Lezing Oud Hoorn: Poetin en Oekraïne, de geschiedenis van een obsessie

19-04-2023

HOORNGIDS HOORN | Op zaterdag 6 mei om 14.00 uur organiseert Vereniging Oud Hoorn een lezing over Poetins obsessie met de Oekraïne door Ivo van de Wijdeven. De bijeenkomst vindt plaats in het Foreestenhuis aan het Grote Oost 43 in Hoorn.

De inval van de Russische troepen in Oekraïne veroorzaakt enorm veel leed in Oost-Europa. Bijna dagelijks lezen we over de verschrikkingen die daar plaatsvinden. Steden liggen in puin, burgers moeten huis en haard ontvluchten en aan beide zijden worden jonge mensen slachtoffer van het geweld dat voortvloeit uit de gewetenloze machtspolitiek van de Russische president Vladimir Poetin. 

Historicus Ivo van de Wijdeven 
Hoe kon deze oorlog ontstaan? Welke historische ontwikkelingen hebben hieraan bijgedragen? Een blik op de gedeelde geschiedenis van Oekraïne en Rusland levert inzicht in het conflict dat nu al meer dan een jaar duurt. En Poetins acties zijn niet te verklaren zonder te kijken naar zijn gebruik van de geschiedenis voor eigen politiek gewin. Ivo van de Wijdeven is historicus en was jarenlang werkzaam als adviseur van de minister-president. Van zijn hand verscheen recentelijk het boek ’De macht van het verleden’, waarin hij uitlegt hoe de geschiedenis door machthebbers sluw wordt ingezet als een wapen zonder weerga. 

Reserveren
De lezingen kunnen uitsluitend door reservering en vooruitbetaling worden bijgewoond. Reserveren via lezingen@oudhoorn.nl (mailto:lezingen@oudhoorn.nl). De reservering wordt definitief door betalen van de entreeprijs op NL86INGB0002144888 ten name van Vereniging Oud Hoorn onder vermelding van ’Lezing’. De toegangsprijs is € 5 voor leden van Oud Hoorn en € 6,50 voor niet-leden.

Lezing Oud Hoorn over Oekraine A Lezing Oud Hoorn over Oekraine A
Lezing Oud Hoorn over Oekraine B Lezing Oud Hoorn over Oekraine B