Parijse sferen in binnentuin Sint-Pietershof Hoorn

Sint-Pietershof tijdelijk omgedoopt tot Place du Tertre 

HOORNGIDS HOORN |  Een keur aan schilders, tekenaars en andere exposanten slaagde er zaterdagmiddag 29 juli in het Sint-Pietershof in Hoorn om te toveren tot het fameuze kunstenaarsplein in Parijs: Place du Tertre. Met de aanwezigheid van deze kunstenaars werd een oude traditie in ere hersteld, waarbij de bepaald fraai te noemen binnentuin van het Sint-Pietershof plaats biedt aan schilders en tekenaars, die ter plekke achter hun ezel staan, doende iets moois op het doek neer te zetten, maar ook eerder vervaardigde schilderijen, aquarellen, tekeningen of etsen tentoon te stellen.

De binnenplaats was voor de gelegenheid vrij toegankelijk, om net als op het beroemde plein in Parijs naar de kunstenaars te kunnen kijken, maar ook om met ze in gesprek te gaan over hun werk, waar veelal vervolggesprekken uit voortkomen voor een bezoekje aan hun atelier. Veel van de getoonde werken waren zeer zichtbaar opgesteld en zelfs over de haag gepositioneerd, zodat de honderden bezoekers ruimschoots de gelegenheid kregen om de kunstwerken tot zich te nemen.

Bezoekers
Er waren bezoekers uit de hele regio en ook veel buurtbewoners maakten van de gelegenheid gebruik om de binnentuin eens te bezichtigen. De Place du Tertre met z’n vele schilders en portrettekenaars mag dan een begrip zijn in de hele wereld, dat is het ogenschijnlijk nog niet bij veel jongeren, die daarmee de gemiddelde leeftijd van de bezoekers ten positieve hadden kunnen beïnvloeden. De sfeer had daar overigens niet onder te lijden. De vele bezoekers mochten niet alleen gratis rondlopen, er stonden ook gepaste hapjes en drankjes klaar om de ontspannen sfeer te benadrukken. Alleen een Frans muziekje ontbrak, maar wellicht zijn de bekende Franse klanken bij een volgende editie wel weer te horen. Afgaand op de vele aanwezigen zal die volgende editie er ongetwijfeld weer komen.

Sint Pietershof als Place du Tertre Sint Pietershof als Place du Tertre