Weer veel drankrijders tijdens controles in onze regio

ingevoerd op 27-5-2006

Het rijden onder invloed van alcohol blijft een groter probleem in Noord-Holland Noord dan gemiddeld in Nederland. Hier rijdt in de weekendnachten 3,8 % van de bestuurders met teveel drank op, elders is dat 2,8%. Ook de afgelopen nacht werden er weer vijftien ‘alcomobilisten’ aangehouden.

Alkmaar
In Alkmaar moesten op de Kennemerstraatweg, de Vondelstraat, de Noorderkade, de Nieuwe Schermerweg, de Bergerweg en de Martin Luther Kingweg in totaal 407 automobilisten zich onderwerpen aan een blaastest. 12 van hen hadden te diep in het glaasje gekeken 5 van hen waren ‘beginnend bestuurder’. Twee 20-jarige beginnend bestuurders uit Heerhugowaard mochten meteen hun pas verkregen rijbewijs inleveren. Ze bliezen respectievelijk 375 en 635 ug/l. De hoogste score in Alkmaar was voor een 29-jarige automobilist uit die plaats. Hij blies 830 ug/l (tot 220 toegestaan) en ook zijn rijbewijs werd ingenomen.

Elders
In Andijk werd een 43-jarige man uit die woonplaats aangehouden op de Dijkweg. Hij blies 350 ug/l.
In Den Helder werd om 01.15 uur een 54-jarige automobilist uit die plaats aangehouden op de Duinweg. Hij blies 340 ug/l. Later, omstreeks 04.22 uur mocht opnieuw een beginnend bestuurder zijn rijbewijs inleveren. Het ging om een 20-jarige man uit Den Helder die over het Nieuwe Diep reed en bij de test aan het bureau 380 ug/l blies.

Pakkans
De politie spant zich tot het uiterste in om de pakkans te vergroten. Vorig jaar werden er maar liefst 70.684 blaastesten afgenomen. Het doel was om 52.600 bestuurders te controleren op drankgebruik. Het aantal personen dat tijdens de weekendnachten onder invloed achter het stuur zit is in 2005 weliswaar gedaald van 4,0 naar 3,8% in Noord-Holland Noord maar landelijk is dit in dat jaar gedaald van 3,4 naar 2,8%.

Reacties
Reactie: (Edwin)
13-6-2006, 12:01
Hoezo maar liefst 70684 blaastesten per jaar. Dat zijn er nog geen 200 per dag. De kans dat je daar bij zit is vrijwel nihil. Ik heb in 20 jaar rijervaring in ieder geval nog nooit hoeven blazen. Het is trouwens toch belangrijker dat je er voor jezelf van overtuigd bent dat je niet moet rijden na het drinken. Je doet het niet voor de politie maar voor je eigen veiligheid en die van een ander, maar goed dat is wel erg utopisch.

Reactie: (kees )
28-5-2006, 11:37
Schandalig dat dat gewoon even opgebiecht kan worden! Lijkt wel een soort (legale) maffia tak.

De mobiele bellers achter het stuur mogen ze van mij ook veel en veel strenger aanpakken. Het schijnt dat je In het arme Polen € 1500,- boete moet betalen voor bellen achter het stuur, dat lijkt er tenminste op. (weet niet wat je in Ned. betaald, zal wel iets van een lullige € 50,- zijn?) Je ziet regelmatig zo’n idioot even uit koers raken richting jouw weghelft. En het meest belachelijke is (niet hands-free bellen is verboden) dat er uit onderzoek is gebleken dat wèl hans-free bellen net zo gevaarlijk is, maar dat ze dit niet alsnog gaan verbieden....(?)
(Haagse logica?)
Auto rijden is alleen al wat het bellen betreft een soort Rusische roulette: Overleef je deze rit weer net als de vorige keer, of knalt er een beller tegen je op?

Reactie: (Laurie)
28-5-2006, 09:55
In mijn optiek ben je gewoon een potentiele moordenaar als je met drank in je lijf achter het stuur gaat zitten. Inderdaad een mega-boete en bij de tweede keer ook het rijbewijs voor een lange tijd innemen. Maar zolang bv politici er ongestraft mee wegkomen, tot zolang wordt er met té milde ogen naar gekeken. Ook het rijden zonder rijbewijs, valse naam opgeven, geen probleem. Recente voorbeeldjes:

"Geen maatregelen tegen Elvira Sweet 21-5-2006

Het landelijk PvdA-bestuur zal geen maatregelen nemen tegen Elvira Sweet. De stadsdeelvoorzitter van Zuidoost werd twee maal betrapt in haar auto met een te hoog alcoholpromillage. De partij vindt wel dat Sweet in strijd heeft gehandeld met de integriteitscode, maar vergeeft haar dit omdat zij haar misdrijf vóór de verkiezingen aan de kandidaatstellingscommissie had opgebiecht. Het CDA in Zuidoost vindt overigens dat Sweet moet vertrekken. Ook Ama Carr, raadslid in Zuidoost, gaat vrijuit. Carr werd in maart zonder rijbewijs in een auto aangehouden. Vervolgens gaf zij een valse naam op." Bron AT5

Reactie: (kees )
27-5-2006, 21:09
verhoog de straffen maar ’s flink dan! Begin ’s met een minimale boete van 3.000,- dan zullen ze wel 3x nadenken voor ze gaan rijden met te veel drank op.
Bij een 2e overtredeing: 2 jaar het rijbewijs innemen plus 6.000,- boete. Of beter een boete naar draagkracht want neem krimineel Patrick Kluivert, die lacht om een hoge boete....