Slavernijverleden

Column Wally Ooms in Nieuwsblad Hoorn september 2023

Vrijdag 8 september kwam Human TV naar Hoorn om opnames te maken voor het NPO2 tv-programma 2Doc dat zal handelen over het slavernijverleden. Ook in januari van dit jaar is er door het radioprogramma ’Dijkstra & Evenblij Ter Plekke’ aandacht besteed aan het slavernijverleden en de rol daarin van JP Coen.

Van tevoren was ik benaderd door de redactrice van het programma, die mij wist te vertellen dat zowel voor- als tegenstanders van het beeld van JP Coen op de Roode Steen aan het woord zouden komen. Ik zou zorgen voor de mensen die zouden pleiten voor ongewijzigd behoud. In het live-programma kwamen echter uitsluitend twee notoire Coenbestrijders aan het woord, waarover ik direct mijn beklag deed bij de redactrice. Haar verklaring namens BNNVARA: ”We wilden geen twee witte mannen bekvechtend tegenover elkaar hebben.” Een belachelijke stellingname, waarover ik de volgende dag ook heb gepubliceerd. Daarin onder andere de zinsnede: ”Dit geeft een tendentieus beeld van de heersende mening over de aanwezigheid van het beeld op de Roode Steen en werpt daarmee een smet op de objectiviteit van het programma Dijkstra & Evenblij ter plekke.” 


Toen de redactie van Human TV bezig was met de voorbereiding van de documentaire over het slavernijverleden stuitten zij op mijn publicatie en benaderden me met de vraag deel te nemen aan het tv-programma, met tevens het verzoek enkele gelijkgestemden te benaderen. Dat lukte en Human TV heeft inmiddels contact gehad en afspraken gemaakt met drie anderen en mijzelf. De uitzending zal zijn in november van dit jaar en ik ben dan ook buitengewoon benieuwd wat er over zal zijn gebleven van onze bijdrages aan het programma. Mij is tevens gevraagd aan te geven of de gemeente Hoorn excuses zou moeten maken. Mijn reactie daarop zal zijn dat die excuses al landelijk zijn gemaakt door de minister-president. Niet elk dorp of elke stad hoeft daar verder iets over te zeggen. Voor Hoorn gold dat het toenmalige stadsbestuur een dictatuur was van ongekozen rovers. Ze waren regent, rechter en beul. De huidige stadsbestuurders zijn geen rechtsopvolgers van 17e-eeuwse schurken. Binnenkort is alles over het slavernijverleden te vinden in een compleet nieuw Nationaal Slavernijmuseum te Amsterdam. Schoolkinderen kunnen er minstens 1 keer naar toe.


In een Hoornse facebookgroep met twaalfduizend leden komt met enige regelmaat het onderwerp JP Coen ter sprake. Daarbij is het overduidelijk dat een absolute meerderheid ervoor pleit om het beeld te laten staan op de huidige locatie en dat de sokkeltekst meer dan voldoende informatie verstrekt over diens handelen. Eenzelfde resultaat kwam voort uit een door de gezaghebbende historische vereniging Oud Hoorn gehouden enquête. Maar liefst 75% wenst JP Coen in z’n huidige vorm te blijven zien op de Roode Steen. Die mening deel ik. Net als historicus Maarten van Rossem, die destijds een zitting over JP Coen heeft voorgezeten in het Westfries Museum.

Slavernijverleden Slavernijverleden