Kadernota 2023 unaniem aangenomen door gemeenteraad

28-06-2023

HOORNGIDS HOORN | Op dinsdag 27 juni heeft de gemeenteraad van Hoorn de jaarstukken en rekening van 2022 besproken. Daarnaast heeft elke politieke partij aangegeven welke ideeën zij graag terugzien in de kadernota van 2023.

Jaarstukken en rekening 2022
Ondanks een positief overschot van €7,3 miljoen moet de gemeente de komende jaren bezuinigen. Het Rijk heeft de afgelopen jaren taken afgestoten naar de gemeentes, maar wil nog niet aangeven of hiervoor de komende jaren geld wordt vrijgemaakt. Daarnaast vallen lopende projecten, waaronder De Poort van Hoorn, duurder uit door stijgende bouwkosten. De raad heeft besloten dat er in ieder geval 1 miljoen euro van het overschot van vorig jaar besteed moet worden aan De Poort van Hoorn.

Kaders gesteld voor de begroting van 2023
Bij de bespreking van de kadernota van dit jaar kregen de fractievoorzitters van de twaalf politieke partijen de gelegenheid te reageren. Zij deelden hun visie en wensen via raadsinstrumenten. De amendementen om de uitvoeringsagenda economie te behouden. Ook het amendement waarin wordt voorgesteld dat een restant uit het coronasteunfonds gaat naar hulp voor maatschappelijke instellingen, zoals (sport)clubs en (muziek)verenigingen, heeft een meerderheid behaald. Met dit geld moeten de energielasten, die horen bij de panden en complexen die clubs en verenigingen gebruiken, worden verlicht.

Moties: gratis wc’s op kermis en wijkinformatiepunt in Kersenboogerd
Door het aannemen van een motie geeft de raad het college opdracht te regelen dat iedereen gratis naar de wc kan tijdens de kermis. Ook komt er een proef waarbij bijstandsgerechtigden een bepaalde tijd mogen samenwonen, zonder dat zij gekort worden op hun uitkering, toeslag(en) of woning. In de Kersenboogerd komt een wijkinformatiepunt en door de motie ‘Groenvisie’ wordt meer ingezet op het behoud en stimuleren van groen in de stad en dorpen. Tot slot is vastgesteld dat de weergave van Artikel 1 van de grondwet in het nieuwe gemeentehuis terug zal komen en dat er ruimte komt voor poëzie in de openbare ruimte.
De kadernota 2023 is, inclusief twee amendementen en zes moties, unaniem aangenomen door de raad. Wie de vergadering gemist heeft kan deze terugkijken via hoorn.bestuurlijkeinformatie.nl (http://hoorn.bestuurlijkeinformatie.nl).

Stadhuis Hoorn maart 2022 Stadhuis Hoorn maart 2022