Museumvereniging voelt niets voor gratis musea

ingevoerd op 24-5-2006

De Nederlandse Museumvereniging voelt er niets voor bij een aantal musea geen toegang te heffen. De vereniging denkt niet dat het plan van een meerderheid van de Tweede Kamer tot extra bezoek zal leiden. In Hoorn is het Westfries Museum voorstander van gratis entree. Dit leidde enkele jaren geleden tot een experiment dat door de gemeenteraad werd teruggedraaid.

Het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn is blij met de conclusie van de landelijke museumvereniging. Het museum gelooft ook meer in de landelijke Museumkaart die voor slechts 25 euro bij ruim 400 musea gratis toegang geeft. Het museum is in Hoorn en omgeving het enige verkooppunt voor de kaart, maar er zijn wel meer musea die de kaart accepteren.

Vicevoorzitter Lejo Schenk van de vereniging heeft dat woensdag tijdens een gesprek met Tweede Kamer laten weten. Volgens Schenk zal gratis toegang tot de 26 rijksmusea er voor zorgen dat mensen die toch al komen vaker naar een museum gaan.

Schenk vindt dat de musea de entreegelden moeten benutten om nieuwe groepen te verleiden een museum binnen te stappen. Gratis toegang zou volgens hem een doodsteek zijn voor de museumjaarkaart, waarmee voor 25 euro een jaar lang ruim vierhonderd Nederlandse musea kunnen worden bezocht.

Vergoeding
Voor iedere bezoeker met de kaart ontvangen de musea een vergoeding. Volgens de vereniging zorgt de kaart juist voor een brede toegankelijkheid. Momenteel zijn 400.000 mensen in het bezit van een Museumjaarkaart. De Vereniging van Rijksgesubsideerde Musea toonde zich enige weken geleden al tegenstander van het schrappen van het entreegeld.

PvdA, VVD en SP hebben in de Kamer voorgesteld de reguliere tentoonstelllingen van de rijksmusea gratis toegankelijk te maken. Daarmee willen de partijen de drempel voor jongeren en allochtonen, die nooit in een museum komen, wegnemen.

Gratis
De partijen vinden principieel dat het Nederlands cultureel erfgoed gratis toegankelijk moet zijn. Staatssecretaris Van der Laan (Cultuur) is tegen het plan. Zij heeft de steun van CDA, GroenLinks en D66.

Het definitieve plan van de Tweede Kamer voor gratis openstelling van rijksmusea is uitgesteld. De initiatiefnemers VVD, PvdA en SP willen eerst nog om tafel gaan zitten met onder meer de Museumvereniging, die deze week een protest naar de Kamer stuurde, en een aantal musea.
„We vinden het belangrijk dat we de gelegenheid nemen hen als experts te spreken“, aldus VVD-Tweede Kamerlid Annette Nijs. De Museumvereniging, waarin 440 musea zijn vertegenwoordigd, wijst het voorstel van een meerderheid in de Tweede Kamer om alle zesentwintig rijksgesubsidieerde musea gratis toegankelijk te maken ’pertinent’ af omdat het niet tot extra publiek zal leiden.