Mogelijk geen Tweede Kamerlid uit onze regio deze verkiezingen

13-11-2023

HOORNGIDS REGIO | Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 deden er 11 inwoners uit de Kop van Noord-Holland mee voor een plek in de Tweede Kamer, nu zijn er liefst 17 kandidaat-Kamerleden uit Noord Holland Noord. Maar slechts 3 kandidaten uit de top-11 partijen, maken nog een redelijke kans om in de volgende periode door te schuiven naar de Tweede Kamer.  Deze verkiezingen zijn veel slechter te peilen dan normaal en de uitslag kan nog wel eens heel onvoorspelbaar uitpakken. 

De onvoorspelbaarheid zit hem in het feit dat we indirect ook voor een nieuwe premier gaan kiezen. Deze dynamiek kan in de laatste dagen voor 22 november nog voor veel verschuivingen zorgen. Vooral deze verkiezingen omdat er nog nooit zoveel zwevende kiezers zijn geweest, want volgens I&O Research geeft 51% van de kiezers aan dat ze in vergelijking met de verkiezingen in 2021 van partij gaan wisselen. De lijstrekkers die nog steeds een kans maken op het torentje zijn Pieter Omtzigt (NSC), Dilan Yeşilgöz (VVD) en Frans Timmermans (GroenLinks PvdA).
Het huidige speelveld en de ingewikkelde formatiepuzzel na de verkiezingen, maakt het ook spannend voor de kandidaten uit Noord-Holland Noord (NHN). Want bij regeringsdeelname schuift de lijst meestal door en bij grote fracties zijn er vaker kandidaten die door diverse redenen de kamerperiode niet afmaken. 

Harmen Krul, CDA
Een van de kandidaten uit Noord-Holland Noord is CDA’er Harmen Krul uit Den Helder op plek nr. 5. Krul is vorig jaar na het afscheid van CDA-coryfee Raymond Knops als Kamerlid geïnstalleerd en is al een klein jaar actief in Den Haag. Voorheen zat de christendemocraat in de gemeenteraad van Den Helder. Volgens de meest gunstige peilingen staat het CDA op 5 zetels. De hoofdoorzaak van het zetelverlies ligt aan de hevige concurrentie vanuit NSC en BBB.

Mohamed Nabih, Groenlinks-PvdA
Wie ook een kans maakt is de geboren Alkmaarder Mohamed Nabih op plek 40 namens GroenLinks-PvdA. Vooralsnog staat de sociale en groene beweging van Frans Timmermans op 25 zetels in de peilingen, maar bij een uitslag rondom de 30 zetels en regeringsdeelname is er een redelijke kans dat Mohamed Nabih in de volgende kamerperiode in de Tweede Kamer is te zien. De in Oudorp woonachtige sociaaldemocraat was tot maart 2022 actief als vicefractievoorzitter in de Alkmaarse gemeenteraad en hij werkt al jaren in Den Haag bij het hoofdkwartier van VNO-NCW/MKB-Nederland waar hij een portefeuille managed met diverse publiek-private samenwerkingen tussen de politiek, rijksoverheid en het bedrijfsleven.

Bas de Wit, VVD
Op de derde plek staat de VVD’er Bas de Wit uit Andijk op plek Nr. 48. Ook de VVD strijdt met Dilan Yeşilgöz nog steeds om het torentje. Bas de Wit doet denken aan huidig VVD-Kamerlid Rudmer Heerema uit Alkmaar, die in 2012 op plek 48 stond wat voor velen als onverkiesbaar werd gezien, maar een jaar later in 2013 werd hij alsnog in de Tweede Kamer geïnstalleerd door o.a. regeringsdeelname en een uitslag die beter was dan verwacht. Rudmer Heerema heeft na 10 jaar zijn afscheid aangekondigd en doet daarom niet mee. Bas de Wit is momenteel statenlid in de Provinciale Staten van Noord-Holland en werkt bij de ABN AMRO BANK N.V..

Aanspreekpunt voor de regio
Het is voor elke regio gunstig om een afgevaardigde in de Tweede Kamer te hebben omdat je dan altijd iemand hebt die de vinger aan de pols kan houden en kan lobbyen voor de belangen in de regio. Dit kan net het verschil maken bij de vestiging van een groot bedrijf met veel werkgelegenheid, de prioritering van het OV-netwerk, toewijzing van een onderwijsinstelling of bij de verdeling van subsidies om de woningbouw aan te jagen.

Tweede Kamer verkiezingen Tweede Kamer verkiezingen