Onrust over woningbouw op groenstrook Hoorn-Noord

08-08-2023

HOORNGIDS HOORN | Hoorn barst uit z’n voegen en om te kunnen voldoen aan de grote vraag naar ruimtes waar nog plaats is voor woningbouw wordt elk strookje groen in ogenschouw genomen. Tot verbijstering van bewoners van de Goudsmidsstraat in Hoorn-Noord werd onlangs een medewerker van bodemonderzoeksbureau Landview op de groenstrook bij hun huizen opgemerkt, die op verschillende plekken doende was onderzoek te verrichten naar de bodemgesteldheid. Nadere informatie leerde dat dit gebeurde in opdracht van de gemeente Hoorn, dat niet alleen bij de voor sloop in aanmerking komende woningen in en bij de Sint Jozefstraat onderzoek laat uitvoeren, maar dus ook daarbuiten.

Het vormde voor de bewoners de aanleiding om onmiddellijk tegen de mogelijke plannen te ageren. Ze waren er immers ooit neergestreken vanwege het vrije uitzicht, de bomen, de rust en de speelruimte voor de buurtkinderen, inclusief een voetbalveldje met doeltjes. Besloten werd om gezamenlijk in de pen te klimmen om bij de gemeente duidelijk te maken dat die bescheiden groenstrook niet alleen pal achter hun huizen loopt, maar ook het leefgebied is van spelende kinderen en het uitlaatgebied is voor de huisdieren in de buurt. Daarnaast staan er honderden esdoorns en essen, die allemaal gerooid zouden moeten worden, terwijl de bomenrij naast de geluidswal de enige buffer is tegen geluidsoverlast en fijnstof van de naastgelegen Provincialeweg. Ruim 28 jaar geleden heeft de buurt al eens met succes geageerd tegen het voornemen om er tientallen parkeergarages neer te zetten. De toenmalige wethouder erkende dat het een onzalig plan was.

Camera’s
Naast dit bodemonderzoek vindt gelijktijdig ook een flora- en faunaonderzoek plaats. Buurtbewoners geven aan dat de smalle bomenrij het leefgebied is van padden, kikkers, duiven, spechten, muizen, meerkoeten en andere diersoorten. Smit Groenadvies doet t/m oktober onderzoek naar verblijfplaatsen van beschermde diersoorten en heeft inmiddels door de hele buurt vleermuiskastjes opgehangen. Er wordt gekeken naar verblijfplaatsen van vleermuizen, gierzwaluwen en huismussen, hetgeen mede wordt gedaan met wildcamera’s die in de groenstrook langs de Provincialeweg zijn geplaatst. Ook dit zeer tegen de zin van de bewoners die het geen prettig idee vinden dag en nacht te kunnen worden bekeken door voor hen veelal onzichtbare camera’s en daarnaast door inspecteurs van Smit Groenadvies die ook ’s nachts rondlopen met zaklampen om gevels en daken te onderzoeken. 

Nog niets concreets
De gemeente liet weten te onderzoeken of er ten opzichte van de bestaande woningen ruimte genoeg is voor aanvullende woningbouw, parkeergelegenheid en groen. ”Het onderzoek is nog in volle gang. Zodra de uitkomst van het onderzoek bekend is worden de bewoners uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst in de wijk. We hebben begrip voor de zorgen van de bewoners van de Goudsmidsstraat. Concreet is er nog niets. Er ligt nog geen plan. Als het al zover komt volgen we een stappenplan met inspraakmogelijkheden voor de hele buurt, waarna het laatste woord is aan de Hoornse gemeenteraad.”

Onuitvoerbaar
De buurtbewoners, die zich mogelijk gaan verenigen als buurtcomité, zijn ervan overtuigd dat huizenbouw zo dicht op de Provincialeweg onuitvoerbaar en daarnaast totaal onwenselijk is. De ruim tweehonderd meter lange groenstrook tot de bomenrij is 23 meter breed. Daarachter bevindt zich de bomenrij van 13 meter en vervolgens de Provincialeweg. Er zijn zelfs delen waar de groenstrook nog smaller is. Een der huizen bevindt zich op 11 meter van de groenstrook. Het opofferen van dit smalle strookje groen is in de ogen van de buurtbewoners onbespreekbaar.

Fractie Tonnaer stelt vragen
Fractie Tonnaer heeft inmiddels vragen gesteld aan het college van B&W over een van de laatste stukjes openbaar groen in de wijk Hoorn-Noord. Gemeenteraadslid Roger Tonnaer wil weten door welke instantie in of buiten het stadhuis tot woningbouw is besloten. ”Bewoners van de Goudsmidsstraat en omgeving, noch de gemeenteraad zijn over de voorgenomen woningbouw door het college geïnformeerd. Zijn er tussen de gemeente en Intermaris afspraken over woningbouw gemaakt en zo ja welke? Wanneer worden de uitkomsten van het onderzoek naar de bodemgesteldheid en aanwezige diersoorten bekendgemaakt? Wilt u ook onderzoek doen naar het huidige tekort aan openbaar groen in de wijk Hoorn-Noord? Is het juist dat voor deze woningbouw minstens honderd grote bomen gekapt moeten worden? Waar overweegt u de gekapte bomen door herplant te compenseren? In Hoorn-Noord, Bangert-Oosterpolder, of elders in de regio? Hoeveel woningen denkt u te kunnen bouwen op deze groenstrook? Zijn er door de gemeente Hoorn en Intermaris al afspraken gemaakt voor woningbouw en grondaankoop en zo ja welke afspraken? Overweegt u de grond ondershands aan Intermaris te verkopen? Bent u het met ons eens dat vermindering van openbaar groen in de wijk Hoorn-Noord in strijd is met de geldende nota Groenvisie en dat fijnstof veroorzaakt door het verkeer op de Provincialeweg schadelijk is voor de gezondheid van de huidige en toekomstige bewoners? Hoe en wanneer gaat u de bewoners en de gemeenteraad informeren over de woningbouw op de groenstrook achter de woningen van de Goudsmidsstraat? Kunt u precies aangeven wanneer en hoe bewoners bezwaar kunnen maken tegen de voorgenomen bouw? Wanneer stopt u met grootschalige woningbouw op te kleine groene inbreilocaties in Hoornse woonwijken?”

Nieuwe woonwijk
In navolging van vele anderen doet Fractie Tonnaer wederom een beroep op de gemeente Hoorn om te pleiten voor het ontwikkelen van een nieuwe woonwijk aan de rand van onze gemeente. Men zal dringend in gesprek moeten gaan met buurgemeenten en de provincie om grondverwerving te bewerkstelligen. In buurgemeenten als Koggenland en Drechterland heeft men de beschikking over heel veel groen, waarvan delen probleemloos kunnen worden overgedragen aan Hoorn, dat geen kant meer op kan.

Goudsmidsstraat groenstrook naast Provincialeweg HG Goudsmidsstraat groenstrook naast Provincialeweg HG