Poll op site Gemeente Hoorn gemanipuleerd

ingevoerd op 7-7-2006

Er is voorlopig geen zogenaamde Poll meer op de website van de Gemeente Hoorn te vinden. De poll is tijdelijk buiten gebruik gesteld. Het vermoeden dat bepaalde bezoekers van de website over de technische kennis beschikken om het eenmalig stemmen te omzeilen, werd bevestigd bij het controleren van de logfiles. Vanaf één adres kwamen maar liefst 3.276 stemmen en dat maakt iedere polluitslag onbetrouwbaar. De poll komt terug zodra meerdere malen stemmen vanaf één adres niet langer mogelijk is.

Eerder was onderstaand bericht op www.Hoorngids.nl en www.rondjehoorn.nl te lezen, maar die gegevens zijn dus niet betrouwbaar!

Noordelijk deel Keern mag van velen dicht
ingevoerd op 3-7-2006
 
Als de nieuwe weg door de Blauwe Berg naar de ijsbaan is aangelegd, kan het noordelijk deel van het Keern worden afgesloten voor auto’s. Dit vindt maar liefst 65 % van de deelnemers aan de Poll op de gemeentelijke website. Een derde deel, 35 %, vindt dat het Keern dan niet moet worden afgesloten.
In korte tijd hebben al bijna 2400 mensen aan de Poll meegedaan. Met elke computer kan maar één maal gestemd worden zodat de kans op be-invloeding minimaal is.

Reacties
Reactie: (yep dat dus)
16-7-2006, 00:00
Voorheen werden er enquetes gedaan vanuit het sociaal onderzoeksburo van/via het SOW. Mensen gaven daat hun echte mening in en het zorgte ervoor dat aklle doelgroepen aan bod komen, dus niet alleen de doelgroep die een computer+internetaansluiting bezit!!!!
Wat een onzin om een poll te houden terwijl enquetes net zo goed gaan en meer objectief zijn. Ach, het zal wel weer teveel geld kosten (ok al zie ik het verschil niet tussen een compleet goed gedane enquete of een misgelopen poll met ongelijke cijfers)
GOED GEDAAN WEER!? als je niet weet hoe je met automatiseering moet omdaag moet je het gewoon niet doen zeg ik maar

Reactie: (Laurie)
7-7-2006, 23:14
Citaat uit het bericht: "Het vermoeden dat bepaalde bezoekers van de website over de technische kennis beschikken om het eenmalig stemmen te omzeilen, werd bevestigd bij het controleren van de logfiles."

Een aantal zaken zijn makkelijk te omzeilen zodat men meerdere keren kan stemmen, waaronder deze: tijdelijke bestanden verwijderen in de browser en de cookies op te ruimen. Ook achter een proxy zitten kan goede diensten bewijzen, dan is je ip-nummer verborgen. En er zijn wat progjes op het internet te vinden die je verder op weg helpen anoniem te blijven. Daar hoef je geen expert voor te zijn. Eerder is een zekere knulligheid bij de opzet van die poll aan de hand.

Dan komt bij mij een verhaal naar boven drijven, het stemmen per computer, actueel:

"Gonggrijp in actie tegen stemcomputer"

vrijdag 7 juli 2006 - "De val van het kabinet Balkenende II heeft niet alleen politici wat nerveus gemaakt. Worden programma’s, kandidatenlijsten en lijsttrekkers nu koortsachtig bij elkaar geschraapt, ook bij burgers heerst er onrust. En wel over het inzetten van de stemmachine. Een groep internetdeskundigen rondom Rop Gonggrijp is er namelijk helemaal niet gerust op dat een stemmachine feilloos werkt. Op wijvertrouwenstemcomputersniet.nl (hij wás nog vrij!) betoogt Gonggrijp, in samenwerking met onder andere Maurice Wessling (BoF), Peter Knoppers (TU Delft) Anne-Marie Oostveen (Rathenau Instituut) en mede-initiatiefnemer Barry Wels, dat hij de controle op stemmachines onvoldoende vindt.

De site begint met een ronkende openingszin: "er was eens een land waar de bevolking zijn leiders koos door op de verkiezingsdag in een stemhokje een vakje rood te kleuren op een groot stuk papier." Dat is betrouwbaarder, zo betogen de initiatiefnemers aangezien vele burgers zelf toezicht kunnen houden op het stemproces. Bij een stemmachine, of stemcomputer zoals de groep betoogt, is dat niet, dan wel onvoldoende mogelijk. Gonggrijp eist dan ook dat de broncode van de gebruikte software openbaar gemaakt moet worden. Ook wil hij dat van iedere uitgebrachte stem een kopie wordt opgeslagen, zodat de uitslag achteraf gecontroleerd kan worden."

Bron: hccmagazine

Geef mij ook het rode potlood maar terug! En wat die poll betreft, men had een brief qua enquette kunnen sturen met een antwoord-enveloppe. Soms zijn de dingen zo simpel dat men ze vergeten lijkt te zijn.