Opnieuw budget voor startersleningen

ingevoerd op 13-6-2006

Burgemeester en wethouders stellen de gemeenteraad voor opnieuw budget voor startersleningen vrij te maken. Voor dit jaar wil het college van Burgemeester en Wethouders een bedrag van 750.000 euro beschikbaar stellen. Vanwege de hoge huizenprijzen is het voor veel mensen die voor de eerste keer een woning willen kopen, niet mogelijk om dat op eigen kracht te doen.

In de periode 2003 tot en met 2005 heeft de gemeente daarom jaarlijks een miljoen euro beschikbaar gesteld. Over de starterslening is de eerste drie jaar geen rente en aflossing verschuldigd.

Inmiddels hebben 74 starters gebruik gemaakt van de regeling en zijn er vervolgens 50 goedkope huurwoningen beschikbaar gekomen. Om, ondanks een iets lager budget, toch nog voldoende mensen te kunnen helpen aan een starterslening is de maximale lening die kan worden verstrekt verlaagd van 40.000 euro naar 35.000 euro. Deze verlaging is verantwoord, omdat tegelijkertijd de normen zodanig zijn aangepast dat een iets hogere reguliere lening kan worden verstrekt. 

Voorwaarden
Er gelden natuurlijk wel voorwaarden. Een starterslening wordt verstrekt over dat deel van de koopsom dat niet door de koper zelf kan worden opgebracht. De woning mag verder, inclusief bijkomende kosten,  niet duurder zijn dan 182.000 euro. Na een periode van drie jaar volgt een toetsmoment waarbij wordt bekeken of inmiddels de normale rente kan worden betaald. Als dat niet zo is dan wordt de rente- en aflossingsvrije periode voortgezet. De starterslening wordt verstrekt door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn), die het product starterslening ook heeft ontwikkeld. Drie jaar geleden was de gemeente Hoorn een van de eerste gemeenten die startersleningen verstrekte. Inmiddels doen meer dan 80 gemeenten mee.
 
Woonvisie
Om de problematiek van starters goed aan te pakken is meer nodig. Daarom heeft de raad in de Woonvisie 2004-2009 bepaald dat er de komende jaren ten minste 150 starterswoningen gebouwd moeten worden.

Vervolg
Het voorstel voor de starterslening wordt 20 juni 2006 behandeld in de gemeenteraad. Daarna maakt de gemeente bekend vanaf welke datum aanvragen kunnen worden ingediend.