Veel aanmeldingen voor ideeënmarkt Oostereiland

ingevoerd op 4-7-2006

Er is veel belangstelling voor de ideeënmarkt over Oostereiland. Op dit moment hebben zich een kleine twintig organisaties aangemeld voor een stand. De gemeente Hoorn organiseert op zaterdag 8 juli een ideeënmarkt voor de ontwikkeling van Oostereiland. De markt wordt gehouden van 10.00 tot 14.00 uur in de foyer van Schouwburg en congrescentrum het Park. De ideeën en de reacties van bezoekers worden het werkmateriaal voor een nog te vormen klankbordgroep van betrokken en belanghebbende burgers en organisaties. Eind dit jaar wil het gemeentebestuur bestuurlijke keuzes maken en zal duidelijk zijn in welke richting het eiland zich kan ontwikkelen.

Sinds enkele jaren staat het gevangeniscomplex op het Oostereiland leeg. De gebouwen (rijksmonument) en de bijbehorende gronden zijn eigendom van de rijksoverheid. Deze wil het complex verkopen. Hoewel de gemeente geen eigenaar is, heeft ze via het bestemmingsplan wel zeggenschap over wat er voor een nieuwe eigenaar in de toekomst wel en niet mogelijk is op het eiland. De afgelopen jaren is er veelvuldig gesproken met de bij het eiland betrokken rijksdiensten. Dit heeft (nog) geen plan opgeleverd waarover bestuurlijk overeenstemming bestaat.

Open uitwisseling
In het nieuwe college van burgemeester en wethouders dat na de gemeenteraadverkiezing dit jaar aantrad, is afgesproken dat bewoners van Hoorn in een vroeg stadium betrokken zullen worden bij de ontwikkeling van Oostereiland.  Daarom wordt nu begonnen met een open en informele uitwisseling van ideeën en gedachten. Een aantal organisaties die al eerder te kennen hebben gegeven ideeën te hebben is volgens de gemeente uitdrukkelijk uitgenodigd om hun ideeën te presenteren. Van die mogelijkheid is ruim gebruik gemaakt.
Overigens hebben verschillende plannenmakers helemaal geen uitnodiging van de gemeente ontvangen!

Aan de ideeënmarkt wordt door de volgende personen en organisaties deelgenomen:
Bewonersvereniging Visserseiland, Bouwfonds MAB Ontwikkeling BV ( Haarlem), Grontmij (Alkmaar), Havenwinkel,  Hoorn Centrum van de Wereld, Hoornse Schouw,  Museum van de Twintigste Eeuw, M. J. de Nijs Projectontwikkeling/ Rabo Vastgoed , mevrouw Nochem (afstudeeropdracht), De Peyler Projectontwikkeling BV (Avenhorn),  PvdA, afdeling Hoorn, Marcel Rood (afstudeeropdracht), Stichting Beheer Oostereiland, Terra Marique (IntermarisHoeksteen en Zeeman Vastgoed), Vereniging Oostereiland Haven, Oscar Verhoeff (student), en Vereniging Bewoners Havenkwartier/ Werkgroep Oostereiland.

Reacties bezoekers
Bezoekers van de markt kunnen onder andere via een reactieformulier aangeven wat ze van de gepresenteerde ideeën vinden. De ideeën en reacties van bezoekers worden geïnventariseerd. Daarna worden ze besproken in een nog te vormen klankbordgroep, bijvoorbeeld in de vorm van een debat over de dilemma’s en mogelijke scenario’s.
Vervolgens zullen college en gemeenteraad een aantal bestuurlijke keuzes maken. Eind dit jaar moet dan duidelijk zijn in welke richting Oostereiland zich kan ontwikkelen. Dat vormt de basis voor het daarna te ontwikkelen stedenbouwkundig plan. Daarmee liggen de randvoorwaarden vast en volgt in het eerste kwartaal van 2007 een nieuwe informatieronde.
Einddoel is een zo breed mogelijk gedragen plan, waarbij de vele verschillende en soms tegenstrijdige belangen zo goed mogelijk met elkaar zijn verbonden.