Skatepark

Column Wally Ooms in Nieuwsblad Hoorn

In veel plaatsen in Nederland zijn in de afgelopen decennia skateparken opgezet. Zeker nadat skaten werd opgenomen in de Olympische Spelen kent de sport een groeiende populariteit. Zo ook in Hoorn, waar skatebeoefenaars in het Julianapark volop gebruikmaken van de aldaar aangelegde baan. Die baan is inmiddels zo verouderd dat er een upgrade zou moeten komen.

Ook volgens de skaters zelf zou dat probleemloos op dezelfde locatie kunnen, maar er werd anders besloten. De bestaande plek zou te klein zijn en daarnaast was er sprake van overlast bij omwonenden. Raadpleging van diezelfde bewoners leverde een verrassend resultaat op: vrijwel niemand had aangegeven last te hebben van de skatebaan. Integendeel zelfs. De klachten zouden vanuit een en dezelfde hoek komen en dat nogal nadrukkelijk. Zodanig dat de gemeente besloot uit te kijken naar een nieuwe locatie. Die zou niet in het Julianapark komen daar een dergelijk omvangrijke skatelocatie niet zou passen in het Julianapark. Er zou verder gezocht worden. Uit die zoektocht kwam voort dat er maar liefst 23 locaties in aanmerking kwamen, waarvan er al snel 20 afvielen. Er bleven slechts drie plekken over: alle in het Julianapark. Op basis van dit locatieonderzoek en een enquête onder inwoners stelt het college van B&W locatie C voor, een plek aan het eind van de Nieuwe Wal. 

Flut-enquête 
Paul Luiken, woordvoerder namens vele parkbezoekers: ”Er zou sprake zijn van inspraak door middel van een enquête. Dan mag je zeggen welk parkgroen wordt omgetoverd tot skatepark. Een enquête vol vragen voor skaters. Over de locatie, over halfpipes en tubes. Aangeven dat het Julianapark niet geschikt is? Dat kan ergens tussen de regels door. Geen skater? Vul gerust in. Dat het ten koste gaat van de natuur? Geen woord. Een sturend, slecht gecommuniceerde flut-enquête die je wel 100 keer kon invullen. Anoniem en dus niet erg betrouwbaar. Een farce. De zichzelf groene gemeente noemende stad Hoorn tuint erin. Locatie C heeft ’gewonnen’ (281 stemmen). Een onveilig deel van het park. Maar wel een mooi stuk natuur vol wilde bloemen, vogels, dieren en insecten. Waar bijen en vlinders stuifmeel verzamelen en verspreiden. Daar moet beton op. Veel mensen vinden dat een slecht idee. Facebook-groep ’Takken af van het Hoornse Julianapark’ telt maar liefst 900 volgers. Een petitie is al 560 keer ondertekend en een burgerinitiatief verzamelde binnen no time 170 ‘natte’ handtekeningen. Het doel van dat initiatief: maak eerst een totaalplan voordat je een prachtig stuk Hoornse natuur gaat asfalteren. We hebben al zo weinig.”

Burgerinitiatief
De gemeenteraad mag zich nu uitspreken over het nieuwe skatepark, dat naar verwachting € 750.000 gaat kosten. Een grote groep inwoners heeft een burgerinitiatief aangeboden aan de gemeenteraad. De initiatiefnemers willen duidelijkheid over de ontwikkeling van het Julianapark en willen dat gras en bomen niet wijken voor bouwwerken. Schaars groen moet groen blijven is hun doel.

Skatepark Hollandia B Skatepark Hollandia B