Raadsleden willen antwoord gemeente

ingevoerd op 22-6-2006

De Gemeente Hoorn moet nu maar eens reageren op het voorstel van de gebruikers van de voormalige Ireneschool om het gebouw zelf te kopen. De kunstenaars, die hun ateliers in de oude school hebben, stuurden een half jaar geleden een brief naar het College van B&W, maar hebben nog steeds geen reactie ontvangen. De raadsleden Tonnaer en Van Lunteren vinden dat de Gemeente nu maar eens antwoord moet geven.

Lees hier de brief van beide raadsleden:

Aan het College van Burgemeester & Wethouders
Nieuwe Steen 1
Hoorn


Hoorn, 22 juni 2006
Betreft: Vragen ex Art. 43 RvO m.b.t. voormalige Ireneschool

Geacht College,
 
Begin jaren tachtig werd er begonnen met de bouw van een nieuwe openbare basisschool aan de Gravenstraat. Het nieuwe schoolgebouw was bestemd voor de openbare Ireneschool aan de Muntstraat. Met de verhuizing van de Ireneschool (1984-1985) van de Muntstraat naar de Gravenstraat veranderde de naam van de school in De Prinsenhof. Later veranderde De Prinsenhof in Openbare Montessorischool Hoorn.
 
Het pand van de voormalige Ireneschool kreeg een nieuwe bestemming. Voor het eerst kreeg Hoorn kunstenaarsateliers. Acht voormalige schoollokalen werden atelier en twee lokalen werden bestemd voor Bromtol (re-integratie). De ateliers zijn ideaal. Groot, hoog en op het noorden gericht. De voormalige Ireneschool is een gemeentelijk monument.
 
Woningstichting Intermaris Hoeksteen heeft het monumentale weeshuis gekocht. Aansluitend heeft Intermaris Hoeksteen van Stichting Stadsherstel de Mariakapel gekocht. Nu heeft Intermaris Hoeksteen interesse getoond voor de voormalige Ireneschool. Dankzij de drie gebouwen kan Intermaris Hoeksteen tot een goede herindeling en bestemming van de drie panden komen.
De huurders (Stichting Ateliers Muntstraat 7) van de ateliers in de voormalige Ireneschool hebben eind 2005 uw college laten weten de voormalige Ireneschool te willen aankopen. Tot nu toe heeft de Stichting Ateliers Muntstraat 7 van het college geen reactie ontvangen. Op woensdag 7 juni jl. verscheen in het Dagblad voor West-Friesland hierover een artikel.
 
De huidige gebruikers garanderen het meest dat de ateliers de functie van ateliers behouden en daarom zijn wij geneigd te denken dat zij de voorkeur bij aankoop verdienen. Maar wij weten natuurlijk niet wat voor invulling Intermaris Hoeksteen voor ogen heeft.
 
Overeenkomstig Art. 43 RvO stellen wij u de volgende vragen:

1. Bent u met ons van mening dat de ateliers een belangrijke bijdrage leveren aan een goed kunst- en cultuurklimaat in onze stad?
2. Deelt u de mening dat Stichting Ateliers Muntstraat 7 als toekomstig eigenaar de meeste garantie geeft tot behoud van de ateliers in de voormalige Ireneschool?
3. Wilt u bij verlies van de ateliers in de voormalige Ireneschool deze elders in de binnenstad compenseren en heeft u concrete voorstellen hiervoor?
4. Wanneer begint u de gesprekken met Stichting Ateliers Muntstraat 7 met als doel de verkoop van de voormalige Ireneschool?
5. Wilt u het pand voormalige Ireneschool tegen een niet commercieel bedrag verkopen aan Stichting Ateliers Muntstraat 7 en wilt u daarmee rekening houden met de huidige boekwaarde, het achterstallig onderhoud en met het huidige gebruik van het pand?
6. Is het juist dat de verkoop van gemeentelijke panden waaronder de voormalige Ireneschool plaats vindt door een besluit van de Gemeenteraad?
7. Heeft de Stichting Ateliers Muntstraat 7 voor de aankoop een preferente positie?
8. Met de verkoop van het weeshuis heeft het college ervaring opgedaan. Wilt u deze kennis en ervaring gebruiken bij de verkoop van de voormalige Ireneschool?
9. Kunt u ons informeren over de bestemming die Intermaris Hoeksteen voor ogen staat voor de voormalige Ireneschool?

 
In afwachting van uw beantwoording,
Met vriendelijke groet,

 
Roger Tonnaer (Raadslid PvdA)
Diamantplein 25
1625 RS Hoorn
0229 235 467

 
Harry van Lunteren (Fractievoorzitter VVD)
Onder de Boompjes 1c
1621 GG Hoorn
06 53 396 308


cc. Stichting Ateliers Muntstraat 7 en Intermaris Hoeksteen Woondiensten