Expositie Slag op de Zuiderzee bij Oud Hoorn

19-10-2023

HOORNGIDS HOORN | In het Oost-Indisch Pakhuis van de vereniging Oud Hoorn aan Onder de Boompjes in Hoorn is tot 13 januari 2024 de expositie te zien over de Slag op de Zuiderzee. 
 
Oktober 1573
Omdat de Geuzen ter hoogte van Texel /Vlieland door het enteren en in beslag nemen van schepen alle handel op Amsterdam blokkeerden kreeg Maximiliaan de Henin graaf van Bossu van Alva de opdracht om een oorlogsvloot samen te stellen en de Geuzen te verslaan in het Zuiderzee gebied.

Blokkades
Om het uitvaren van de Amsterdamse vloot zo moeilijk mogelijk te maken hadden de opstandige Geuzen in het IJ een groot aantal oude schepen afgezonken. De wrakken, deels gevuld met zand en grote klompen steen afkomstig van voor dat doel in Hoorn afgebroken kloosters, maar vooral van de afgebroken kerken en torens in Waterland. De effectiviteit van deze fysieke blokkade was niet bijster groot. Op 13 september 1573 weet Admiraal de Bossu de blokkade te passeren. De Geuzenvloot gelegen voor Amsterdam trok zich terug. De door de manschappen van Hendrik Broeckhuysen opgerichte schansen ter hoogte van de Diemerdijk en aan de noordzijde van het IJ, zijn vervolgens kansloos en werden door de regeringstroepen veroverd. De overlevenden vluchtten met achterlating van geschut en munitie naar Edam en Monnickendam. Door het slechte weer keerde de ’Spaanse’ vloot terug naar Amsterdam. Op 5 oktober vertrok de opnieuw bevoorrade vloot Amsterdam, passeerde Pampus, en ging vervolgens direct tot de aanval over op de daar aanwezige Geuzenvloot. 

Informatie en beeldmateriaal
Meer informatie, maar vooral veel beeldmateriaal, is te zien in de Kerkmeijerzaal van de Vereniging Oud Hoorn waar tot 13 januari 2024 de expositie “De Slag op de Zuiderzee” is ingericht. Het schitterende boek De Slag op de Zuiderzee met 304 pagina’s, rijk geïllustreerd, geheel gedrukt in kleur is zolang de voorraad strekt te koop voor € 29,95 in het verenigingsgebouw aan de Onder de Boompjes 22, 1621 GG Hoorn. Geopend op dinsdag en donderdag van 10.00 tot 16.00 uur en op zaterdag  van 10-00 tot 14.00 uur.

De Zeeslagh der Noordt Hollanders tegen den Graef van Bossu Collectie Aad Weel Hoorn bijgesneden De Zeeslagh der Noordt Hollanders tegen den Graef van Bossu Collectie Aad Weel Hoorn bijgesneden

Reacties
Reactie: (E.J.Baas)
20-10-2023, 19:59
Tot 13 januari 2024, of toch tot en met 13 januari 2024?