Uitbreiding woonwagencentrum binnen handbereik

17-10-2023

HOORNGIDS HOORN | Er wordt al jarenlang gesteggeld over de aanleg van een brug op het woonwagencentrum aan de Bobeldijkerweg. Dit ondanks het feit dat er al in 2011 een wijziging heeft plaatsgevonden in het bestemmingsplan. Die brug moet er komen om de uitbreiding van het woonwagencentrum met 13 nieuwe woonwagens te kunnen realiseren. Zonder brug geen uitbreiding. 

Realisatie van de brug had al kunnen plaatsvinden als niet de uitvoering ervan onmogelijk werd gemaakt door een tweetal bewoners aan weerskanten van de calamiteitenroute. Wat volgde waren nieuwe gesprekken tussen gemeente Hoorn en de beide bewoners, een door een der beide bewoners verloren rechtszaak vanwege gevreesde trillingsrisico’s tijdens de bouwwerkzaamheden en een verdere uitwisseling van informatie.

Uitbreiding zeer gewenst
Bij de overige bewoners van het woonwagencentrum bestaat die afkeer voor de geplande locatie niet. Zij hebben te kennen gegeven dat wat hen betreft ten spoedigste kan worden begonnen met de uitvoering ervan om daardoor de weg vrij te maken voor uitbreiding van het woonwagencentrum waar met smart op gewacht wordt door gegadigden uit eigen kring. 

100% overeenstemming niet nodig
Vanavond zal de gemeenteraad beslissen over het uitvoeringskrediet, waarna de werkzaamheden kunnen starten. De gemeente Hoorn is zich ervan bewust dat er geen 100% overeenstemming is met alle bewoners en geeft daarbij aan dat dit ook niet nodig is. Tijdens de commissievergadering van 12 oktober is een meerderheid akkoord gegaan met het voorstel om een paal te plaatsen op de brug. De brug zal dan naast voetgangers en fietsers alleen toegankelijk zijn voor de hulpdiensten zodat geen sprake zal zijn van een doorgaande weg. 

Participatieproces
Enkele partijen hebben nog naar voren gebracht dat er een gebrek aan participatie zou zijn geweest over de locatie van de brug, maar dat kon worden weersproken op basis van een omvangrijke hoeveelheid gespreksnotities en aan de bewoners gestuurde nieuwsbrieven. Uit het raadsvoorstel van 6 juli 2021 ’Uitbreiding woonwagenlocatie Zomervaart’ blijkt dat er draagvlak is voor de uitbreiding van de woonwagenlocatie aan de Zomervaart bij woningcorporatie Intermaris, bij de bewonersvertegenwoordiging van de woonwagenlocatie, de woonwagenbewoners en de gemeente Hoorn. 
Intermaris kan na het genomen besluit onmiddellijk aan de slag om de woningen te realiseren.

Woonwagencentrum uitbreiding 17 oktober 2023 Woonwagencentrum uitbreiding 17 oktober 2023