Eerste burgerinitiatief moet voor speelveldje zorgen

ingevoerd op 16-5-2006

Op donderdag 18 mei wordt het allereerste burgerinitiatief in Hoorn aangeboden aan burgemeester dr. G.O. van Veldhuizen, de voorzitter van de gemeenteraad. Het burgerinitiatief wordt ingediend door mevrouw W. Ruiter en het gaat over aanpassingen van een speelplein aan het Hoefblad in Zwaag.
 
Het burgerinitiatief stelt burgers in de gelegenheid om een onderwerp of voorstel op de agenda van de gemeenteraad en/of raadscommissie te plaatsen. Daarbij moet wel aan procedurele eisen worden voldaan, zoals de ondersteuning van het voorstel. Het burgerinitiatief is een mogelijkheid om onderwerpen op de agenda te krijgen, die bij de raad niet zelf aan de orde komen of al enige tijd niet aan de orde zijn geweest. Om ook jongeren meer te betrekken bij de politiek is de leeftijdsgrens voor het indienen van een burgerinitiatief 16 jaar.

Het burgerinitiatief moet een zekere aantoonbare steun onder de bevolking hebben. Het aantal steunbetuigingen moet ten minste 50 zijn. Om de vereiste aantal steunbetuigingen te kunnen controleren, moet de verzoeker een lijst met handtekeningen en personalia van ondersteuners overleggen. Een verzoek om plaatsing van een burgerinitiatiefvoorstel op de agenda moet schriftelijk worden ingediend bij de burgemeester. De raad beslist in de eerstvolgende raadvergadering of het burgerinitiatiefvoorstel op de agenda wordt geplaatst.

Speelveldje
Het speelplein aan het Hoefblad bestaat uit een klimrek, een klimtoren met glijbaan en duikelrekjes. De speeltoestellen leveren de nodige gevaarlijke situaties op. Bijvoorbeeld aan de onderzijde van het klimrek is een aantal onbeschermde, uitstekende bouten aanwezig. Daarnaast zijn er duikelrekjes in een grasveld gezet. Bij regen ontstaat er vervolgens onder de duikelrekjes een moederpoel. De ondertekenaars van het voorstel willen diverse aanpassingen aan het speelplein zoals vervanging van het bestaande gevaarlijke klimrek door een multifunctioneel speeltoestel, plaatsing van rubber matten onder het duikelrek en het plaatsen van een deugdelijk hek om de speeltuin, zodat kinderen niet rechtstreeks de weg op kunnen rennen. Het burgerinitiatief is ondertekend door 80 initiatiefgerechtigden.

Overhandiging
De formele overhandiging van het burgerinitiatief aan burgemeester Van Veldhuizen wordt, namens actieve bewoners van de omgeving van het Hoefblad, gedaan door mevrouw W. Ruiter en vindt plaats in de dependance van het Horizon College aan de Draafsingel. Gekozen is voor deze locatie omdat een groep volwassen cursisten hier de cursus `Maatschappij en Politiek’ volgden. Een van de initiatiefnemers van het burgerinitiatief volgde deze cursus en bracht het initiatief daar ter sprake.

Reacties
Reactie: (W. Ruiter)
19-5-2006, 06:59
Eindelijk was het dan zover. Tijdens het formele gedeelte droeg de burgemeester zelfs het ambtsketen. Na de overhandiging sprak de burgemeester de aanwezigen toe en besloot met de woorden dat hij hoopte dat dit allereerste burgeriniatief, politiek wordt beloond.
Dat hopen wij ook!!!
Na het formele gedeelte was er een kort informeel samenzijn, waarin ik een aantal raadsleden heb gesproken.
Ik vond het in ieder geval een belevenis.