens een manifestatie van de grond gaan tillen. Dat is niet zo moeilijk, wel om de mensen te vinden die mee durven te doen. Nou ja, stel dat er bij wonder duizenden helden opstaan, naast die drie-vier columnisten en parlementariers die nu schietschijf zijn (zoals in vorige oorlog stelt het verzet weer niets voor), dan moeten die maar niet gaan anti-schreeuwen op die twee heilige dagen. Uit de pas lopende commotie zal op 4 en 5 mei niet geduld worden door dat Nationaal Comite. Enkel stilte en ingetogenheid en daarna uitbundigheid (We zijn Vrij!) is toegestaan. Andere emoties zullen de kop worden in gedrukt, dat is zeker.

Zes mei dan, dat lijkt me een goede dag als tegenhanger, is nog van niemand, is een gedenkwaardige dag, vanwege Pim. Zo rond 6 uur toen hij omgelegd werd door een linkse bezetter zijn wij stil.

Komrij wil wel meedoen.
(http://hoeiboei.web-log.nl/log/5684575)

6 Mei:
Besef Bezetting!