Gezamenlijke aanpak autocriminaliteit

ingevoerd op 30-6-2006

De politie in Hoorn gaat samen met de gemeente, de verzekeringsmaatschappij Univé, het Westfries Gasthuis, de VVV en verschillende ondernemers de autocriminaliteit te lijf. Daarbij wordt tevens een beroep gedaan op de eigen verantwoordelijkheid van autobezitters.

Diefstal uit een auto staat op de derde plaats van de misdrijven top tien, na vernielingen en  fietsdiefstal. In West- Friesland registreerde de politie in 2005 bijna tweeduizend aangiften.  Ongeveer de helft hiervan vond plaats in Hoorn. Deze gemeente doet dan ook van harte mee aan een actie waarbij automobilisten erop worden gewezen geen waardevolle spullen in de auto achter te laten. Via het Westfries Weekblad wordt een opvallende gele spiegelhanger bezorgd voor in de auto. De spiegelhanger is ook te verkrijgen op het gemeentehuis. Op de achterkant van deze hanger staan preventietips zoals:
Sluit de portieren van uw auto af
Neem altijd alle spullen mee uit de auto
Laat het handschoenenvakje open zodat iedereen kan zien dat er niets in zit.
Dieven zoeken ook onder uw stoel, berg daar dus niets op
Parkeer uw auto zoveel mogelijk in het zicht en op een goed verlichte parkeerplaats.
Niets er in, niets er uit
Op parkeerplaatsen in Hoorn worden borden geplaatst met de waarschuwing: ‘Niets er in, niets er uit’. Daarnaast zijn er gratis folders verkrijgbaar bij diverse winkels en worden op verschillende plaatsen posters opgehangen. De spiegelhangers maar ook de andere uitingen worden mede bekostigd door bijdragen van de gemeente Hoorn en verzekeringsmaatschappij Univé. Ook zal de gemeente toezichthouders extra laten controleren op parkeerterreinen. Toeristen worden gewaarschuwd en in de reguliere surveillances zal de politie extra oplettend zijn.

Bewustwording
Vandaag kwamen de deelnemende partners bij elkaar in het gemeentehuis in Hoorn om de gezamenlijke actie tegen de autocriminaliteit officieel te bekrachtigen. Een ludieke actie toonde hoe snel en makkelijk een buit is mee te nemen bij auto-inbraak. Ook was een voorbeeld te zien hoe een auto moet worden achtergelaten: zonder waardevolle spullen, het handschoenenvakje open en met de gele spiegelhanger aan de spiegel. Met de gezamenlijke actie hopen de deelnemers de bewustwording bij het publiek te vergroten en auto-inbraak zoveel mogelijk te voorkomen. Politie en gemeente willen met de aanpak het aantal auto-inbraken met 10% terugdringen. In Den Helder en omgeving was de aanpak reeds succesvol. Het aantal geregistreerde gevallen van auto-inbraak is in deze gemeente met maar liefst 23% gedaald.