Fractie Tonnaer wil begraafplaats Zuiderveld in Blokker deels omvormen tot natuurbegraafplaats

26-09-2023

HOORNGIDS HOORN | In de gemeente Hoorn zijn vier algemene begraafplaatsen: Keern, Zwaag (bij dorpskerk), Berkhouterweg en Zuiderveld. Dankzij Stichting Vrienden van de begraafplaats Keern is dit monumentale kerkhof de laatste jaren opgeknapt. Op het Keern worden geen graven meer uitgegeven. 

Na jaren van voorbereiding werd in december 2014 de begraafplaats Zuiderveld geopend. Zuiderveld heeft een algemeen gedeelte en een deel dat bestemd is voor islamitische graven en kindergraven. De aanleg van de nieuwe begraafplaats Zuiderveld was volgens het gemeentebestuur nodig omdat de begraafplaats Berkhouterweg op korte termijn onvoldoende ruimte zou bieden om te begraven. 

Kritisch
Onder anderen Fractie Tonnaer is over de aanleg van een nieuwe begraafplaats altijd kritisch geweest. Getwijfeld werd aan de voorspelling van hoeveel graven op Berkhouterweg nog geruimd en gebruikt zullen worden. De fractie was toentertijd voorstander van een bescheiden uitbreiding van de begraafplaats bij de dorpskerk in Zwaag en voor het weer in gebruik nemen van de begraafplaats aan het Keern, die intussen een monumentale status heeft gekregen. 

Geringe belangstelling
Sinds de opening van Zuiderveld is er weinig van deze begraafplaats gebruikgemaakt. Voor een deel wordt deze geringe belangstelling verklaard door de algemene onbekendheid van de begraafplaats. Daarnaast is het cremeren sterk toegenomen. Daardoor is er nog voldoende ruimte om overleden inwoners te begraven aan de Berkhouterweg. Op deze begraafplaats worden de laatste jaren meer graven geruimd en minder graven aangelegd dan was verwacht. 

Natuurbegraafplaats
In Nederland groeit de laatste jaren de belangstelling om begraven te worden op een natuurbegraafplaats. Een rustplaats op een natuurbegraafplaats is voor eeuwig en kent geen onderhoud van het graf. Natuurbegraafplaats Geestmerloo in Koedijk is de enige begraafplaats van dit type in Noord-Holland. Om diverse begraafmogelijkheden te vergroten en om ervoor te zorgen dat begraafplaats Zuiderveld meer gebruikt wordt, stelt Fractie Tonnaer voor een deel van deze begraafplaats om te vormen tot natuurbegraafplaats, zodat er meer dan tot nu toe gebruikgemaakt wordt van deze begraafplaats.

Begraafplaats Zuiderveld Begraafplaats Zuiderveld

Reacties
Reactie: (Bert Putters)
26-9-2023, 20:10
Ik kan mij nog de protesten herinneren over het realiseren van die begraafplaats. Zowel bewoners van de Zuiderdracht (Oosterblokker)alsook die in Hoorn waren tegen. Toen Drechterland het stuk grond aan Hoorn cadeau had gedaan. De toenmalige wethouder zei toen: "Geen begraafplaats, dan zet ik er flatgebouw neer".