VVD: wethouder moet met burger praten

ingevoerd op 8-7-2006

De Hoornse VVD-fractie heeft zo z’n twijfels over de communicatie door de gemeente met burgers, bedrijven en instellingen. In een brief aan het College vraagt fractievoorzitter Van Lunteren duidelijkheid over de communicatie en stelt voor dat de wethouders een spreekuur instellen.

Lees hier de volledige brief:

Geacht College,

De VVD-Hoorn maakt zich grote zorgen over de wijze van communiceren van uw zijde met de burgers, bedrijven en instellingen. Ons bereiken steeds meer berichten dat als een individuele burger of bedrijf contact wenst met een bestuurder dat de deur gesloten blijft. Sterker nog dat er wordt gezegd dat de betreffende bestuurder geen tijd heeft.

Communiceren met burgers, bedrijven  en instellingen is een van de belangrijkste taken, van een gemeentelijke overheid.   
Als individuele burgers, bedrijven en instellingen met de gemeente in aanraking komen willen zij graag serieus genomen worden.

Wij begrijpen heel goed dat niet iedereen tevreden gesteld kan worden met antwoord dat hij of zij krijgt. Maar een gesprek kan veelal zoveel problemen voorkomen. Hierbij valt te denken aan juridische procedures. Als men dit weet te voorkomen door gewoon een luisterend oor te bieden, dan hebben we met zijn allen toch weer een hoop gewonnen. En past toch zo leuk bij het motto van uw college: “De mens centraal”.

Voor de VVD-Hoorn voldoende redenen om u de volgende vragen voor te leggen:
1. Wat dient volgens u het kwaliteitsniveau van de communicatie met burgers, bedrijven en instellingen te zijn?
2. Hoe benaderbaar dienen naar uw mening de individuele leden van het college voor burgers, bedrijven en instellingen te zijn?
3. Hoe denkt u over de suggestie voor iedere afzonderlijke bestuurder een spreekuur in te stellen, waar burgers naar toe kunnen komen om hun problemen met u te bespreken?
4. Er van uitgaande dat u instemt met het idee tot het instellen van een spreekuur, kunt u ons dan duidelijk maken hoe dit wordt gestructureerd, op welke tijden u dit denkt te gaan houden – rekening houdend met het feit dat het juist voor burgers wel eens lastig kan zijn om dit in kantooruren te doen – en hoe u de instelling van zo´n spreekuur wilt gaan comuuniceren?
5. Eén van de punten van het “boodschappenlijstje van de VVD-Hoorn”, zoals bekend gemaakt tijdens de behandeling van de Voorjaarsnora, betrof de herijking van het communicatiebeleid. Hoe staat u tegenover onze overtuiging dat het gemeentelijk communicatiebeleid aan een herijking toe is?

In afwachting van uw reactie,

Met vriendelijke groeten,

Harry van Lunteren – Fractievoorzitter
c.c. media