Laatste flat Siriusstraat begin volgend jaar bewoond

22-11-2023

HOORNGIDS HOORN | Sinds 3 april 2019 wordt er al gewerkt aan de nieuwbouw in de Grote Waal. Maar de werkzaamheden aan de laatste flat aan de Siriusstraat lijken de afronding nu toch echt te gaan naderen. Weliswaar later dan aanvankelijk voorzien, maar eind december of begin januari kunnen de potentiële huurders een brief tegemoet zien van verhuurder Intermaris, waarna het toetsen van het inkomen kan geschieden. Die toetsing moet plaatsvinden in het jaar waarin de woning daadwerkelijk wordt verhuurd en dat zul dus volgend jaar zijn. 

Op dit moment worden de woningen aan de binnenzijde afgebouwd en worden de installaties in de woningen verder aangelegd en ingeregeld. De planning is dat de woningen eind maart worden opgeleverd, waarna Intermaris vanaf begin april de appartementen van woongebouw Nova kan gaan verhuren. Daarmee worden weer 99 sociale huurwoningen toegevoegd aan het woningarsenaal. 

Terugkeer
Tot de gegadigden behoren ook de voormalige bewoners van de Siriusflats. Zij kunnen na ontvangst van een brief van Intermaris aangeven of ze gebruik willen maken van de mogelijkheid om een modelwoning te bezoeken. Het ’kijkmoment’ en de inloopbijeenkomst staan gepland voor begin volgend jaar. De uitnodiging is bedoeld om de bewoners een goed beeld te laten krijgen van de nieuwe woningen, waarna ze kunnen aangeven of ze willen terugkeren of niet. Veel oud-bewoners die hebben kunnen kiezen voor een terugkeer naar de straat, waarvan de voordeur zich nu aan de spoorzijde bevindt waardoor een ’nieuwe’ straat is ontstaan (Noorderlicht), zullen daar geen gebruik van gaan maken. De verhuizing naar de al dan niet tijdelijke woonlocatie is inmiddels alweer enkele jaren geleden en de meesten zijn dan ook volledig gesetteld in hun nieuwe buurt, zodat de omgekeerde weg veelal niet zal worden gevolgd. 

Zuiderkruisstraat
Er staan inmiddels alweer andere grote projecten in de Grote Waal op stapel om de immense woningnood te lenigen. Om te beginnen met de sloop van de flat aan de Zuiderkruisstraat. De huurders hebben het gebouw inmiddels grotendeels verlaten en de antikraakbewoners die er nu nog verblijven zijn op de hoogte dat de eerder afgesproken overeenkomst tot een einde komt. Na de sloop kan begonnen worden met de werkzaamheden voor de realisatie van een nieuw woongebouw aldaar. Ook deze activiteiten zullen we op de voet blijven volgen.

Laatste flat aan Siriusstraat - Noorderlicht Laatste flat aan Siriusstraat - Noorderlicht