Groter Hoorn

Column Wally Ooms in Nieuwsblad Hoorn augustus 2023

De gemeente Hoorn zal concrete gesprekken moeten gaan voeren met buurgemeenten Koggenland, Medemblik en Drechterland om te komen tot verwerving van grond. Achter de schermen wordt er weliswaar volop over gespeculeerd, maar concrete resultaten komen niet naar buiten. In de tussentijd worden naast de herontwikkeling van leegstaande gebouwen de laatste schaarse vrije plekjes in de gemeente opgevuld met woningen op zogeheten inbreilocaties. De leefbaarheid staat dan ook onder grote druk.

Vanwege de druk op de woningmarkt is het nodig om grootschalige nieuwbouwlocaties te realiseren. Die zijn er niet binnen de gemeentegrenzen, zodat uitgeweken zal moeten worden naar gebieden waar woningbouw wel mogelijk is buiten die gemeentelijke afbakeningen. Het gebied naast Hoorn80, grond in Oosterblokker dat met z’n 1,5 duizend inwoners over voldoende ruimte beschikt en lappen grond aan het begin van Berkhout (2,5 duizend inwoners) en ook Zwaagdijk-West komen daarvoor in aanmerking. Makkelijk zal die verwerving niet zijn, nodig is het wel. 

Annexatie
Steden van enige omvang brengen nu eenmaal met zich mee dat ze een aanzuigende werking hebben. Die verwerving zal ongetwijfeld op de nodige weerstand stuiten, zodat er voor de Provincie Noord-Holland een bemiddelende rol zal zijn weggelegd. We hoeven het bescheiden Hoorn niet te vergelijken met Amsterdam, maar ook daar had de gemeente nog maar enkele decennia geleden te kampen met hetzelfde probleem. Door annexatie werden o.a. Watergraafsmeer, Buiksloot en Ransdorp bij de gemeente Amsterdam gevoegd. Tot annexatie hoeft het in het geval van Hoorn niet te komen vanwege een aanzienlijk kleinschaliger karakter, maar er dient wel te worden toegewerkt naar grootschalige projecten in de zeer nabije toekomst. Het moet mogelijk worden gemaakt voor wellicht honderdduizend mensen om binnen de gemeente te kunnen wonen, werken en recreëren. Inclusief parken, groenstroken en de bijbehorende infrastructuur. Hoorn heeft daar ervaring mee, getuige de tijdens de overloop gerealiseerde wijken als Grote Waal, Risdam, Kersenboogerd en iets later ook Bangert & Oosterpolder.

Burendienst
Hoorn moet het doen met een schamele 20 km2 voor meer dan 75.000 inwoners. Koggenland daarentegen heeft een oppervlakte van 80 km2 voor 23.000 inwoners. Drechterland heeft 59 km2 voor 20.000 inwoners en Medemblik heeft 121 km2 voor 46.000 inwoners. Het lijkt dan ook niet meer dan een burendienst om enkele hectaren af te staan aan de uit z’n voegen barstende gemeente Hoorn. 
Aan de hand van prognoses over de ontwikkeling van de bevolking kan nu al een schatting worden gemaakt van de behoefte aan woningen en voorzieningen. Met licht, lucht en ruimte, het principe van het nieuwe bouwen en uiteraard menging van wonen, werken en recreëren. We kunnen nog heel even doorgaan met het volbouwen van de laatste strookjes groen in de stad. Beter is het om knopen door te hakken met de buurgemeenten. Hoorn kan geen kant meer op.

Westfriesland Westfriesland

Reacties
Reactie: (Bert Putters)
17-8-2023, 23:36
Tussen Hoorn Kersenboogerd en Hoogkarspel een station creëren, zoals eigenlijk ook in Almere is gedaan en dan daar gaan bouwen. Noord- en zuidzijde.

Reactie: (Joop Schoutsen)
17-8-2023, 21:35
Wat een vreemd bericht dit. Hier staat toch gewoon dat Hoorn de grond van de buren zich wil toe eigenen? Laat die omliggende gemeenten de kans ook te te ontwikkelen, maar dan tegen Hoorn aan. Daar zetelen immers ook de grootste projectontwikkelaars.