Festival Oude Muziek wijkt uit voor voetbalfans

ingevoerd op 9-6-2006

Door een foutje op het Hoornse stadhuis waren voor komende zondag twee activiteiten tegelijk gepland op de Rode Steen: Buitentaps en TV-scherm vanwege het WK en een optreden in het kader van het Festival Oude Muziek Nu. Omdat de organisatie van het festival geen confrontatie met voetbalsupporters wil, wijkt men toch uit naar een andere lokatie: Het kleine parkje nabij het Museum van de Twintigste Eeuw op de Bierkade.

Henriëtte Gorthuis van het Festival Oude Muziek Nu: ”We hadden de oudste rechten voor de Rode Steen, maar denken dat onze activiteiten botsen met voetbalfans op de terrassen op de Rode Steen. En als horeca-ondernemers dan TV-schermen op hun eigen terras gaan plaatsen, delft onze muziek het onderspit. Daar hebben we geen zin in, dus zijn we op zoek gegaan naar een andere lokatie. Het stukje groen bij de Appelhaven en Bierkade is natuurlijk geen toplokatie, maar het is in ieder geval vlak bij de Rode Steen.”

Vanaf de Rode Steen worden de muziekliefhebbers zondag naar de nieuwe plek geleid en kan de uitvoering toch in een passende entourage worden gehouden. De horeca-ondernemers van de Rode Steen zijn ook opgelucht en hebben toegezegd de extra kosten te vergoeden. Deelnemers aan een Oude Muziek-arrangement kunnen hun High Tea nu houden in het MuseumCafe van het Museum van de Twintigste Eeuw.

En voetbalfans worden zondagmiddag toch op de Rode Steen bediend met een groot TV-scherm en buitentaps!

Nu ook ontvangen het persbericht van de Gemeente Hoorn:
 
Oude Muziek Nu wijkt uit naar parkje aan Bierkade
Zondag 11 juni toch buitentap en tv-scherm op Roode Steen

Nu Stichting Hoorn Oude Muziek Nu bereid is gevonden haar activiteiten te verplaatsen naar het parkje aan de Bierkade, kan er op zondag 11 juni toch een buitentap en een tv-scherm op de Roode Steen geplaatst worden. Overleg tussen de gemeente Hoorn, horecaondernemers en Stichting Oude Muziek Nu heeft tot deze oplossing geleid.
De gemeente Hoorn had per ongeluk vergunning en ontheffing verleend voor twee activiteiten die tegelijkertijd op zondag 11 juni zouden plaatsvinden op de Roode Steen: het festival Oude Muziek Nu en het plaatsen van een buitentap en een tv-scherm in verband met de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal op het WK-voetbal. Het zal duidelijk zijn dat deze twee activiteiten niet goed bij elkaar passen.
Daarom heeft de gemeente in goed overleg met de betreffende horecaondernemers en de Stichting Oude Muziek Nu gezocht naar een oplossing. Stichting Hoorn Oude Muziek Nu is bereid gevonden haar activiteiten te verplaatsen naar een andere locatie: het parkje aan de Bierkade, naast perceel nr. 1. Dit betekent dat het plaatsen van de buitentap en het tv-scherm door een aantal horecaondernemers op de Roode Steen op zondag 11 juni alsnog kan doorgaan.
Oude Muziek Nu in parkje Bierkade
Nu de Stichting Oude Muziek Nu bereid gevonden is uit te wijken naar het parkje aan de Bierkade, vinden daar op zondag 11 juni de volgende activiteiten plaats:
• er wordt een podium geplaatst;
• er wordt akoestische muziek ten gehore gebracht; de muziek mag dus niet versterkt worden;
• de activiteiten vinden plaats vanaf ongeveer 11.00 uur (opbouw), de muziek mag vanaf 13.00 uur ten gehore worden gebracht;
• de muziek eindigt om 16.00 uur, het parkje is om ongeveer 18.00 uur weer ontruimd.
Daarnaast gelden de gebruikelijke voorschriften die in de vergunning zijn opgenomen.

De bewoners en ondernemers rondom het parkje aan de Bierkade krijgen een brief van de gemeente over de komst van festival Oude Muziek Nu naar het parkje. Met excuses, omdat deze oplossing naar de buurt toe niet de schoonheidsprijs verdient aangezien het evenement al komende zondag plaatsvindt.