Skateparkklucht

Column Wally Ooms in Nieuwsblad Hoorn juli 2023

Eindelijk werd dan de lijst van 23 mogelijke skateparklocaties voor iedereen inzichtelijk. Ten stadhuize moet men zich kostelijk geamuseerd hebben bij de samenstelling ervan. Alhoewel van tevoren was besloten om toch vooral in het Julianapark te blijven moest er wel wat te kiezen zijn, dus achtte men een lijst van minimaal 20 plekken noodzakelijk. In het wilde weg werd wat geroepen: ”De begraafplaats”, ”Het dak van het ziekenhuis”, ”Parkeergarage Het Jeudje”, ”Pelmolenpad”, de stemming zat er dik in aan de Nieuwe Steen. 

Dinsdagavond 11 juli mocht de gemeenteraad zich uitspreken over welgeteld één (1) voorkeurslocatie: het Julianapark. Alsnog aangedragen suggesties over andere locaties werden terzijde geschoven. Uiteindelijk werd besloten de uitkomst af te wachten van grondonderzoek op die ene plek aan het uiteinde van het Julianapark - daar waar ooit de vuilstort zich bevond - waarbij de veronderstelling dat je voor een betonnen skatepark geen zware fundering nodig hebt mag worden bijgeschreven op de lijst hilarische highlights.

Andere opties
Uit eigen onderzoek en een grote mate van betrokkenheid kwam ik na locatiebezoekjes tot andere opties. Als eerste de lap grond ten noorden van Samcity. Volgens de samenstellers van de fameuze keuzelijst was die locatie niet beschikbaar, daar Liander daar een claim op zou hebben vanwege de aanleg van een verdeelstation. Op grond van eerdere contacten met Liander raadpleegde ik dezelfde personen die me wisten te vertellen dat er inderdaad sprake was van een voorkeurslocatie op die plek, maar dat het ging om een benodigde ruimte van circa 2.500 m2. Wat er op de rest van het gebied (geschat op 1 hectare) zou komen mocht door de gemeenteraad worden bepaald. Plek zat in ieder geval voor een omvangrijk skatepark, geen klagende bewoner(s) binnen honderden meters, geen vervuilde grond en omringd door sportcomplexen als IJsbaan De Westfries en Samcity. Ideaal dus. En mochten de skaters een voorkeur hebben voor een lange baan, dan zou ook dat mogelijk zijn op de lap grond tussen Van der Valk en Samcity. 

Geschiktere locaties
Een andere optie is de binnenruimte van het sportcomplex van wielerclub HRTC tussen zwembad De Waterhoorn en Manifesto. Aan de buitenranden wordt gefietst en het middelste deel is uitermate geschikt voor de aanleg van een skatepark. De opmerking vanuit de raad dat eens per jaar Huttendorp van dit terrein gebruikmaakt kan worden vergeleken met het niet benutten van het gebied Pelmolenpad omdat daar eens per jaar een circustent komt te staan. 
Samen met de andere opties, waaronder overcomplete sportvelden (daarvan zijn er enkele binnen de gemeentegrenzen) en het opsplitsen van het bestaande skatepark en een pumptracklocatie bij Samcity, is een waslijst samen te stellen van echt geschikte locaties. Als er werkelijk niets anders overblijft kun je kiezen voor een natte, winderige, bladerrijke en sociaal onveilige locatie: die in het Julianapark. Maar dat wil natuurlijk niemand.

Skatepark Hollandia A Skatepark Hollandia A