Hoornse kadernota en jaarrekening over krappe beurs (+ HoornRadio interview met burgemeester Nieuwenburg)

Raadsvergadering 27 juni

HOORNGIDS HOORN | ”Er komen financieel zware jaren aan”, kondigde de Hoornse burgemeester Jan Nieuwenburg aan in zijn openingswoord voor de vergadering over de kadernota en de jaarrekening. Hij raadde met klem af alle ingediende moties die veel geld moeten kosten aan te nemen. En moties waren er te behandelen.

Burgemeester Jan Nieuwenburg over de vergadering over de kadernota en jaarrekening

LUISTEREN NAAR HET INTERVIEW (4.26 min.) (https://www.hoorn-online.nl/interview/gesprek met burgemeester jan nieuwenburg2023-06-27.mp3)

Jeroen van der Veer (Sociaal Hoorn) onderschrijft dat direct. ”We leven op te grote voet”, houdt hij de collega-raadsleden voor en hij noemt ook de regelingen om diverse sociale noden aan te pakken, waarover hij nog steeds te weinig inzicht krijgt. Voorts noemt hij toch een serie zaken die dringend aanpak behoeven. Hij hekelt ook (weer) de verkoop van sociale huurwoningen.

John Halsema (Hoorn Lokaal) ziet de stip op de horizon verdwijnen door financieel zwaar weer en wil toch de koers behouden. In zijn betoog noemt hij een veilige en schone omgeving, groen, verkeersveiligheid, sport- en spelmogelijkheden voor jongeren belangrijk. Graffiti kan de stad lelijk maken, maar vrijplaatsen voor graffiti kunnen een oplossing zijn. Een aantrekkelijke en veilige binnenstad dient gekoesterd te blijven. Hij noemt ook het belang van de Poort van Hoorn.

Roger Tonnaer (Fractie Tonnaer) noemt het overschot op de begroting dit jaar doordat sommige projecten niet doorgingen. Hoe verhoudt zich dat met de te verwachten tekorten? Hij wil dat het Westfries museum alle voorwerpen die verkregen zijn tijdens het koloniale verleden teruggeeft. Hij noemt zelfs de eskimokajak die terug moet naar Groenland. Hij vindt dat het Westfries museum op eigen benen moet gaan staan. De tellingen van lege parkeerplekken door de scanauto kunnen niet als basis worden gezien voor plannen om het aantal aan te leggen parkeerplekken te verminderen. Hij voelt zich voor de gek gehouden wanneer er inderdaad al jaren veel minder parkeerplekken nodig zijn. Hij wil ook meer weten over de afwikkeling van kosten die gemaakt zijn voor de organisatie Holland boven Amsterdam, die nu is opgeheven.

Guido Breuker (ÉénHoorn) wijst op de financiële problemen voor veel inwoners door de maatschappelijke ontwikkelingen. Daardoor komen verschillende groepen woningzoekers tegenover elkaar te staan. Hij ziet in de Hoornse politiek dat het te vaak voorkomt dat het algemeen belang moet wijken voor belangen van kleinere groepen. Er is altijd wel politieke steun voor deze not in my backyardgeluiden. Hij pleit voor meer betaalbare woningen voor de sociale sector. Hij ziet bezuinigingsrondes aankomen en dringt erop aan de bewoners en ondernemers zoveel mogelijk te ontzien. Hij beveelt zijn motie over de proef samenwoning van uitkeringsgerechtigden aan.

Arnica Gortzak (PvdA Hoorn) vraagt zich af waarop bezuinigd gaat worden. Ze wil de minder draagkrachtige bewoners zoveel mogelijk ontzien. In een motie vraagt ze een gedicht van Rien Bonte te plaatsen op een blinde muur aan de Veemarkt.

Rob Brandhoff (CDA Hoorn) begint met het opsommen van een aantal geslaagde afspraken die gemaakt zijn in de huidige coalitie. Hij weet dat het Rijk een onberekenbare betaler is en behandeling van problemen met minimaal budget dropt bij gemeenten. Hij noemt enkele knelpunten: de kosten voor het IKEC, het messenbezit bij de jeugd en lukt het van wijken en buurten een veilige leefomgeving te maken? Hij pleit voor energiesteun voor hen die dat nodig hebben. Waar bewoners zaken goedkoper en beter kunnen aanpakken, dit ook door hen te laten doen.

Niek Heijne (D66 Hoorn) gaat ervan uit dat het Rijk af en toe wel extra over de brug komt, maar vindt het ook verstandig daar niet al te hard op te rekenen. Het blijft nodig aandacht te vestigen op zaken als jongerenwelzijn, met een veel te krappe begroting. De kermis laat de noodzaak zien de openbare toiletvoorziening goed te regelen. Een geluid- en lichtshow mag wat hem betreft de vuurwerkshow vervangen. Er zijn ook positieve ontwikkelingen: de opening van het stadsstrand, plan voor een skatepark en hij hoopt de zorg voor opvang van vluchtelingen uit Oekraïne in stand te houden.

Chris de Meij (Liberaal Hoorn) hoopt dat het begrotingstekort niet alleen op het bordje van de burgers terecht komt. Hij vraagt aandacht voor het thuis- en straatgeweld. Er is volgens hem geld gegaan voor ondersteuning energierekeningen naar mensen die er geen recht op hadden. Hoe wordt dat rechtgezet? Er is een noodzaak om subsidie te verstrekken aan plannen voor schoolontbijtjes. Er zijn te weinig sociale huurwoningen, terwijl het aantal statushouders stijgt. Hoezo minder parkeerplekken in de Poort van Hoorn? Er is een kloof tussen burgers en politici door gebrek aan transparantie. Hij stelt voor ook hier te experimenteren met een soort burgerraad. Liberaal Hoorn heeft een flink aantal moties en amendementen ingediend, onder andere over in te richten groenvoorzieningen.

Roy Drommel (GroenLinks) vindt het jammer dat in de politiek te vaak energie wordt gestoken in onderling negatief gedrag. Hij ziet onder andere grote problemen in de zorg door werkdruk, uitval en te lange wachtlijsten. Hij stelt voor met andere raadsleden in gesprek te gaan met jongeren om van hen te vernemen waaraan zij behoefte hebben. Hij verwijst naar de noodzaak om in Hoorn de excuses aan te bieden voor het slavernijverleden. Natuurlijk is er ook de zorg voor het groen dat in Hoorn onder druk staat.

Rob Droste spreekt namens de VVD. Hij maakt zich zorgen over het vertrouwen van de Hoornse burgers in de Hoornse overheid. Soms worden burgers door partijen opgejut om tegen de overheid te zijn. Hij ziet de kloof graag verkleind. In de komende stadsgesprekken moet hiervoor aandacht zijn. De Poort van Hoorn ziet hij als het belangrijkste project in Hoorn en uitstel is daar niet wenselijk. De aanbestedingsprocedures behoeven aanscherping. Ook hij wil meer helderheid over de energietoeslag die heeft plaatsgevonden.

Namens de ChristenUnie zegt Cees Maas dat het belangrijk is de komende jaren niet op te grote voet te leven. De samenleving moet klaar staan om de mensen die het zwaar gaan krijgen op te vangen. Naast genoeg woningen voor sociale huur moet ook aandacht komen voor doorstromen door bejaarden. Zij kunnen hierbij ondersteuning krijgen om de overstap makkelijker te maken. Zijn er binnen de gemeentelijke organisatie nog mogelijkheden te vinden om zuiniger te werken? Ook hij vraagt of het college excuses wil aanbieden voor betrokkenheid van de stad in het slavenverleden?

Wethouders geven antwoorden op de vele gerezen vragen:

Wethouder Axel Boomgaars doet de aftrap en maakt duidelijk dat het college trots is op wat er het afgelopen jaar is bereikt, maar er zal toch moeten worden ingegrepen om het komende financiële gat te dichten. Hij heeft op zijn terrein nog weinig suggesties gehoord om het gat van 3 miljoen te dichten. Wel hoorde hij voorstellen die ook geld gaan kosten. Er zal de komende jaren echt wel pijn geleden worden. Hij ziet dat de eigen ambities meer geld zijn gaan kosten, omdat alles duurder geworden is. Na het komende reces zal de begroting worden opgesteld. Hij moet een paar moties ontraden. Het gedicht op de gevel kan bijvoorbeeld niet.

Wethouder René Assendelft legt uit waarom de sloopplannen in Hoorn Noord niet een zaak is van de gemeente. De woningen behoren aan Intermaris. Een noodopvanglocatie voor dieren is iets dat regionaal en boven regionaal wordt geregeld. Gratis toiletgebruik tijdens de kermis is eveneens geen zaak die de gemeente regelt. Ontbijtjes voor scholen wordt voornamelijk door de scholen zelf geregeld. Hij ziet het vuurwerk als traditioneel gebruik en dat mag wat hem betreft blijven.

Ook wethouder Karin Hakhoff geeft antwoorden. Door achterstand in de uitvoering en omdat men snel wilde handelen is het mogelijk geweest dat mensen een energietoeslag hebben gekregen, waar ze geen recht op hadden. Er wordt niet gecorrigeerd. De sportstrippenkaart zal worden geïndexeerd. Het wijklab in de Kersenboogerd krijgt aandacht, maar is niet een wijkhulporganisatie.

Wethouder Dick Bennis maakt duidelijk dat onderhoud van de stad minder sexy klinkt dan het verwezenlijken van nieuwe projecten. De problemen in het werk bij ambtenaren die worden geopperd door Liberaal Hoorn zijn er niet. Hij noemt het stemmingmakerij. Onveilige speelattributen in de stad zullen worden weggehaald en kunnen doordat het geld er niet genoeg voor is niet allemaal worden vervangen. Hij is meegaand waar het de motie over groenvoorziening betreft. We hebben nog wel genoeg bomen in Hoorn volgens de geldende norm. Het graffitiplan komt nu iets te vroeg. Op later termijn komt dit wel aan de orde. Hij ziet iets in het voorstel om een burgerraad in te stellen. Beginnen is mooi, maar volhouden is iets anders. Geld voor het bomenfonds zou door projectontwikkelaars betaald moeten zijn. Daar bestaat nu grote onduidelijkheid over en wethouder Bennis gaat daar zeker naar kijken.

Wethouder Marjon van der Ven gaat in op opmerkingen over het verhogen van het aantal te bouwen woningen voor sociale huur en koop. Aan het einde van dit kwartaal kan er meer over gemeld worden. Wanneer daar geld voor vrij kan komen, zullen er meer door de projectontwikkelaars meer kunnen worden neergezet. Hoorn gaat niet over te bouwen woningen in andere gemeenten. Het bouwtempo kan helaas niet zo hoog zijn als men van plan was. Het plan om met de jeugd te gaan praten juicht ze toe. De doorstroming van ouderen naar kleinere woningen vindt ze een goed idee. Hoorn heeft al wel een doorstromingsmakelaar, maar geld om de bewoners verder te stimuleren is er niet. Minister de Jonge wordt uitgenodigd door de regio om te zoeken naar goede bouwlocaties.

Wethouder Arthur Helling verklaart dat er na dit jaar gaan activiteiten meer worden uitgevoerd door de organisatie Holland boven Amsterdam. De gemeenten die er aan meededen beraden zich over een eventueel vervolg. De leegstand in de binnenstad loopt terug en er wordt in de gaten gehouden hoe zich dit per gebiedje ontwikkelt. Er is een vacature om dit namens de gemeente te begeleiden en het lukt nog niet om deze in te vullen. Hij hoopt op het gebied van de uitvoering van ideeën de aandacht te laten gaan. Rond plannen met manege Eenhoorn wordt al uitgebreid gesproken. Werken aan de vastgoedvisie kan binnenkort weer gecontinueerd. Degene die dit aanstuurt is enige tijd uitgeschakeld geweest. De motie over gratis elektrisch vervoer om de binnenstad te ontlasten wordt afgeraden. Hij heeft sympathie voor het idee om tweedehands meubels neer te zetten in het gemeentehuis, maar toch ontraadt hij deze motie. De motie over de terrassen lijkt hem nu overbodig, evenals de motie over een subsidieregeling voor buurtinitiatieven om van het gas af te krijgen. Met horecaondernemers is regelmatig overleg over terrassen. Door recente toezeggingen is het nodig om een nieuwe terrassenbeleid te maken.

Tenslotte reageert burgemeester Jan Nieuwenburg op de opmerkingen die eerder gemaakt zijn door de fracties. Hij refereert om te beginnen aan een paar verbale confrontaties tussen raad en college. ‘We hebben met elkaar een opdracht. ”Waar wantrouwen wordt gezaaid, wordt wantrouwen geoogst”, stelt hij. Hij noemt de enorme inzet van de ambtenaren om het voorbereidende en uitvoerende werk te doen. Hij hoopt met goede samenwerking tussen raad en college vertrouwen te zaaien bij de Hoornse samenleving. De stadsgesprekken zullen gaan over de diversiteit en de slavenhandel. Na de zomer hoort hij graag de uitgangspunten van de raadsleden. Zijn reactie op de uitingen over veiligheid laat horen dat er hard wordt gewerkt aan de aanpak van geweldssituaties. Over de motie waarin een beloningssysteem wordt voorgesteld voor horecaondernemers die een effectieve leeftijdscontrole hanteren zegt hij dat dit een enorm ambtenareninspanning vergt om het allemaal te regelen. Hij is bezig om de veiligheidsambitie waar te maken. Hij noemt het een lastig thema met verschillende acties om mensen te stimuleren of te ondersteunen.

Zowel de jaarrekening als de kadernota worden met flinke meerderheid van stemmen aangenomen.

Kadernota en jaarrekening Kadernota en jaarrekening
Kadernota en jaarrekening1 Kadernota en jaarrekening1
Kadernota en jaarrekening2 Kadernota en jaarrekening2
Kadernota en jaarrekening3 Kadernota en jaarrekening3