Algemene beschouwingen en begroting in teken van pijnverdeling van aankomende bezuinigingen (+ gesprek met Axel Boomgaars)

Raadsvergadering 31 oktober

HOORNGIDS POLITIEK – VERSLAG PETER URSEM | De begrotingsbesprekingen voor het volgende jaar, gaan elk jaar gepaard met algemene beschouwingen over de financiële toestand van Hoorn. Er komen donkere wolken aan. Gemeenten zijn voor het grootste deel van de inkomsten afhankelijk van de toekenning van geld door de landelijke overheid. Deze heeft aangekondigd om met ingang van 2026 op de geldoverdracht te gaan korten. Hierdoor zullen bij veel gemeenten, ook Hoorn, grote tekorten ontstaan. Er zullen daarom keuzes moeten worden gemaakt.

De elf fractievoorzitters hebben elk in zeven minuten hun standpunten toegelicht. Daarna heeft het college daarop gereageerd. 

 

Bijdragen van de fracties:

GroenLinks

Roy Drommel (GroenLinks) noemt de noodzaak om voor de gezinnen die het niet zo ruim hebben ondersteuning te bieden bij het isoleren van hun woning. Het wonen is een recht, stelt hij en hij wil meer aandacht voor de betaalbaarheid van woningen en hij kijkt hoopvol naar meer woonmogelijkheden in de regio. Door Hoorn helemaal vol te proppen met benodigde woningen, maak je de stad kapot. Met een verhoging van de OZB met een paar euro’s per maand en verhoging van parkeertarieven ziet hij een mogelijkheid om het leed door enkele van de noodzakelijke bezuinigingen te verzachten.

 

Fractie Tonnaer (volledige tekst klik hier (/content/7951/download/clnt/105996_Algemene_Beschouwing_Fractie_Tonnaer_31_oktober_2023.pdf))

Roger Tonnaer (Fractie Tonnaer) wil een herpositionering van de collectie en volledige verzelfstandiging van het Westfries Museum, zodat deze zware kostenpost niet meer ten laste komt van de gemeente. Hoorn moet meer bekendheid krijgen, maar niet met een aantal rare reclamekreten. De fractie ziet niets in het uitbreiden van het aantal hotels in de binnenstad. Westfriesland is één toeristisch gebied aan het Markermeer.

Hij hoopt op het vernoemen van straten naar mensen als De Kom of beroemde bewoners uit de betreffende stadswijken. Hij wil een flinke hoeveelheid woningen aan de rand van de stad.

 

ChristenUnie

Cees Maas (ChristenUnie) ziet dat het noodzakelijk wordt goed te kijken waar aandacht aan gegeven gaat worden. Hij pleit ervoor dat het college de ambities uit het coalitieakkoord (lees bijv. De Poort van Hoorn) worden meegenomen en niet uitgesloten. Hij noemt betaalbare woningen, armoedebestrijding en veilig fietsen als aandachtspunten. De afval storttarieven voor de kringloopwinkels zijn te hoog.

 

Hoorn Lokaal (volledige tekst klik hier (/content/7951/download/clnt/105999_Algemene_beschouwingen_Hoorn_Lokaal_2023.pdf))

Dat het geld niet aan de bomen groeit weet John Halsema (Hoorn Lokaal). Hij hoopt wel op betere zorg voor het Hoornse groen en de biodiversiteit. Leefbare wijken staat hoog op de lijst van deze fractie. Vereenvoudiging van parkeertarieven en een nultarief tijdens de donderdagse koopavonden. Hij ziet ook graag diversiteit in winkelaanbod. Expoost mag niet dicht.

Wordt het stadsstrand voor Hoorn, de regio of de provincie? Daar mag best wat reclame voor gemaakt worden. Meer aandacht voor goedkopere huur- en koopwoningen in de nieuw aan te leggen wijken.

 

ÉénHoorn

Guido Breuker (ÉénHoorn) wijst op de financiële problemen die de gemeente bedreigen vanaf 2026. Bij het IKEC en de Poort van Hoorn zullen woningen worden gebouwd die betaalbaar zullen moeten zijn. We bouwen vooral voor onze eigen inwoners. Samen met aanpassing aan energie-aanpak ook aandacht voor verbeteren van de wijk en betere nachtopvang voor de daklozen. Preventie en controle op verlichting en hanteren mobieltjes gewenst om het fietsen veiliger te maken. Hij hoopt samen met alle bewoners de stad mooier en beter te krijgen.

 

CDA

Ook Rob Brandhoff (CDA) ziet de donkere wolken voor de stad komen en wijst daarom op het verantwoordelijkheidsgevoel van ieder om voorzichtig om te gaan met de financiële situatie. Zonder de boel kapot te bezuinigen is het mogelijk om hier en daar geld te besparen. Hij wil dat de gemeenschappelijke regelingen met de gemeenten van onze regio niet met een hoger percentage meer gaan kosten dan Hoorn hanteert voor de eigen kosten. Hoe gaat samengaan van de bibliotheek en de Blauwe Schuit betaald worden? Heeft het college ook aandacht voor het instandhouding van winkels in de wijken? Hij is niet genegen een veel te duur toilet in te richten op het Kerkplein. Hij noemt wel de zorg voor voldoende huisartsen in de stad.

 

Sociaal Hoorn

Jeroen van der Veer (Sociaal Hoorn) merkt op dat de begroting de komende tijd onder druk staat door het Rijk maar ook door het college, dat de eigen ambities veelal ongemoeid laat. Er is werkelijk armoede in de stad en hoe kunnen die burgers deelnemen aan activiteiten die voor anderen normaal zijn? Hoe gaan we de komende projecten betalen? Hij neemt geen genoegen met een ach, dat zien we wel oplossing.

 

VVD

Rob Droste (VVD) noemt ook speerpunten zoals het ontzien van de Hoornse burgerij bij de kosten voor de gemeente. Economische zaken in de stad laten aansluiten bij de ontwikkelingen en budget daarvoor dat niet op is, moet voor economische zaken behouden blijven. Ook de VVD wil het Westfries Museum verzelfstandigen.

Bouwen achter de linten vergroot de bouwmogelijkheden van Hoorn en zo zijn er meer mogelijke bouwplaatsen te vinden in Hoorn. Hij wil de mogelijkheid open houden om bij de aan te leggen parkeerschuur (parkeergarage) meer verdiepingen toe te voegen.

 

PvdA

Voor de PvdA is deze begrotingen een teleurstelling bekent Arnica Gortzak. Er zijn nu oplopende kosten voor de realisering van de plannen van het college. Ze noemt als voorbeeld het openbare toilet op het Kerkplein. Er wordt rooskleurig begroot. Ze is bang voor teleurstellingen in Hoorn, wanneer zaken niet gerealiseerd kunnen worden. Geef geld uit aan dingen die je wel voor elkaar kunt krijgen en maak dat meetbaar in de komende begrotingen. Ze wil een uitbreiding van de duurzaamheidsleningen. Door de inkomsten van haven- en waterbeheer te verhogen, ziet zij dekkingsmogelijkheden voor zaken die de PvdA liever niet wegbezuinigd wil zien.

 

Hart van Hoorn

Chris de Meij (Hart van Hoorn) beziet de begroting met zorg. Het college gaat niet uit van de reële kosten van de projecten die er nog aankomen. Er zijn meerdere factoren waardoor de kosten meer oplopen dan de begrote 3,2%. Vorig jaar is toegezegd met een herstelbegroting te komen maar hij ziet dat niet terug. Dat ondermijnt het vertrouwen in het college. Zijn fractie kan niet instemmen met deze begroting. Hij wil meer duidelijkheid.

De fractie wil weer een verzorgingstehuis voor bejaarden. De Meij benadrukt ook de noodzaak om woningzoekende bewoners van Hoorn voorrang te geven bij woningtoewijzing.

 

D66 (volledige tekst klik hier (/content/7951/download/clnt/105997_Akgemene_beschouwingen_D66.pdf))

Niek Heijne (D66) ziet het financiële ravijn snel dichterbij komen. Ook als het Rijk over de brug komt, heeft Hoorn een probleem door extreme ambities. De Poort van Hoorn kost veel geld en zo zijn er meer zaken. Laten we eerlijk zijn over de kosten, betoogt hij. Investeren in jeugd is meer dan een leuke informatieavond organiseren of een skatebaan aanleggen. Hij vraagt geruststelling in verband met het vervoer voor jeugd naar scholen. Hij droomt over een cultuurtempel voor jongeren als onderdeel van een bruisende stad. Hij ziet het coalitieakkoord niet als in beton gegoten, waardoor aanpassing aan nieuwe realiteit niet meer mogelijk zou zijn.

 

Reacties van het college

Wethouder Axel Boomgaars

Het college heeft zich na een schorsing beraad op de betogen. Axel Boomgaars bevestigt dat er zware tijden aankomen. Pijn is onvermijdelijk. Met veel gemeenten komt Hoorn in verzet tegen bezuinigingen vanuit het Rijk. Het Westfries Museum zal zeker meer bezoekers gaan ontvangen met wisselende tentoonstellingen, die vooral in de kelder worden vertoond. Hij zegt toe met meer informatie te komen.

De maatschappelijke impact in de komende tijd blijft wel degelijk een aandachtspunt. Hij ziet geen mogelijkheid om Expoost  subsidie te blijven verlenen. De ambities rond de ontwikkeling van De Poort van Hoorn blijven overeind en er wordt bekeken in hoeverre dat ook kan worden uitgevoerd.

 

Gesprek met wethouder Axel Boomgaars over de begroting

LUISTEREN NAAR HET INTERVIEW (4.49 min.) (https://www.hoorn-online.nl/interview/Gesprek met wethouder Boomgaars2023-10-31.mp3)

 

Kostenstijgingen zijn iets wat altijd aanwezig zal blijven en er wordt zoveel mogelijk rekening mee gehouden. Wethouder Boomgaars doet nu geen toezeggingen over hoe de onderdelen van het project worden aangepast. Hij wil de komende projecten geen prestigeprojecten noemen. De meeste projecten zijn aangekaart in voorgaande bestuursperioden. Het college heeft nu al ervaren dat niet alle ambities van de coalitie uitgevoerd kunnen worden.

Wethouder René Assendelft

Wethouder René Assendelft reageert op de vragen over parkeren. In de loop van volgend jaar komt het college terug met voorstellen over de parkeertarieven. De uitkomsten van het onderzoek over verkeersdrukte bij de dorpslinten verwacht hij aan het einde van dit jaar. De handhaving van foutief fietsgedrag komt niet volledig uit de verf door het ontbreken van menskracht bij de politie en de BOA’s. Er gaat wel een actie komen over fietsverlichting.

Wethouder Karin Hakhoff

Wethouder Karin Hakhoff kondigt informatie aan over daklozenopvang. Dat is binnenkort beschikbaar. Het Leger des Heils heeft het aantal bedden kunnen uitbreiden. Er is ook vaker dagopvang. Er wordt ook gewerkt aan een 24 uursopvang. Het wethouders spreekuur in de Kersenboogerd krijgt een andere vorm.

Wethouder Dick Bennis

Wethouder Dick Bennis kan over de kosten voor afvalstorten voor de kringloopbedrijven melden dat het niet zo eenvoudig is om alleen vanuit Hoorn iets te regelen. Hij pakt het vraagstuk aan samen met de regio. Hij heeft geen concrete hulpvraag binnen gekregen van Clean2anywhere over ophalen van plastic afval. Er komt een nieuw speelplaatsenbeleid. Hij maakt zich ook zorgen over het onderhoudsbudget voor het groen in de stad. Er zit daar geen groei in. Het onderhoud van het groen is in de zomer belemmerd doordat het materieel niet op orde was.

Wethouder Marjon van der Ven

Ook wethouder Marjon van der Ven heeft antwoorden op gestelde vragen. Er is een woonvisie voor Hoorn en er zijn ook gesprekken met de andere gemeenten in de regio over de bouwopdracht. Er is ook een ruimtecomponent waarin gesproken wordt over de inrichting van de bouwlocaties en de warmtevoorziening. Er is een betere samenwerking met woningbouwcoöperaties en projectontwikkelaars, waardoor vlotte woningbouw mogelijk is. Er wordt ook aandacht geschonken aan bijzondere woonvormen zoals een knarrenhof.

Wethouder Arthur Helling

Wethouder Arthur Helling meldt dat de toeristische infrastructuur aangepakt wordt. Er komt nog een campagne om Hoorn te promoten. De gemeente heeft wel zicht op de kwantitatieve vraag op hotelgebied, maar nog niet op de kwalitatieve vraag. Dat wordt onderzocht. De samenwerking met Hoorn boven Amsterdam wordt afgebouwd en het vrijkomende bedrag kan worden ingezet voor andere initiatieven op dat gebied. Er komt een informatiesessie op 15 november waarin uitgebreid ingegaan wordt hoe de binnenstad aantrekkelijker kan worden gemaakt en leegstand op te lossen. Hij zegt toe de eerste stap van het gebruik van het stadsstrand te evalueren.

Burgemeester Jan Nieuwenburg

Tenslotte geeft burgemeester Jan Nieuwenburg duidelijkheid over vragen van zijn portefeuille. Er wordt veel aandacht gegeven aan de zichtbaarheid van de toezichthouders op het verkeer in de Hoornse straten. Er moet wel worden gekeken naar wat er mogelijk is met de bestaande capaciteit. Via de raad zou gewerkt kunnen worden aan uitbreiding ervan. De commissie straatnamen zal zich serieus bezighouden met naamgeving van de straten in de nieuwe wijken en er zal aandacht zijn voor goede suggesties. Hij hecht echter wel aan de eigen mening van de commissie.

Wethouder Boomgaars over de begroting Wethouder Boomgaars over de begroting
Wethouder Boomgaars over de begroting_ Wethouder Boomgaars over de begroting_