Hoorn Lokaal: aandacht voor financiële onzekerheid, veilige schone omgeving, winkels in de buurt, verkeersveiligheid, groen, sport, aantrekkelijke binnenstad

28-06-2023

HOORNGIDS HOORN | Tijdens de raadsvergadering van 27 juni waarin de kadernota en jaarrekening zijn behandeld, is onderstaande tekst uitgesproken door John Halsema, fractievoorzitter van Hoorn Lokaal. Hoorn Lokaal ziet zwaar weer op komst waardoor de stip aan de horizon is vervaagd en het nu vooral aankomt op goed stuurmanschap.

Het uitgangspunt van Hoorn Lokaal blijft het motto van de coalitie: samen dromen, samen durven en samen doen. Wat Hoorn Lokaal wil doen en vindt wat er gedaan moet worden, is te lezen in onderstaande tekst.

 

Voorzitter,

Geachte leden van de raad, college en luisteraars thuis.

Om te beginnen willen wij de organisatie bedanken voor het opstellen van de kadernota 2023 en het beantwoorden van een lawine aan vragen.

Vorig jaar heeft deze coalitie de koers voor Hoorn bepaald en zijn we samen begonnen aan een ambitieuze en uitdagende reis. De meicirculaire in 2022 gaf ons de wind in de rug en een helder uitzicht tot aan 2025. Maar helaas, niets is zo veranderlijk als het weer. Vandaag is de wind gaan liggen, de stip op de horizon is vervaagd en vanaf 2024 wordt zwaar weer voorspeld. Waar het nu op aan komt is goed stuurmanschap.
Ons uitgangspunt blijft in ieder geval dat we samen dromen, samen durven en samen doen. Ik wens ons een behouden vaart.

De jaarrekening en de kadernota zijn momenten om terug te kijken en vooruit te blikken. Hoorn Lokaal heeft deze goed bestudeerd en concludeert dat de
· De kadernota laat zien dat we met onze investeringen en projecten op koers liggen. Echter, de financiële onzekerheid is groot, onder meer door fors stijgende kosten.

Hoorn Lokaal streeft ernaar dat iedereen zich thuis voelt in Hoorn. In de toekomst maar zeker ook vandaag en morgen. Het zijn vooral de alledaagse dingen waar wij ons hard voor maken omdat wij weten dat die belangrijk zijn voor onze inwoners en de kwaliteit van onze leefomgeving bepalen. Denk daarbij aan:
· Openbaar groen en goed onderhouden parken
· Een veilige en schone omgeving
· Winkels in de buurt om je boodschappen te kunnen doen
· Een gezellige binnenstad waar je elkaar kunt ontmoeten, uitgaan en kunt winkelen

De kadernota roept bij ons de volgende reacties op:

Verkeersveiligheid
·
Dit jaar zal worden begonnen met verbetering van het kruispunt IJsselweg-Maasweg waarvoor Hoorn Lokaal aandacht heeft gevraagd. Daarnaast wordt er nu al op veel plaatsen gewerkt aan verbetering van oversteekplaatsen.

· We vinden het belangrijk dat fietsers zich veilig kunnen verplaatsen in Hoorn. Hoorn Lokaal is blij dat daar aandacht voor is en dat nu op de Westerblokker de eerste fietsstraat wordt aangelegd waar auto’s te gast zijn. In de aankomende nieuwe fietsnota vernemen wij graag welke straten er zullen volgen.

Groen
·
Bij het aanleggen van nieuwe fietsverbindingen wil Hoorn Lokaal ook de groenvoorzieningen verbeterd zien. Wij zijn blij dat het Dwaalpark in de Grote Waal is opgeleverd, en de aanpak van het park in Risdam Noord van start gaat.

· Omdat er steeds meer steen bij komt in onze gemeente moet er extra aandacht zijn voor voldoende groen. We moeten ons groen onderhouden, waar nodig vervangen en ook toevoegen. In de begroting is extra geld opgenomen voor openbaar groen. Wij betwijfelen echter of de uitwerking hiervan voldoende zoden aan de dijk zet en of er wel wordt voldaan aan de wens van meer biodiversiteit.

Wij dienen hiervoor samen met D66 een motie in. In deze motie roepen wij op om de Groenvisie in de praktijk meer zichtbaar te laten zijn en vragen om een tussentijdse evaluatie.

Sport en bewegen
·
Via het groen komen we op de speelgelegenheden. Zoals we weten hebben speelplekken meerdere functies: bewegen is goed voor de lichamelijke gezondheid,  de sociale contacten en de mentale gezondheid. Vooral voor opgroeiende jongeren biedt sport en spel de mogelijkheid zich te ontwikkelen en elkaar te ontmoeten.

In de Jaarstukken staat dat kwalitatief goede speel,- sport - en beweegvoorzieningen in stand moeten worden gehouden en voor iedereen bereikbaar moeten zijn. 

Hoe anders lezen wij in de kadernota! Hierin staat dat er achterstallig onderhoud is op de speelplekken, maar … er is geen geld gereserveerd voor het onderhoud en vervangen van speelplekken en speeltoestellen. Het gevolg hiervan kan zijn dat als een speeltoestel is afgekeurd, deze wordt weggehaald maar niet wordt vervangen.

Hoorn Lokaal wil weten wat er gebeurt met onze speelplekken. Speelplekken sluiten voorzitter?, dat moeten we niet willen. Is de wethouder dat met ons eens? Wat denkt hij hieraan te doen? We horen graag de reactie.

· Eerder heeft Hoorn Lokaal al aandacht gevraagd voor de Hoornse clubs en verenigingen. De komende winter kan het voor hen nog lastig worden om de energierekening te betalen. Samen met CDA en PvdA dienen wij een amendement in om een deel van de vrijval coronamaatregelen te bestemmen voor clubs en verenigingen.

Een veilige, schone omgeving
Hoorn Lokaal heeft veiligheid hoog op de agenda staan.
· Wij willen blijvend cameratoezicht in het Julianapark ter hoogte van het strand. De afgelopen jaren is er cameratoezicht geweest, maar dit moest elk jaar opnieuw worden aangevraagd. De realiteit is dat er beveiligers moeten worden ingezet, met alle kosten van dien.
· Hoorn Lokaal ageert scherp tegen overlast, graffiti en vernielingen. Wij zijn erover te spreken dat er nieuw graffitibeleid komt. Wij verwachten hierin te lezen dat graffiti tags met grote regelmaat zullen worden verwijderd.
· Onlangs nam Hoorn Lokaal zelf het initiatief voor de graffiti schoonmaak in het Julianapark. Handen uit de mouwen en poetsen, soms moet je gewoon samen iets gaan doen! En het is nog steeds schoon!! Daadkracht loont.
· Graffiti zien wij overigens niet alleen als vandalisme maar ook als straatkunst. Samen met Groen Links dienen wij een motie in voor het toevoegen van graffiti vrijplaatsen.  Onze verwachting is dat deze vrijplaatsen zullen leiden tot lagere schoonmaakkosten.

Leefbare wijken
·
We willen veilige en schone wijken in Hoorn, maar hebben we eigenlijk wel goed zicht op onze wijken? In de jaarstukken lezen we dat er vanwege corona geen wijkschouw heeft plaatsgevonden. Met een wijkschouw constateer je onder meer wat niet goed gaat of ontbreekt in de wijk. Hoorn Lokaal vindt dit van groot belang en wil weten wanneer de wijkschouw wél gaat plaats vinden.

· We lezen in de jaarstukken dat u wijkmakers aanstelt.  Wij zien hen als de ogen en oren van de wijk die kunnen bijdragen aan sociale binding. Onze vraag: komen er wijkmakers in alle wijken? En hoe weten inwoners dat ze zich hiervoor kunnen aanmelden?

Een aantrekkelijke binnenstad
Hoorn heeft een binnenstad om trots op te zijn. Het is een prachtige plek voor onze inwoners, ondernemers en toeristen. Wij moeten hier zuinig op zijn.
· Hoorn Lokaal is blij met het terrassenbeleid dat niet alleen voor de Roode Steen en het Kerkplein geldt, maar overal in de binnenstad in extra terrassen voorziet
· Een aangename binnenstad heeft groen nodig. We hebben vragen gesteld over het vergroenen van het Grote Noord.
· Fijn winkelen is ook dat je veilig en op je gemak kunt rondlopen zonder de overlast van busjes en ander verkeer. We zijn dan ook blij dat in de kadernota de dynamische palen zijn opgenomen waardoor de belangrijkste winkelstraten worden afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

Poort van Hoorn

· Het businessmodel voor de Poort van Hoorn laat een groot tekort zien. Voor de lange termijn moeten nu de juiste keuzes worden gemaakt. De Poort van Hoorn dient meerdere functies: wonen, bereikbaarheid en entree van de stad, parkeren. Wanneer dit goed wordt uitgevoerd kan dit een economische stimulans voor Hoorn zijn. Hoorn Lokaal realiseert zich dat het een complex project is, maar wil de Poort van Hoorn ontwikkelen!


Voorzitter ik ga afsluiten. Onze gemeente is ambitieus en waar ambitie is, zijn uitdagingen. Hoorn Lokaal gaat deze graag met u aan om bij te dragen aan wat goed is voor onze stad. Waarbij óns hoofddoel is en blijft dat iedereen zich thuis voelt in Hoorn.

Aantrekkelijke binnenstad Aantrekkelijke binnenstad